Indyk w sosie pomidorowym z papryką |
Indyk w sosie pomidorowym to kolejne danie, które dobrze wkomponuje się w dietę osób będących na redukcji lub po prostu dbających o linię. Danie jest pożywne i jednocześnie lekkie, aromatu nadaje mu dodatek chili, kaparów i ziół prowansalskich. Przygotowanie całego posiłku powinno Wam zająć około 20-25 minut. Będzie więc idealne w zabiegany dzień. Indyka w sosie najlepiej podawać z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Przepis na indyka z papryką bierze udział w akcji Shinju- Paprykujemy 5.
INDYK W SOSIE POMIDOROWYM Z PAPRYKĄ
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g piersi z indyka
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
- 300 g przecieru pomidorowego (passata)
- 1 duża czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- do podania: ugotowany ryż
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy dolą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron (tak, by zamknęły się włókna na mięsie). Dodajemy cebulę, czosnek i chili, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy kapary, paprykę, przecier,wlewamy około 1/4 szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy dalej przez 15-20 minut, aż mięso i papryka będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Czas przygotowania: 25 minut.
8 komentarzy
Faktycznie proste i szybkie a jak pieknie i smakowicie wyglada 🙂
Świetny ten indyk, mniam 🙂
Bardzo fajne danie, muszę kupić sobie indyka bo dawno go nie jadłam:)
Bardzo fajny pomysł na obiad.
Wygląda na przepis z cyklu szybko i pysznie 🙂 Dziś go wypróbuję 🙂 Pozdrawiam http://beyloo.eu/
bez dodawania wody, samo puscilo wody i nie jest takie geste jak na obrazku
Następnym razem proszę zdjąć pod koniec gotowania pokrywkę i sos odparować do preferowanej gęstości.
Nie dolewajcie wody i będzie git