Surówka z pora i kiszonej kapusty

przez Malwina
Surówka z pora i kiszonej kapusty

Dzień dobry,

Lubicie surówki? Dla mnie to obowiązkowy dodatek do obiadu. Szczególnie cenię te na bazie kiszonek, a że ostatnio kiszę wszystkie warzywne resztki, to na moim talerzu lądują różne cuda. Ale dziś dość przyziemnie, bo surówka jest na bazie znanej dobrze wszystkim kapusty kiszonej. Prosta, bo takie są właśnie najlepsze. Dla mnie to fajna odmiana od popularnej surówki z kapusty i marchewki. Polecam szczególnie do mięsnego lub warzywnego kotleta i młodych ziemniaczków.

Surówka z pora i kiszonej kapusty

Składniki:

  • 350 g kiszonej kapusty (waga po odsączeniu i odciśnięciu z soku)
  • 1 por (biała część)
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • cukier do smaku (ja używam erytrolu)
  • pieprz

Jak zrobić surówkę z pora i kiszonej kapusty?

Odciśniętą z soku kapustę siekamy w mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Pora kroimy wzdłuż na 4 części, siekamy w cienkie plasterki i przekładamy do kapusty. Dodajemy cukier do smaku oraz pieprz. Polewamy olejem, mieszamy. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. Podajemy jako dodatek do dań obiadowych.
16 komentarzy
1

Podobne posty:

16 komentarzy

Małgosia napiecyku 25/04/2018 - 7:55 pm

Ja uwielbiam takie surówki, proste, zdrowe i smaczne 🙂

Odpowiedz
Marzena T 25/04/2018 - 8:54 pm

Prosta i na pewno bardzo dobra – takiego połączenia jeszcze nie jadłam o dziwo

Odpowiedz
Zuza 25/04/2018 - 10:32 pm

jakie miłe wspomnienia… moja mama kiedyś robiła podobną 🙂

Odpowiedz
Monika Gawron 26/04/2018 - 8:02 am

Wszystko co ma w sobie kiszoną kapustę lub ogórki brzmi dla mnie zachęcająco hehe:D

http://www.windowtothebeauty.com

Odpowiedz
Ervisha 26/04/2018 - 11:23 am

Surówka z pewnością smakuje wyśmienicie 🙂

Odpowiedz
Bea 26/04/2018 - 11:37 am

A ja niezbyt przepadam za kiszonymi rzeczami, chociaż od czasu do czasu mogłabym coś przegryźć takiego 🙂

Odpowiedz
Magda 26/04/2018 - 1:05 pm

Samo zdrowie, fajna surówka i prosta do zrobienia 🙂

Odpowiedz
Dorota 26/04/2018 - 6:26 pm

Ja również nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki i często przygotowuję taką z kiszonej kapusty. Dodaję do niej marchewkę, por i jabłko:)

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 26/04/2018 - 6:58 pm

Bardzo lubię surówki z kapusty kiszonej. Z porem chyba jeszcze nie robiłam, ale na pewno zrobię 🙂

Odpowiedz
domowe-potrawy.pl 27/04/2018 - 2:50 pm

Ja robię taką surówkę ale zamiast kiszonej kapusty daję białą oraz marchewkę i jabłko 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 27/04/2018 - 2:54 pm

Kapustę kiszoną uwielbiam, ale w takim połączeniu jeszcze jej nie jadłam. Pycha!!!

Odpowiedz
Anna J. 28/04/2018 - 9:06 am

Uwielbiamy taką kapuchę 🙂 cała moja rodzinka zajada się nią 🙂

Odpowiedz
Anulla 28/04/2018 - 4:29 pm

prawdziwa bomba zdrowotna 🙂 pycha 🙂

Odpowiedz
Lonna 30/04/2018 - 6:18 pm

Uwielbiam takie surówki 🙂

Odpowiedz
Ania S 02/05/2018 - 7:26 am

A ja ciągle niezmiennie robię surówkę z marchewki, kapusty i jabłka, ale ostatnio dodaję jeszcze olej lniany (i oczywiście orzechy na wierzch). Może dzisiaj wypróbuję Twój przepis 🙂

Odpowiedz
Patrycja 04/05/2018 - 7:28 am

Bardzo lubię do ryby, ale i do schabu pasuje idealnie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies