Kofty pieczone z warzywami |
Tematem wspólnego gotowania w ramach VI Festiwalu Kuchni Arabskiej były kofty. Na blogu znajdziecie kilka, o ile nie kilkanaście przepisów na to arabskie danie. Tym razem mam coś dla osób, którym nie w głowie długie przesiadywanie w kuchni. To proste w przygotowaniu kofty pieczone z warzywami. Postawiłam na młode i słodkie ziemniaki, cukinię oraz słodką paprykę. Jeśli chcecie możecie tę warzywną bazę zmodyfikować i wzbogacić np. o różyczki kalafiora, bakłażana lub pomidory. Do tak przygotowanego dania obowiązkowo podajcie ulubiony dip, np. cacik lub czosnkowy.Zajrzyjcie do Emilii, Martynosi i Zuzi, i zobaczcie ich wersję arabskich koft.
KOFTY PIECZONE Z WARZYWAMI
Składniki (na 2 porcje):
Kofty wołowe z miętą:
- 350 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej użyć mięsa z karku wołowego lub mieszanki mięsa wołowego, np. z karku i mostku)
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cayenne
- sól i pieprz do smaku
Pieczone warzywa:
- 1 duży batat (250-300 g)
- 300 g młodych, niedużych ziemniaków w skórkach
- pół czerwonej papryki
- pół małej cukinii
- 2 łyżeczki zaataru
- 2 łyżeczki oleju lub oliwy z wytłoczyn
- sól morska lub himalajska w młynku
Przygotowanie:
Do zmielonej wołowiny dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez kilka minut. Do koft należy użyć tłustszego mięsa. Dobrze sprawdzi się kark wołowy, ewentualnie mieszanka mięsa z karku i mostku. Jeśli macie chudsze mięso, dodajcie do niego 1 żółtko, małe jajko. ewentualnie kilka łyżek zimnej wody. Z mięsa formujemy 10 okrągłych lub podłużnych kotlecików.
Batata obieramy, kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je na pół lub w ćwiartki. Paprykę kroimy w kostkę, cukinię w plastry. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warzywa, polewamy oliwą, posypujemy solą morską i zaatarem. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika, dokładamy kofty i pieczemy dalej przez około 20 minut.
Kofty pieczone z warzywami podajemy z dodatkiem dipu, np. dipu czosnkowego lub caciki.
Kofty pieczone z warzywami |
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
2 komentarze
kofty – koftami, warzywa – warzywami, ale… te zdjęcia! cudna estetyka!
ps. zapisuję do zrobienia
pozdrawiam
Marta
Tez musze wyprobowac!