Indyk w sosie pomidorowym z papryką

przez Malwina

Indyk w pomidorach
Indyk w sosie pomidorowym z papryką

Indyk w sosie pomidorowym to kolejne danie, które dobrze wkomponuje się w dietę osób będących na redukcji lub po prostu dbających o linię. Danie jest pożywne i jednocześnie lekkie, aromatu nadaje mu dodatek chili, kaparów i ziół prowansalskich. Przygotowanie całego posiłku powinno Wam zająć około 20-25 minut. Będzie więc idealne w zabiegany dzień. Indyka w sosie najlepiej podawać z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Przepis na indyka z papryką bierze udział w akcji Shinju- Paprykujemy 5. 
Gulasz z indyka z papryką

INDYK W SOSIE POMIDOROWYM Z PAPRYKĄ

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g piersi z indyka
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
  • 300 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 duża czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: ugotowany ryż
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy dolą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron (tak, by zamknęły się włókna na mięsie). Dodajemy cebulę, czosnek i chili, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy kapary, paprykę, przecier,wlewamy około 1/4 szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy dalej przez 15-20 minut, aż mięso i papryka będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu. 

Czas przygotowania: 25 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Marzena 25/09/2014 - 1:52 am

Faktycznie proste i szybkie a jak pieknie i smakowicie wyglada 🙂

Odpowiedz
Magda C. 25/09/2014 - 6:43 am

Świetny ten indyk, mniam 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 25/09/2014 - 8:00 am

Bardzo fajne danie, muszę kupić sobie indyka bo dawno go nie jadłam:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/10/2014 - 9:17 am

Bardzo fajny pomysł na obiad.

Odpowiedz
Anonimowy 16/08/2015 - 8:49 am

Wygląda na przepis z cyklu szybko i pysznie 🙂 Dziś go wypróbuję 🙂 Pozdrawiam http://beyloo.eu/

Odpowiedz
Anonimowy 03/03/2016 - 11:41 am

bez dodawania wody, samo puscilo wody i nie jest takie geste jak na obrazku

Odpowiedz
Malwina 03/03/2016 - 11:46 am

Następnym razem proszę zdjąć pod koniec gotowania pokrywkę i sos odparować do preferowanej gęstości.

Odpowiedz
Anonimowy 04/05/2018 - 6:36 pm

Nie dolewajcie wody i będzie git

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies