Surówka z pora i kiszonej kapusty |
Dzień dobry,
Lubicie surówki? Dla mnie to obowiązkowy dodatek do obiadu. Szczególnie cenię te na bazie kiszonek, a że ostatnio kiszę wszystkie warzywne resztki, to na moim talerzu lądują różne cuda. Ale dziś dość przyziemnie, bo surówka jest na bazie znanej dobrze wszystkim kapusty kiszonej. Prosta, bo takie są właśnie najlepsze. Dla mnie to fajna odmiana od popularnej surówki z kapusty i marchewki. Polecam szczególnie do mięsnego lub warzywnego kotleta i młodych ziemniaczków.
Surówka z pora i kiszonej kapusty
Składniki:
- 350 g kiszonej kapusty (waga po odsączeniu i odciśnięciu z soku)
- 1 por (biała część)
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- cukier do smaku (ja używam erytrolu)
- pieprz
Jak zrobić surówkę z pora i kiszonej kapusty?
Odciśniętą z soku kapustę siekamy w mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Pora kroimy wzdłuż na 4 części, siekamy w cienkie plasterki i przekładamy do kapusty. Dodajemy cukier do smaku oraz pieprz. Polewamy olejem, mieszamy. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. Podajemy jako dodatek do dań obiadowych.
16 komentarzy
Ja uwielbiam takie surówki, proste, zdrowe i smaczne 🙂
Prosta i na pewno bardzo dobra – takiego połączenia jeszcze nie jadłam o dziwo
jakie miłe wspomnienia… moja mama kiedyś robiła podobną 🙂
Wszystko co ma w sobie kiszoną kapustę lub ogórki brzmi dla mnie zachęcająco hehe:D
http://www.windowtothebeauty.com
Surówka z pewnością smakuje wyśmienicie 🙂
A ja niezbyt przepadam za kiszonymi rzeczami, chociaż od czasu do czasu mogłabym coś przegryźć takiego 🙂
Samo zdrowie, fajna surówka i prosta do zrobienia 🙂
Ja również nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki i często przygotowuję taką z kiszonej kapusty. Dodaję do niej marchewkę, por i jabłko:)
Bardzo lubię surówki z kapusty kiszonej. Z porem chyba jeszcze nie robiłam, ale na pewno zrobię 🙂
Ja robię taką surówkę ale zamiast kiszonej kapusty daję białą oraz marchewkę i jabłko 🙂
Kapustę kiszoną uwielbiam, ale w takim połączeniu jeszcze jej nie jadłam. Pycha!!!
Uwielbiamy taką kapuchę 🙂 cała moja rodzinka zajada się nią 🙂
prawdziwa bomba zdrowotna 🙂 pycha 🙂
Uwielbiam takie surówki 🙂
A ja ciągle niezmiennie robię surówkę z marchewki, kapusty i jabłka, ale ostatnio dodaję jeszcze olej lniany (i oczywiście orzechy na wierzch). Może dzisiaj wypróbuję Twój przepis 🙂
Bardzo lubię do ryby, ale i do schabu pasuje idealnie 🙂