Sałatka z marynowanym burakiem i granatem |
Wiosna już tuż, tuż, dlatego czas najwyższy pomyśleć o zrobieniu porządków w szafkach. W spiżarce pozostało mi jeszcze sporo słoików z przetworami, szczególnie tymi wytrawnymi. Na pierwszy ogień poszły marynowane buraczki, kruche i słodko-kwaśne w smaku. Z potrzeby wykorzystania ich powstała prosta sałatka z granatem i kozim serem. Robię ją ostatnio prawie każdego dnia i podaję w ramach lekkiej kolacji lub pakuję ją do bento.
Ta sałatka z pewnością nie jest nudna. Wyraziste w smaku buraczki oraz kozi ser świetnie ze sobą współgrają. Dorzuciłam do nich podprażone na patelni pestki dyni, nasiona granatu, troszkę czerwonej cebulki i listków oregano. Bazę do sałatki stanowi miks sałat (konkretnie: szpinak miniaturowy, frisee, lollo rosso, escarola, radicchio), ale równie fajnie sprawdzi się jeden rodzaj sałaty, np. sałata rzymska, roszponka lub chrupiąca sałata lodowa.
Ta sałatka z pewnością nie jest nudna. Wyraziste w smaku buraczki oraz kozi ser świetnie ze sobą współgrają. Dorzuciłam do nich podprażone na patelni pestki dyni, nasiona granatu, troszkę czerwonej cebulki i listków oregano. Bazę do sałatki stanowi miks sałat (konkretnie: szpinak miniaturowy, frisee, lollo rosso, escarola, radicchio), ale równie fajnie sprawdzi się jeden rodzaj sałaty, np. sałata rzymska, roszponka lub chrupiąca sałata lodowa.
SAŁATKA Z MARYNOWANYM BURAKIEM I GRANATEM
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garście ulubionego miksu sałat
- pół małej czerwonej cebulki
- 80 g miękkiego sera koziego w talarkach
- kilka marynowanych buraczków
- 2 łyżeczki listków świeżego oregano
- 1 łyżka pestek dyni
- 3 łyżki pestek granatu
Dressing: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 płaskie łyżeczki musztardy francuskiej, 1-2 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej (ewentualne płynnego miodu), sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce umieszczamy ulubiony miks sałat. Ja wybrałam mieszankę miniaturowego szpinaku, sałaty frisee, escarola, radicchio i lollo rosso. Cebulkę obieramy, siekamy w piórka. Buraczki kroimy w mniejsze kawałki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni i przekładamy do miseczki. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy. Do miski z sałatą dokładamy buraczki, cebulkę, pokruszony w palcach kozi ser, pestki dyni, porwane listki oregano, pestki granatu. Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy.
Wypróbuj inne przepisy z marynowanymi buraczkami:
Sałatka z marynowanym burakiem i granatem |
Sałatka z marynowanym burakiem i granatem |
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
5 komentarzy
Wyglada bosko! 🙂
Wygląda niesamowicie! To musi być pyszne 🙂
Wygląda pięknie i kolorowo, wręcz bajecznie! W dodatku z buraka – uwielbiam go w sałatkach 😉
Piękna wiosenna kompozycja i do tego chyba bardzo smaczna 🙂
Mniam, narobiłaś mi ochoty na buraczki 🙂