Kofty pieczone z warzywami

przez Malwina
Kofty z warzywami
Kofty pieczone z warzywami
Tematem wspólnego gotowania w ramach VI Festiwalu Kuchni Arabskiej były kofty. Na blogu znajdziecie kilka, o ile nie kilkanaście przepisów na to arabskie danie. Tym razem mam coś dla osób, którym nie w głowie długie przesiadywanie w kuchni. To proste w przygotowaniu kofty pieczone z warzywami. Postawiłam na młode i słodkie ziemniaki, cukinię oraz słodką paprykę. Jeśli chcecie możecie tę warzywną bazę zmodyfikować i wzbogacić np. o różyczki kalafiora, bakłażana lub pomidory. Do tak przygotowanego dania obowiązkowo podajcie ulubiony dip, np. cacik lub czosnkowy.Zajrzyjcie do Emilii, Martynosi i Zuzi, i zobaczcie ich wersję arabskich koft.

Arabskie kofty przepis
KOFTY PIECZONE Z WARZYWAMI
 

Składniki (na 2 porcje):

Kofty wołowe z miętą:

  • 350 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej użyć mięsa z karku wołowego lub mieszanki mięsa wołowego, np. z karku i mostku)
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • sól i pieprz do smaku
Pieczone warzywa:
  • 1 duży batat (250-300 g)
  • 300 g młodych, niedużych ziemniaków w skórkach
  • pół czerwonej papryki
  • pół małej cukinii
  • 2 łyżeczki zaataru
  • 2 łyżeczki oleju lub oliwy z wytłoczyn
  • sól morska lub himalajska w młynku
Do podania: ulubiony dip, np. czosnkowy, cacik 
Przygotowanie:
Do zmielonej wołowiny dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez kilka minut. Do koft należy użyć tłustszego mięsa. Dobrze sprawdzi się kark wołowy, ewentualnie mieszanka mięsa z karku i mostku. Jeśli macie chudsze mięso, dodajcie do niego 1 żółtko, małe jajko. ewentualnie kilka łyżek zimnej wody. Z mięsa formujemy 10 okrągłych lub podłużnych kotlecików.
Batata obieramy, kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je na pół lub w ćwiartki. Paprykę kroimy w kostkę, cukinię w plastry. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warzywa, polewamy oliwą, posypujemy solą morską i zaatarem. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika, dokładamy kofty i pieczemy dalej przez około 20 minut.
Kofty pieczone z warzywami podajemy z dodatkiem dipu, np. dipu czosnkowego lub caciki.
Kofty przepis

 

Kofty jak zrobic

 

Kofty z warzywami
Kofty pieczone z warzywami

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

2 komentarze
1

Podobne posty:

2 komentarze

Anonimowy 15/06/2016 - 8:54 am

kofty – koftami, warzywa – warzywami, ale… te zdjęcia! cudna estetyka!
ps. zapisuję do zrobienia

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Anonimowy 28/03/2017 - 10:25 am

Tez musze wyprobowac!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies