Sałatka z kalafiorem i granatem

przez Malwina
 Sałatka z pieczonego kalafiora
Sałatka z kalafiorem i granatem
Połączenie kalafiora i tahiny mignęło mi kiedyś w którejś z moich książek. Idąc tym tropem, przygotowałam dość minimalistyczną sałatkę, której smak przyjemnie zaskakuje z każdym kolejnym kęsem. Bazą tej sałatki jest pieczony kalafior. Królestwo temu, kto jako pierwszy odważył się upiec różyczki tego warzywa.Pieczony kalafior wręcz uzależnia i ciężko powstrzymać się przed wyjedzeniem całej zawartości blachy. Ot tak, bez żadnych dodatków. Szkoda, że o tej porze roku jego cena jest tak wysoka, bo zapewne jadłabym go o wiele częściej. Pieczone różyczki kalafiora zestawiłam ze słodko-kwaśnymi ziarenkami granatu, prażonymi orzeszkami piniowymi i czerwoną cebulką, którą krótko zamarynowałam w occie winnym.  Całość skomponowała się ze sobą niezwykle dobrze. Serdecznie Wam polecam.

 Pieczony kalafior sałatka

 

SAŁATKA Z KALAFIORA I GRANATU

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 nieduża główka kalafiora
  • 2-3 łyżki pestek granatu
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • pół małej czerwonej cebulki plus 3 łyżeczki octu z białego wina (opcjonalnie)
Dressing: 2 łyżki pasty tahini (30 g), 1 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej, sok z połowy cytryny (lub więcej do smaku) , sól i świeżo mielony pieprz do smaku


Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na różyczki i układamy w dużym naczyniu żaroodpornym w jednej warstwie. Kropimy go oliwą (ja polewam go 2-3 łyżeczkami oliwy) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20-30 minut lub dłużej, aż kalafior ładnie się zrumieni i będzie miękki.
Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Cebulkę siekamy w piórka i polewamy octem winnym. Odstawiamy na 10 minut. Przygotowujemy dressing z tahini: pastę łączymy przy pomocy łyżeczki z melasą, sokiem z cytryny, dodając w trakcie wodę do uzyskania niezbyt gęstego sosu. Gotowy dressing doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kalafiora układamy na półmisku, posypujemy pestkami granatu, natką pietruszki, odsączoną z octu cebulką, orzeszkami pini. Sałatkę polewamy sosem i podajemy. 

Wypróbuj również sałatkę z pieczonym kalafiorem i bobem:
 Sałatka z kalafiorem i bobem
Sałatka z kalafiora i bobu

 

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Natalia Dobosz 11/03/2016 - 11:34 am

Dziś robie ! wyglada pysznie !
http://www.bythewaynd.blogspot.com

Odpowiedz
Agata Kądziołka 11/03/2016 - 12:00 pm

Jak dla mnie – bardzo egzotyczne połączenie 😉

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 11/03/2016 - 8:37 pm

Pyszności! Pieczony kalafior rzeczywiście jest wspaniały. Zresztą ja uwielbiam wszystkie pieczone warzywa 🙂

Odpowiedz
Jud 11/03/2016 - 9:46 pm

Piękna kompozycja składników 🙂

Odpowiedz
Gosia Szulc 13/03/2016 - 1:04 pm

bardzo ciekawy przepis. i zdjęcia cudne!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies