Składniki (na 2 porcje):
- 200 g makaronu penne
- 1 czerwona cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
- pół puszki drobnej białej fasoli , opłukanej i odsączonej
- 1 łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- sól i mielony pieprz do smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (po ugotowaniu nie przelewamy go wodą). W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy cebulę oraz czosnek. Po około 3-4 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Smażymy dalej przez około 7 minut. Dodajemy opłukaną i odsączoną fasolę. Dokładnie mieszamy. Dokładamy ugotowany makaron, łyżkę masła, sok z cytryny, tymianek, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i rozkładamy pomiędzy dwa talerze.
Czas przygotowania: 20 minut
8 komentarzy
Pyszny makaronik. Musze sobie zrobić taki 🙂
uwielbiam dania z penne :]
jest makaron, jest plusik:)
Lubię makaronik na obiadek:)PYsznie wygląda u Ciebie:)
podoba mi się połączenie makaronu i fasoli, wiesz? 🙂
takie jedzonko to chetnie bym zjadla:)
pysznie wygląda…ciekawe połączenie…pozdrawiam…
Makaron w każdej postaci zjem 🙂 ze wszystkimi możliwymi dodatkami 🙂
I przepisy na szybkie dania też chętnie zbieram 🙂
Słodkie misie!