Sałatka z ciecierzycą i szpinakiem |
Sałatka ze szpinakiem i ciecierzycą to ostatnio jedna z moich ulubionych. Nie wiem, co takiego ma w sobie, ale niezwykle mi smakuje. To zapewne młody szpinak w połączeniu z ciecierzycą tak mnie oczarował. Jest lekka i pełna witamin, idealna na drugie śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Ja często zajadam ją z pieczonym tofu. Do przygotowania sałatki koniecznie użyjcie młodych listków szpinaku. Są o wiele delikatniejsze i lepiej sprawdzają się w tego typu potrawach.
SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I SZPINAKIEM
Składniki (na 2 porcje):
- 60 g kuskusu
- 1 mała młoda cebulka, posiekana w cienkie piórka
- 160 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- dwie garście młodego szpinaku (baby)
- spora garść pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki gruntowe
- dressing: 2 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, szczypta suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zalewam go wodą). Szpinak myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Pomidory kroimy na pół. Ogórki obieramy, kroimy w plasterki. Napęczniały kuskus spulchniamy widelcem. W salaterce umieszczamy kuskus, cebulkę, odsączoną ciecierzycę, pomidorki, szpinak, ogórki.
Sałatka z ciecierzycą i szpinakiem |
Czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
genialna, pełnowartościowa sałatka 🙂
Bardzo fajnie wygląda ta sałatka:)
Mmm, wygląda smakowicie 🙂 Robiłam dzisiaj coś podobnego 🙂
Zapowiada się przepysznie i cudnie się prezentuje:)
Uwielbiam cieciorkę, chętnie bym zjadła taką sałatkę:)
Zrobiłam wczoraj jako jedzenie do pracy , dodałam jeszcze rzodkiewkę – pyyycha !
Bardzo smaczna, kolorowa i zdrowa sałatka 🙂