Cacik to turecki sos na bazie jogurtu i świeżych ogórków. Jak już kiedyś Wam wspominałam, w Turcji pod nazwą cacik spotkamy dwie potrawy: chłodnik (podobny do bułgarskiego taratora) oraz właśnie dip z dodatkiem ogórków (ściślej określany nazwą kuru cacik). Do przygotowania caciku potrzebny jest nam jogurt, świeże ogórki, czosnek oraz oliwa. Podstawowy przepis można dodatkowo wzbogacić o dodatek drobno posiekanego koperku lub mięty. Ponieważ polskie jogurty są troszkę inne w smaku niż te tureckie (przede wszystkim nie są aż tak kwaśne), swój cacik zawsze wzbogacam o dodatek soku z cytryny (na upartego może być to również niewielka ilość octu z białego wina, jednak cytryna sprawdza się tu o wiele lepiej). Przed podaniem cacik należy schłodzić w lodówce, a jego wierzch warto polać oliwą.
Sos z jogurtu i ogórków jest popularny nie tylko w Turcji. Pokrewne odmiany tego dipu znajdziemy w Grecji (tzatziki), Iranie (Must-o-Khiar), krajach arabskich (jajik), wspomnianej Bułgarii (tarator). Skąd pochodzi cacik? Zapewne większość z Was odpowie, że ojczyzną tej potrawy jest Grecja. Nic bardziej mylnego, bo to nie Grecy, a właśnie najprawdopodobniej Turkowie wymyślili tę przystawkę (meze).
A z czym podawać caciki? Sos cacik to świetny dodatek do grillowanych mięs, szaszłyków, koft oraz pieczonych lub grillowanych warzyw, pieczywa (głównie chlebków pita), ryżu (np. do pilafu), sałat. Doskonale orzeźwia w upalne dni. A Wy z czym najczęściej podajecie cacik?
Razem ze mną turecki kuru cacik (czyli suchy cacik) przygotowały dwie koleżanki blogerki, które od kilku lat mieszkają w Turcji. Zajrzyjcie koniecznie do Kasi i Emilii i zobaczcie ich wersję tej przystawki.
CACIK
(TURCJA)
- 1 podłużny ogórek o małej ilości pestek
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej wybrać jogurt bałkański)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa ev do skropienia sosu
- dodatki (opcjonalnie): łyżka drobno posiekanego koperku, 1 łyżeczka drobno posiekanej mięty (lub więcej wg preferencji)
Cacik – przygotowanie:
Ogórka obieramy ze skórki. Kroimy go wzdłuż na cztery części i wycinamy gniazda nasienne. Miąższ ogórka trzemy na tarce na grubych oczkach. Można go odstawić na około 15 minut i po tym czasie zlać nadmiar puszczonej wody.
Czosnek drobno siekamy, rozcieramy w moździerzu z odrobiną soli na pastę. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ogórka, mieszamy. Cacik wkładamy do lodówki na około godzinę. Przed podaniem wierzch caciku polewamy oliwą. Serwujemy jako dodatek do mięs, warzyw, pieczywa, ryżu.
Czas przygotowania: 10 minut.
4 komentarze
Uwielbiam taki sos, nie wyobrażam sobie grilla bez niego. 🙂
Najlepszy sos!
Co się tak wszyscy zachwycają.Nie rozumiem.Przecież to zwykła nasza mizeria,tyle ,że nazwa zagraniczna.Phi !
Drogi Anonimie, widzę, że nie pokusiłeś się nawet o przeczytanie napisanego przeze mnie wstępu. Owszem, mizerię można uznać za potrawę podobną i nawet pochodną cacikowi, ale nigdy cacikiem. Te dwie potrawy różnią się nie tylko fakturą, ale i smakiem. Bo wątpię byś na co dzień serwował mizerię mocno czosnkową ze startego ogórka z dodatkiem dajmy na to wspomnianej przeze mnie we wpisie mięty. Polewasz mizerią szaszłyki z grilla? Szczerze powątpiewam. Co wspólnego ma mizeria z cacikiem? Jedynie świeżego ogórka.
I tu nie chodzi o kosmopolityzm, a o zwykły szacunek do tradycji i kultury innych krajów, w tym przypadku kultury stołu. Ciekawość i otwartość na inne kultury to nie zbrodnia. Bo można szanować kuchnię rodzimą i poznawać jednocześnie inne smaki. Widocznie niektórzy nie potrafią tego pojąć.