Penne z białą fasolą i tymiankiem

przez Malwina

Kolejna szybka propozycja obiadowa z wykorzystaniem makaronu. Jest to dość nietypowy przepis, popularne penne połączone zostało bowiem z białą fasolą. Całość łączy delikatny sos z masłem i cytryną, wzbogacony o nutę tymianku. 



PENNE Z BIAŁĄ FASOLĄ I TYMIANKIEM

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu penne
  • 1 czerwona cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • pół puszki drobnej białej fasoli , opłukanej i odsączonej
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i mielony pieprz do smaku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (po ugotowaniu nie przelewamy go wodą). W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy cebulę oraz czosnek. Po około 3-4 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Smażymy dalej przez około 7 minut. Dodajemy opłukaną i odsączoną fasolę. Dokładnie mieszamy. Dokładamy ugotowany makaron, łyżkę masła, sok z cytryny, tymianek, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i rozkładamy pomiędzy dwa talerze.

Czas przygotowania: 20 minut

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

grazyna 04/10/2010 - 2:59 pm

Pyszny makaronik. Musze sobie zrobić taki 🙂

Odpowiedz
Kasia w kuchni♥♥♥ 04/10/2010 - 3:22 pm

uwielbiam dania z penne :]

Odpowiedz
Anonimowy 04/10/2010 - 5:23 pm

jest makaron, jest plusik:)

Odpowiedz
majana 04/10/2010 - 5:35 pm

Lubię makaronik na obiadek:)PYsznie wygląda u Ciebie:)

Odpowiedz
Paula 04/10/2010 - 5:48 pm

podoba mi się połączenie makaronu i fasoli, wiesz? 🙂

Odpowiedz
aga 05/10/2010 - 5:18 am

takie jedzonko to chetnie bym zjadla:)

Odpowiedz
bastamb 05/10/2010 - 7:30 am

pysznie wygląda…ciekawe połączenie…pozdrawiam…

Odpowiedz
amarantka 05/10/2010 - 8:12 am

Makaron w każdej postaci zjem 🙂 ze wszystkimi możliwymi dodatkami 🙂
I przepisy na szybkie dania też chętnie zbieram 🙂

Słodkie misie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies