Sos czosnkowy

przez Malwina
Sos czosnkowy na jogurcie
Sos czosnkowy

Sos czosnkowy to smaczny dodatek do wielu potraw. Dobrze komponuje się z wytrawnymi placuszkami, paluszkami grissini czy chrupiącymi chlebkami. U mnie to obowiązkowy element na każdej imprezie. Robię go w lekkiej wersji na bazie jogurtu, nie dodaję do niego ani śmietany, ani majonezu. Ilość czosnku dostosujcie do osobistych preferencji. Musi być on dobrze wyczuwalny, ale nie może zabijać smaku potrawy, do której podacie sos.
Sos czosnkowy przepis

SOS CZOSNKOWY

Składniki:
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy ev
  • 1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie ocet winny)
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1-2 ząbki polskiego czosnku 
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek siekamy, umieszczamy go w moździerzu, dodajemy szczyptę soli, rozcieramy na pastę. Jeśli nie macie moździerza, posiekajcie drobno czosnek, posypcie go solą i rozetrzyjcie bokiem noża. Do jogurtu dodajemy oliwę, sok z cytryny, pastę czosnkową, oregano, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu.

*pamiętajcie o tym, by wybrać polski czosnek. Jeśli jest starszy, należy usunąć szczypior, który znajduje się w środku. 

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

JustInka 09/09/2014 - 8:58 am

Lubię 🙂 Ja dodaję jeszcze łyżeczkę miodu lub innego słodzidła, bo podnosi lekko smak i moim lepiej smakuje 🙂

Odpowiedz
Magda C. 09/09/2014 - 5:57 pm

Mój ulubiony sos! 🙂

Odpowiedz
Majana 09/09/2014 - 6:59 pm

Ulubiony sos mojego synka 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/09/2014 - 1:48 pm

a co to za pieczywko na zdjęciach? dziękuję z góry za odp.;)

Odpowiedz
Malwina 12/09/2014 - 1:54 pm

Wpisz sobie w wyszukiwarkę na blogu "chrupiące chlebki z oregano". To właśnie one.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/09/2014 - 12:06 pm

U mnie sos czosnkowy idzie na litry 🙂 haha 🙂

Odpowiedz
kocie-smaki 16/09/2015 - 5:27 am

u mnie jeszcze obowiązkowo kapka sosu Worcestershire, a zamiast oregano – tymianek 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies