Sos z pieczonych warzyw na zimę

przez Malwina
Sos z pieczoncyh warzyw do słoików
Sos z pieczonych warzyw na zimę
Na zakończenie pomidorowych przetworów mam dla Was przepis na bardzo prosty w przygotowaniu sos z pieczonych warzyw. Jeśli należycie do osób, którym robi się słabo na samą myśl o gotowaniu sosu przez kilka godzin do odpowiedniego odparowania, to ten przepis jest właśnie dla Was. Najwięcej czasu zajmuje pieczenie warzyw, jednak całą robotę odwali za Was piekarnik. Później pozostaje już tylko obieranie (serio, zajmuje to dosłownie 5 minut, więc nie pytajcie, czy można pominąć obieranie warzyw), miksowanie, doprawienie i mocne podgrzanie sosu. Jeśli użyjecie odpowiedniej odmiany pomidorów, to sos po zmiksowaniu powinien być już wystarczająco gęsty. Nie musicie więc stać przez długie godziny nad garnkiem. Pakujemy go w słoiki, pasteryzujemy i mamy pyszny sos obiadowy na zimę. W sumie to nie tylko obiadowy, bo fajnie smakuje także z dodatkiem pieczonych mięs lub warzyw. 

Sos pomidorowy z cukinią na zimę
SOS Z PIECZONYCH WARZYW NA ZIMĘ


Składniki (na około 7 słoików po 330 ml):
  • 2 kg dojrzałych pomidorów lima
  • 750 g cukinii
  • 1 kg czerwonej papryki 
  • 1 duża główka czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego 
Przygotowanie:
Zaczynamy od pieczenia warzyw. Wyjmujemy dużą blachę z piekarnika. Pomidory myjemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blasze skórą do dołu. Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Cukinię kroimy w grubsze plastry lub kostkę, dokładamy do pomidorów. Cebule obieramy, kroimy na cztery części. Do warzyw dokładamy cebule i główkę czosnku (czosnku nie obieramy, pieczemy go w łupinach). Warzywa polewamy 2-3 łyżkami oliwy. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Blachę z warzywami wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy warzywa do ostudzenia. 
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Paprykę układamy na drugiej dużej blasze skórą do góry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem (220 stopni bez termoobiegu). Pieczemy przez około pół godziny lub dłużej, aż skóra na papryce mocno się pomarszczy i ściemnieje. Blachę wysuwamy z piekarnika i studzimy paprykę. 
Zdejmujemy skórę z pomidorów i wyrzucamy (skórę z upieczonych pomidorów zdejmuje się bardzo łatwo, wystarczy ściągnąć ją palcami). W dużym garnku umieszczamy obrane pomidory, cukinię, cebulę. Wyciskamy ząbki czosnku z łupinek i dodajemy do pomidorów. Paprykę obieramy ze skórki i dodajemy do garnka. Wszystko dokładnie miksujemy przy pomocy blendera (jeśli macie słaby blender, najlepiej zmiksować składniki partiami w robocie kuchennym). Dodajemy do warzyw przyprawy oraz ocet, mieszamy. Sos powinien być już wystarczająco gęsty, dlatego wystarczy go bardzo mocno podgrzać (jeśli tak nie jest, należy go gotować do osiągnięcia preferowanej konsystencji). Uwaga! Sos będzie pryskać, uważajcie aby się nie poparzyć. Gorący sos nakładamy do suchych, wcześniej wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20-25 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy, stawiamy do góry dnem na ręczniku kuchennym. Przykrywamy je drugim ręcznikiem i pozostawiamy na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. Słoiki z sosem z pieczonych warzyw przenosimy do spiżarki. 
Do czego podawać sos z pieczonych warzyw? Sos z pieczonych warzyw możecie serwować z makaronem, ryżem, podawać go jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs i warzyw, grzanek itp.


Inne przepisy na sos pomidorowy:

 Domowy ketchup na zimę
Ketchup domowy
pikantny
 Salsa meksykańska na zimę
Salsa meksykańska
do nachosów
Sos z pieczoną papryką do słoików
Sos z pieczoną
papryką
ajwar przepis
Domowy ajwar
na zimę
Sos do makaronu na zime
Sos pomidorowo-
paprykowy

Sos z pieczonych warzyw jak zrobić

 sos z pieczonymi warzywami
Sos z pieczonych warzyw na zimę

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

magducha 16/09/2015 - 1:28 pm

No nie mogę się doczekać! 🙂

Odpowiedz
Magda C. 16/09/2015 - 7:25 pm

Fajny sosik, w sam raz na zimę:)

Odpowiedz
Anonimowy 18/09/2015 - 11:36 am

Cudny swojski ajvar! Mogłabym jeść łyżkami. Robię podobnie dodając tylko sól, pieprz i ew. świeże lub suszone zioła.

Odpowiedz
Jadźka Wiertarka 11/01/2016 - 9:16 pm

Zrobiłam go w lecie i w tym roku też muszę zrobić. U mnie w domu dajemy go jako sos na pizzę, a jak ostatnio została resztka, to zjadłam z kanapką z serem żółtym – można stosować zamiast ketchupu. Najmniej pracochłonny, a smak – pyszotka 😀

Odpowiedz
aaa 29/08/2016 - 8:49 am

Jak długo można przechowywać takie zapasteryzowane słoiki? 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/08/2016 - 9:10 am

Do roku czasu. Najlepiej zużyć sos do kolejnych wakacji.

Odpowiedz
jumi 09/09/2016 - 7:25 pm

A czy po otwarciu słoika muszę ten sos podgrzać przed podaniem?

Odpowiedz
Malwina 10/09/2016 - 6:31 am

Możesz jeść go na zimno, jak ketchup, możesz też podgrzewać i podawać np. z makaronem.

Odpowiedz
Zuzka 08/08/2017 - 6:25 pm

Ja właśnie robię sos w garnku, z pieczonych warzyw jeszcze nie próbowałam. Właściwie pasuje do wszystkiego, szczególnie lubię go jeść z plackami z cukinii 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies