Suche curry z kurczaka

przez Malwina
Curry indyjskie przepis

Przepis na to curry znalazłam w jakiejś starej książeczce dotyczącej kuchni indyjskiej. Do tej pory nie wiedziałam, że curry może występować w dwóch odmianach: mokrej, czyli z dodatkiem różnej maści sosów i suchej, gdzie płyn jest praktycznie całkowicie zredukowany. Pomimo niewielkiej ilości składników, to curry jest niezwykle aromatyczne. Mięso cudownie pachnie przyprawami, jest intensywne w smaku, lekko pikantne, fajnie komponuje się z ryżem. Takie curry możecie także podać z dodatkiem chlebków naan.


Kurczak w indyjskich przyprawach przepis

SUCHE CURRY Z KURCZAKA
(INDIE)
Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła ghee (ghi)
  • 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony, drobno posiekany
  • pół łyżeczki świeżego imbiru, posiekanego 
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 100 ml wody
Rozgrzewamy ghee w dużym rondlu. Smażymy cebulę, imbir i czosnek przez około 2-3 minuty. Dodajemy przyprawy i smażymy ciągle mieszając, aż zaczną wydzielać aromat. Dodajemy lekko posolonego kurczaka (można go pokroić w poprzek na 2-3 kawałki), całość dokładnie mieszamy, by obtoczyć mięso w mieszance przypraw. Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki (przez około 15 minut). Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy pokrywkę i podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Curry z kurczaka podajemy z dodatkiem ryżu lub pieczywa naan. Po posiłku warto orzeźwić się szklanką mango lassi. 

Czas przygotowania: 30 minut

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

mezczyzna-gotuje 03/10/2010 - 1:49 pm

Uwielbiam kuchnię indyjską, te zapachy, kolory i smaki 🙂

Odpowiedz
majana 03/10/2010 - 2:14 pm

Fajnie brzmi ten przepis i wygląda wykonanie. Lubię poznawać różne smaki, więc chętnie przysiadłabym się do takiego obiadku.

Pozdrowienia!

Odpowiedz
Ewelosa 03/10/2010 - 2:58 pm

Malwinko ależ apetycznie się zapowiada to danie, ja lubię kuchnię indyjską – ta mnogość przypraw, te aromaty i smaki.

Oj i ja się nie mogę doczekać aż zacznę normlanie jeść:(

Odpowiedz
Olciaky vel Olcik 03/10/2010 - 4:04 pm

Bardzo w moim stylu:)

Odpowiedz
Gosia 03/10/2010 - 4:30 pm

Zapowiada się nieźle – zwłaszcza ta kurkuma 🙂 Czekam na kolejne wspaniałe potrawy z serii indyjskiej.

Odpowiedz
Pinos 03/10/2010 - 4:38 pm

Prawda, że książka jest bardzo fajna? A W. się nie dziwię, że polubił po takiej potrawie 🙂

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 03/10/2010 - 4:57 pm

Bardzo lubię smaki indyjskie 🙂 czekam na dalsze przepisy 🙂

Odpowiedz
Fiolunka 03/10/2010 - 6:19 pm

No i skasował mi się komentarz 😀 W każdym bądź razie curry to przyprawa która bardzo często gości w moich potrawach, nie tylko indyjskich. Do samej kuchni indyjskiej nie jestem przekonana, poza kilkoma wyjątkami.
Ale danie wyszło Ci rewelacja.
http://www.kuchcikowo.wordpress.com

Odpowiedz
EVE 03/10/2010 - 7:21 pm

kuchnia indyjska należy do moich ulubionych
ten aromat przypraw unoszący się w domu, gdy gotuję coś indyjskiego 🙂

Odpowiedz
Paula 03/10/2010 - 8:33 pm

oj, będzie pysznie 🙂

Odpowiedz
Kaś 03/10/2010 - 9:03 pm

spróbuję odtworzyć przepis na tego kurczaka, z przyprawami jakie akurat posiadam

ja kiedyś chodziłam na 7.30 w poniedziałki… na wf :/

Odpowiedz
grumko 04/10/2010 - 4:23 am

Fajny ten kurak;-)
Lubię w ten sposób doprawione dania.
Miłego studiowania;-)

Odpowiedz
aga 04/10/2010 - 6:12 am

smakowicie wyglada ten kurczaczek, wiec porywam caly talerz tych pysznosci:)

Odpowiedz
magda k. 04/10/2010 - 1:08 pm

jak zwykle w tej kuchni sporo składników, ale danie zapowiada się świetne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies