Sałatka z bakłażana i papryki

przez Malwina

Tę prostą w wykonaniu sałatkę polecam szczególnie osobom będącym na diecie wegetariańskiej. Do jej przygotowania potrzebujecie patelni grillowej, ale równie dobrze warzywa możecie przyrządzić na grillu ogrodowym. 


SAŁATKA Z BAKŁAŻANA I PAPRYKI



Składniki (na 2 porcje):

  • 1 mały bakłażan, pokrojony w podłużne plastry
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w podłużne paski
  • dwie łyżki prażonych i posiekanych pistacji
  • sos- 150 ml jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), 1 łyżeczka soku z cytryny,  1/4 łyżeczki suszonego oregano,  szczypta mielonej kolendry, szczypta mielonego kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki łączymy i doprawiamy do smaku)
Plastry bakłażana solimy, odstawiamy na 20 minut, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni grillujemy z obu stron paprykę i bakłażana, aż będą miękkie (z papryki po ugrillowaniu możecie zdjąć skórkę).  Z plastrów bakłażana tworzymy roladki zawijając w środku po kawałku papryki. Układamy na talerzu. Na wierzchu kładziemy pozostałą paprykę. Zalewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzeszkami.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Fiolunka 05/10/2010 - 2:27 pm

Czyżby to dzisiejszy obiadek?
Smaczna, już samym wyglądem zachwyca 😉

Odpowiedz
aga 05/10/2010 - 2:28 pm

niesamowite kolory! az krzycza, zeby spalaszowac ta pyszna salatke:)

Odpowiedz
Anonimowy 05/10/2010 - 2:39 pm

faktycznie może zachwycić:) bakłażan, pistacje… samo dobro

Odpowiedz
grumko 05/10/2010 - 2:42 pm

Jak dla mnie bomba;-)

Odpowiedz
Paula 05/10/2010 - 3:21 pm

piękne kolory, takie apetyczne i gorące 🙂

Odpowiedz
majana 05/10/2010 - 3:27 pm

Wygląda po prostu znakomicie! Cudowna kolorystyka!:)

Odpowiedz
shinju 05/10/2010 - 3:56 pm

Wygląda wspaniale. I na pewno była pyszna.

Odpowiedz
Ewelosa 05/10/2010 - 4:09 pm

Napiszę to jeszcze raz – Ty Bestio – cudna jest ta sałatka 🙂

serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz
Kuchareczka 05/10/2010 - 6:19 pm

Malwinko, wygląda wspaniale! Bardzo, ale to bardzo apetycznie. A dla takiego warzywnego łasucha jak ja, jest wymarzone 🙂

Odpowiedz
chanya13 05/10/2010 - 8:36 pm

Pięknie się prezentuje, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.

Odpowiedz
Karmel-itka. 05/10/2010 - 9:04 pm

arabskie smaki… rzadko mam okazję jadac coś arabskiego. a Twoje danie wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco ;]

Odpowiedz
Kaś 05/10/2010 - 9:32 pm

nie nadążam za Twoimi pysznymi propozycjami na obiad, następnym razem nie wejdę na pusty żołądek 🙂
pozdrawiam

Odpowiedz
ilka_86 06/10/2010 - 3:13 pm

ale ładne, kolorowe danko!:) podoba mi się i to bardzo:)

Odpowiedz
Ewam 06/10/2010 - 3:34 pm

nie tylko,pieknie podane,nie tylko kolorowe,nie tylko apetyczne,ale na 100%smaczne…cos z tureckiej kuchni a ja uwielbiam kuchnie turecka.

Odpowiedz
amarantka 06/10/2010 - 4:30 pm

Jakie feeria barw! poczułam się faktycznie jak w środku jakiejś arabskiej baśni…

Odpowiedz
bastamb 07/10/2010 - 9:40 am

Niesamowicie prosta a jaki efekt….i jak pięknie dla oka…mniammm…pozdrawiam!

Odpowiedz
EVE 07/10/2010 - 5:52 pm

oj, zjadłabym takiego grillowanego bakłażana, mniam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies