Boczniaki smażone z soczewicą

przez Malwina
Boczniaki smażone z soczewicą
Dzień dobry, 
W trakcie naszych cotygodniowych zakupów w koszyku ląduje zawsze standardowe trio: pieczarki zwykłe, brązowe oraz boczniaki. Czasem także grzyby shiitake, jeśli są w przystępnej cenie. Bardzo lubię różnej maści grzyby i jadam je praktycznie każdego dnia. Kombinuję z nimi na różne sposoby, starając się wymyślać coraz to nowe potrawy. W końcu nie ma nic gorszego, aniżeli nuda w kuchni. No dobra, poza paskudnym jedzeniem 😉

Dziś na tapet weźmiemy boczniaki. Mam wrażenie, że mało kto ma pomysł na to, co z nich przygotować. Ostatecznie lądują na stole w postaci flaczków z boczniaków lub kotletów. A można z nich zrobić wiele naprawdę smacznych potraw. Szczególnie dobrze boczniaki sprawdzają się w potrawach wegetariańskich i wegańskich.
Ja przygotowałam z nich proste danie pełne warzyw. Możecie podać je na ciepło lub na zimno, zajadać z dodatkiem pieczywa lub solo. Boczniaki z soczewicą zapakowałam dziś do mojego bento. To było wyjątkowo smaczne pudełeczko. 

BOCZNIAKI SMAŻONE Z SOCZEWICĄ

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół małej czerwonej papryki
  • pół małej żółtej papryki
  • 1 mała cukinia o cienkiej skórce
  • 250 g boczniaków
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 6 połówek suszonych pomidorów
  • 200 g ugotowanej brązowej soczewicy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka świeżych listków bazylii
Boczniaki z soczewicą- sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Czosnek obieramy, drobno siekamy. Oczyszczoną paprykę kroimy w niezbyt dużą kostkę. Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Cukinię kroimy w grubszą kostkę lub pół plasterki. Boczniaki kroimy w paseczki. Kapary i odsączone z oliwy pomidory siekamy w nieduże kawałki. 
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, cukinię, boczniaki. Smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut, aż warzywa i grzyby będą miękkie (ale nierozgotowane). Dodajemy roztarte w palcach oregano, posiekane pomidory, kapary, odsączoną i opłukaną soczewicę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Potrawę doprawiamy do smaku niewielką ilością soku z cytryny, dodajemy kilka porwanych listków bazylii. Chwilkę podgrzewamy, po czym nakładamy na talerze i podajemy.

Polecam inne przepisy z boczniakami:

Flaki z boczniaków
Flaki z boczniaków
Makaron z boczniakami
Makaron z boczniakami
Boczniaki z warzywami

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Zielenina 07/12/2016 - 10:55 am

wyglądają super, bardzo lubię boczniaki!

Odpowiedz
Anonimowy 09/12/2016 - 3:13 pm

A jak kupić dobrej jakości boczniaki? Na co zwracać uwagę? Bardzo lubię grzyby i niedawno pierwszy raz kupiłam tackę boczniaków. Chyba wzięłam jakieś stare, bo w domu po przyglądnięciu się, zauważyłam we wgłębieniach kapeluszy pleśń :/

Odpowiedz
Malwina 12/12/2016 - 12:58 pm

Wybieraj te raczej jasne, o suchych, nienaruszonych kapeluszach. Po przyjściu do domu od razu otwórz opakowanie i przełóż grzyby do szklanego naczynia bez pokrywki (skraplająca się woda w zafoliowanym opakowaniu przyspiesza psucie się warzyw, poza tym kontakt żywności z plastikiem nie jest niczym zdrowym). Starsze grzyby nachodzą delikatnym meszkiem, dopiero potem wychodzi na nich pleśń. Najlepiej zerknij na opakowanie grzybów i zobacz, kiedy były pakowane. Ja obecnie kupuję boczniaki w Tesco. Tam warzywa mają określony termin, kiedy muszą zniknąć z półki i na ich miejsce wskakują nowe. Te leżakujące zbyt długo lądują na przecenach. I nawet te z przecen są nadal ładne i świeże.

Odpowiedz
Anonimowy 14/12/2016 - 10:58 am

Dziękuję za wyczerpujące wskazówki 🙂

Odpowiedz
Kukuleczki 13/12/2016 - 7:36 am

Nigdy nie jadłam boczniaków. Danie prezentuje się wyśmienicie.

Odpowiedz
Sylwia z Moc Kobiet 13/12/2016 - 7:42 am

Uwielbiam boczniaki 😀

Odpowiedz
Kasia Sarna 13/12/2016 - 8:18 am

uwielbiam takie mieszanki strączków z warzywami 🙂 zwłaszcza jako lunche do pracy

Odpowiedz
Jacek K 23/12/2016 - 12:26 pm

Zima to szczyt sezonu na boczniaka rosnącego na dziko w naszych lasach. Jeśli tylko nie ma mrozu, kapelusze się rozwijają. Moim zdaniem smaczniejsze niż te sklepowe. Na tym filmiku boczniaki znalezione pod Wrocławiem oraz parę informacji: https://www.youtube.com/watch?v=FCYpSZ2cvKo Smacznego!

Odpowiedz
Natalia 21/08/2019 - 6:47 am

Czy można danie przechować na następny dzień w lodówce?

Odpowiedz
Malwina 22/08/2019 - 6:47 pm

Oczywiście.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies