Ciąg dalszy pomysłów na wykorzystanie mielonego mięsa, tym razem z indyka. W. nie przepada za filetami z indyka, jednakże z chęcią jada je w postaci zmielonej. Burgery, które dziś Wam prezentuję, zachwycają niezwykłym aromatem. A wszystko to za sprawą dużej ilości ziół oraz otartej skórki z cytryny. Podałam do nich gotowany na parze ryż, sos tzatziki oraz lekką sałatkę z papryką i prażonymi orzechami włoskimi. Do sałatki przygotowałam mój ulubiony sos na bazie octu balsamicznego. Całość jest lekka i zdrowa, na pewno przypadnie do gustu amatorom ziół i świeżych warzyw.
Jeśli chodzi o sos tzatziki, to znalazłam wiele różniących się między sobą przepisów na niego. Kilka zawierało dodatkowy szczypiorek, albo koperek. Jego podstawą jest gęsty jogurt grecki, zielony ogórek, czosnek, oliwa i sól. Ja dodatkowo dodałam do niego ocet winny i doprawiłam pieprzem. Chętnie wysłucham Waszych sugestii w kwestii przygotowania tego greckiego dipu.
ZIOŁOWE BURGERY DROBIOWE Z CYTRUSOWĄ NUTĄ
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie z indyka)
- 1 mała czerwona cebulka drobno posiekana
- 2 duże ząbki czosnku drobno posiekane
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka posiekanej świeżej mięty, możemy dodać też miętę suszoną
- łyżeczka świeżego oregano
- pół łyżeczki świeżego tymianku
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
Mięso umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, miętę, szczypiorek, skórkę z cytryny, pozostałe zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z masy formujemy 8 płaskich okrągłych kotlecików. Smażymy je na złoto z obu stron na patelni. Możemy je także ugrillować lub tak jak ja, upiec w piekarniku na ruszcie (burgery smarujemy oliwą, pieczemy w temp. 180 stopni, około 20 minut).
Przepis dodaję do akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny.
SAŁATKA Z PAPRYKĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI
Składniki:
- dwie garści ulubionej sałaty
- pół czerwonej papryki pokrojonej w mniejszą kostkę
- pół czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
- kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- dressing- 2 łyżki oliwy, 4 łyżki ciemnego octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, pół łyżeczki cukru pudru, 1-2 łyżeczki musztardy, sól, świeżo zmielony pieprz
W misce umieszczamy sałatę, cebulę, paprykę i pomidorki. Oliwę dokładnie ucieramy z octem balsamicznym. Dodajemy czosnek, cukier puder i musztardę. Dalej ucieramy za pomocą łyżeczki, aż płyn zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę zalewamy dressingiem i posypujemy orzechami.
Przepis na sałatkę dodaję do akcji Ani- Warzywa psiankowate oraz akcji Karoliny- Paprykujemy 2.
TZATZIKI (GRECJA)
Składniki:
- 150 g jogurtu typu greckiego
- 2 ogórki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka octu z białego wina
- sól
- świeżo zmielony pieprz (użyłam białego)
Ogórki obieramy, pozbawiamy pestek, trzemy na tarce o grubszych oczkach. Czosnek drobno siekamy. Do jogurtu dodajemy ocet, mieszamy dokładnie. Następnie wlewamy oliwę i dalej mieszamy. Dodajemy ogórki, czosnek, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
28 komentarzy
Wspaniała kompozycja smaków!
mmmmm.., pysznie 🙂 burgery intrygujące a sosik robię identycznie!!! bez koperków i szczypiorków 🙂
Świetnie wyglądają te burgery. Muszą być pyszne z takim wianuszkiem ziół 😀
serwujesz pyszne obiady 🙂 osobiście bardzo lubię sos jogurtowy z dodatkowo posiekaną rzodkiewką, ale wtedy już chyba nie nazywa się tzatziki 😛
Mysle ze byly pyszne 🙂 prezentuja sie znakomicie!
pyszny zestaw..ja zawsze narzekałam na samo drobiowe mieso ..za suche po smażeniu , ale tzatziki moja greczynka tylko wyciskała z nich wodę rekoma po starkowaniu na tarce jarzynowej , a potem jogurt typu nasz bałkański , wyciśniety czosnek , sól i oliwa z oliwek..a te dodatki..szczypiorek i inne to chyba wariacje na temat..:) Pozdrawiam
Jeśli chodzi o sos tzatziki, to ja idę na łatwiznę 😉
Jogurt + starty ogórek (z czym najlepiej mi smakuje z kiszonym) + przyprawa tzatziki (kupiona, gotowa – smakuje mi lepiej niż te, które sama doprawiałam czosnkiem i innymi przyprawami)
jak zwykle pysznie:) znów smaczny zestaw obiadowy nam Malwinko serwujesz:) bardzo mi się podoba;)
Wygląda super zachęcająco:-) Mielone górą!
Muszę Ci powiedzieć, że kiełbaski były pyszne….
Fanka drobiu zaznacza przepis, wygląda kusząco :).
Ja nigdy do tzatziki nie dodawałam oliwy, nigdy na to nie wpadłam 🙂
Swietny obiadek, zarówno burgery jak i surówka :))
Smakowicie!
Wszystko wyglada pysznie – te twoje zestawy obiadowe bylyby calkiem na miejscu w jakiejs przyzwoitej restauracji! A salatke na pewno wyprobuje.
Idealnie skomponowany posiłek, bardzo apetycznie!
Wspaniały obiad, począwszy od burgerów aż do sałatki. Uwielbiam kombinować z takimi kotlecikami, więc Twój przepis ląduje na mojej liście "do wypróbowania". 😉
Pozdrawiam,
yummymorning.blogspot.com
Zawsze potrafisz zachęcić mnie do mięsnych propozycji 🙂
ale mi ochoty narobiłaś.. ZAMIAST.. muszę się zadowolić się kanapeczką w pracy.. bo zgłodniałam okropnie patrząc na zdjęcia 🙂
Ale super !!! mniam 🙂
Bardzo apetycznie i aromatycznie się zapowiada 🙂
Pyszny pomysł na burgery 🙂
Tzatziki robię bardzo podobnie, czasem tylko dodaję koperek, ale rzadko
Świetny zestaw. Chętnie zjadłabym taki obiad.
burgery wydlądają obłędnie, a slinka cieknie 🙂
Super zestaw na obiad:) Takie pyszności, aż proszą się o dokładkę:)
Świetnie skomponowany obiad, aż sama nie wiem co mi się najbardziej podoba!:)
wspaniale ten obiadek wyglada,biore w calosci 🙂
Tyle dobroci na raz, bardzo smaczny obiad.
Mhmh!
http://www.przysmakiewy.pl