Sałatka z ciecierzycą i szpinakiem

przez Malwina
Sałatka ze szpinakiem i kuskusem
Sałatka z ciecierzycą i szpinakiem

Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą to ostatnio jedna z moich ulubionych. Nie wiem, co takiego ma w sobie, ale niezwykle mi smakuje. To zapewne młody szpinak w połączeniu z ciecierzycą tak mnie oczarował. Jest lekka i pełna witamin, idealna na drugie śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Ja często zajadam ją z pieczonym tofu. Do przygotowania sałatki koniecznie użyjcie młodych listków szpinaku. Są o wiele delikatniejsze i lepiej sprawdzają się w tego typu potrawach.
Sałatka z młodym szpinakiem

SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I SZPINAKIEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 60 g kuskusu
  • 1 mała młoda cebulka, posiekana w cienkie piórka
  • 160 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • dwie garście młodego szpinaku (baby)
  • spora garść pomidorków koktajlowych
  • 2 ogórki gruntowe
  • dressing: 2 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, szczypta suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zalewam go wodą). Szpinak myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Pomidory kroimy na pół. Ogórki obieramy, kroimy w plasterki. Napęczniały kuskus spulchniamy widelcem. W salaterce umieszczamy kuskus, cebulkę, odsączoną ciecierzycę, pomidorki, szpinak, ogórki. 
Przygotowujemy dressing. Czosnek drobno siekamy, posypujemy szczyptą soli i rozcieramy bokiem noża na pastę. W słoiczku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, suszone zioła, czosnek. Zakręcamy i potrząsamy do połączenia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę zalewamy dressingiem i podajemy.

Sałatka ze szpinaku i ciecierzycy
Sałatka z ciecierzycą i szpinakiem

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Magdalena Kuchaja 22/09/2014 - 5:25 pm

genialna, pełnowartościowa sałatka 🙂

Odpowiedz
Magda C. 22/09/2014 - 6:13 pm

Bardzo fajnie wygląda ta sałatka:)

Odpowiedz
gin 22/09/2014 - 6:27 pm

Mmm, wygląda smakowicie 🙂 Robiłam dzisiaj coś podobnego 🙂

Odpowiedz
Elena Monin 22/09/2014 - 10:33 pm

Zapowiada się przepysznie i cudnie się prezentuje:)

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 23/09/2014 - 7:31 am

Uwielbiam cieciorkę, chętnie bym zjadła taką sałatkę:)

Odpowiedz
NG 24/09/2014 - 9:19 am

Zrobiłam wczoraj jako jedzenie do pracy , dodałam jeszcze rzodkiewkę – pyyycha !

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/09/2014 - 12:00 pm

Bardzo smaczna, kolorowa i zdrowa sałatka 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies