Sałatka z marynowanym burakiem i granatem

przez Malwina
Sałatka z marynowanym burakiem i granatem
Wiosna już tuż, tuż, dlatego czas najwyższy pomyśleć o zrobieniu porządków w szafkach. W spiżarce pozostało mi jeszcze sporo słoików z przetworami, szczególnie tymi wytrawnymi. Na pierwszy ogień poszły marynowane buraczki, kruche i słodko-kwaśne w smaku. Z potrzeby wykorzystania ich powstała prosta sałatka z granatem i kozim serem. Robię ją ostatnio prawie każdego dnia i podaję w ramach lekkiej kolacji lub pakuję ją do bento.

Ta sałatka z pewnością nie jest nudna. Wyraziste w smaku buraczki oraz kozi ser świetnie ze sobą współgrają. Dorzuciłam do nich podprażone na patelni pestki dyni, nasiona granatu, troszkę czerwonej cebulki i listków oregano. Bazę do sałatki stanowi miks sałat (konkretnie: szpinak miniaturowy, frisee, lollo rosso, escarola, radicchio), ale równie fajnie sprawdzi się jeden rodzaj sałaty, np. sałata rzymska, roszponka lub chrupiąca sałata lodowa.

 

SAŁATKA Z MARYNOWANYM BURAKIEM I GRANATEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garście ulubionego miksu sałat
  • pół małej czerwonej cebulki
  • 80 g miękkiego sera koziego w talarkach
  • kilka marynowanych buraczków
  • 2 łyżeczki listków świeżego oregano
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 3 łyżki pestek granatu
Dressing: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 płaskie łyżeczki musztardy francuskiej, 1-2 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej (ewentualne płynnego miodu), sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:

W misce umieszczamy ulubiony miks sałat. Ja wybrałam mieszankę miniaturowego szpinaku, sałaty frisee, escarola, radicchio i lollo rosso. Cebulkę obieramy, siekamy w piórka. Buraczki kroimy w mniejsze kawałki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni i przekładamy do miseczki. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy. Do miski z sałatą dokładamy buraczki, cebulkę, pokruszony w palcach kozi ser, pestki dyni, porwane listki oregano, pestki granatu. Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy.
Wypróbuj inne przepisy z marynowanymi buraczkami:
Sałatka ze śledziem i burakami
Sałatka ze śledziem i burakami
Sałatka z marynowanym burakiem przepis
Sałatka z burakiem i fetą
Burgery z burakami
Burgery z burakami i fetą
Sałatka z marynowanym burakiem i granatem
Sałatka z marynowanym burakiem i granatem

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Martynosia 09/03/2016 - 5:43 pm

Wyglada bosko! 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 09/03/2016 - 6:03 pm

Wygląda niesamowicie! To musi być pyszne 🙂

Odpowiedz
Ziołami Malowane 09/03/2016 - 7:51 pm

Wygląda pięknie i kolorowo, wręcz bajecznie! W dodatku z buraka – uwielbiam go w sałatkach 😉

Odpowiedz
Jud 09/03/2016 - 9:45 pm

Piękna wiosenna kompozycja i do tego chyba bardzo smaczna 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 10/03/2016 - 8:00 pm

Mniam, narobiłaś mi ochoty na buraczki 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies