Sos czosnkowy |
Sos czosnkowy to smaczny dodatek do wielu potraw. Dobrze komponuje się z wytrawnymi placuszkami, paluszkami grissini czy chrupiącymi chlebkami. U mnie to obowiązkowy element na każdej imprezie. Robię go w lekkiej wersji na bazie jogurtu, nie dodaję do niego ani śmietany, ani majonezu. Ilość czosnku dostosujcie do osobistych preferencji. Musi być on dobrze wyczuwalny, ale nie może zabijać smaku potrawy, do której podacie sos.
SOS CZOSNKOWY
Składniki:
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy ev
- 1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie ocet winny)
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 1-2 ząbki polskiego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek siekamy, umieszczamy go w moździerzu, dodajemy szczyptę soli, rozcieramy na pastę. Jeśli nie macie moździerza, posiekajcie drobno czosnek, posypcie go solą i rozetrzyjcie bokiem noża. Do jogurtu dodajemy oliwę, sok z cytryny, pastę czosnkową, oregano, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu.
*pamiętajcie o tym, by wybrać polski czosnek. Jeśli jest starszy, należy usunąć szczypior, który znajduje się w środku.
Czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
Lubię 🙂 Ja dodaję jeszcze łyżeczkę miodu lub innego słodzidła, bo podnosi lekko smak i moim lepiej smakuje 🙂
Mój ulubiony sos! 🙂
Ulubiony sos mojego synka 🙂
a co to za pieczywko na zdjęciach? dziękuję z góry za odp.;)
Wpisz sobie w wyszukiwarkę na blogu "chrupiące chlebki z oregano". To właśnie one.
U mnie sos czosnkowy idzie na litry 🙂 haha 🙂
u mnie jeszcze obowiązkowo kapka sosu Worcestershire, a zamiast oregano – tymianek 🙂