Boczniaki smażone z soczewicą |
Dzień dobry,
W trakcie naszych cotygodniowych zakupów w koszyku ląduje zawsze standardowe trio: pieczarki zwykłe, brązowe oraz boczniaki. Czasem także grzyby shiitake, jeśli są w przystępnej cenie. Bardzo lubię różnej maści grzyby i jadam je praktycznie każdego dnia. Kombinuję z nimi na różne sposoby, starając się wymyślać coraz to nowe potrawy. W końcu nie ma nic gorszego, aniżeli nuda w kuchni. No dobra, poza paskudnym jedzeniem 😉
Dziś na tapet weźmiemy boczniaki. Mam wrażenie, że mało kto ma pomysł na to, co z nich przygotować. Ostatecznie lądują na stole w postaci flaczków z boczniaków lub kotletów. A można z nich zrobić wiele naprawdę smacznych potraw. Szczególnie dobrze boczniaki sprawdzają się w potrawach wegetariańskich i wegańskich.
Ja przygotowałam z nich proste danie pełne warzyw. Możecie podać je na ciepło lub na zimno, zajadać z dodatkiem pieczywa lub solo. Boczniaki z soczewicą zapakowałam dziś do mojego bento. To było wyjątkowo smaczne pudełeczko.
BOCZNIAKI SMAŻONE Z SOCZEWICĄ
Składniki (na 2 porcje):
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół małej czerwonej papryki
- pół małej żółtej papryki
- 1 mała cukinia o cienkiej skórce
- 250 g boczniaków
- 1 łyżeczka kaparów
- 6 połówek suszonych pomidorów
- 200 g ugotowanej brązowej soczewicy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz do smaku
- kilka świeżych listków bazylii
Boczniaki z soczewicą- sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Czosnek obieramy, drobno siekamy. Oczyszczoną paprykę kroimy w niezbyt dużą kostkę. Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Cukinię kroimy w grubszą kostkę lub pół plasterki. Boczniaki kroimy w paseczki. Kapary i odsączone z oliwy pomidory siekamy w nieduże kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, cukinię, boczniaki. Smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut, aż warzywa i grzyby będą miękkie (ale nierozgotowane). Dodajemy roztarte w palcach oregano, posiekane pomidory, kapary, odsączoną i opłukaną soczewicę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Potrawę doprawiamy do smaku niewielką ilością soku z cytryny, dodajemy kilka porwanych listków bazylii. Chwilkę podgrzewamy, po czym nakładamy na talerze i podajemy.
10 komentarzy
wyglądają super, bardzo lubię boczniaki!
A jak kupić dobrej jakości boczniaki? Na co zwracać uwagę? Bardzo lubię grzyby i niedawno pierwszy raz kupiłam tackę boczniaków. Chyba wzięłam jakieś stare, bo w domu po przyglądnięciu się, zauważyłam we wgłębieniach kapeluszy pleśń :/
Wybieraj te raczej jasne, o suchych, nienaruszonych kapeluszach. Po przyjściu do domu od razu otwórz opakowanie i przełóż grzyby do szklanego naczynia bez pokrywki (skraplająca się woda w zafoliowanym opakowaniu przyspiesza psucie się warzyw, poza tym kontakt żywności z plastikiem nie jest niczym zdrowym). Starsze grzyby nachodzą delikatnym meszkiem, dopiero potem wychodzi na nich pleśń. Najlepiej zerknij na opakowanie grzybów i zobacz, kiedy były pakowane. Ja obecnie kupuję boczniaki w Tesco. Tam warzywa mają określony termin, kiedy muszą zniknąć z półki i na ich miejsce wskakują nowe. Te leżakujące zbyt długo lądują na przecenach. I nawet te z przecen są nadal ładne i świeże.
Dziękuję za wyczerpujące wskazówki 🙂
Nigdy nie jadłam boczniaków. Danie prezentuje się wyśmienicie.
Uwielbiam boczniaki 😀
uwielbiam takie mieszanki strączków z warzywami 🙂 zwłaszcza jako lunche do pracy
Zima to szczyt sezonu na boczniaka rosnącego na dziko w naszych lasach. Jeśli tylko nie ma mrozu, kapelusze się rozwijają. Moim zdaniem smaczniejsze niż te sklepowe. Na tym filmiku boczniaki znalezione pod Wrocławiem oraz parę informacji: https://www.youtube.com/watch?v=FCYpSZ2cvKo Smacznego!
Czy można danie przechować na następny dzień w lodówce?
Oczywiście.