Chrupiące razowe chlebki z ziarnami

przez Malwina
Chlebek razowo-owsiany
Chrupiące razowe chlebki z ziarnami

Przygotowanie domowego pieczywa jest zazwyczaj rozciągnięte w czasie i nie rzadko wymaga odrobiny wprawy. Tym razem mam dla Was przepis na iście ekspresowe chlebki, których wykonanie nie powinno Wam przysporzyć większych problemów. Wystarczy wymieszać kilka składników, zagnieść ciasto, rozwałkować, podzielić na porcje i upiec. Proste, prawda? 

Chciałam, aby moje chlebki wyglądało bardzo zdrowo i wydaje mi się, że efekt ten osiągnęłam. Bazą do ich przygotowania jest mąka pszenna razowa, mąka owsiana oraz dobroczynne dla naszego organizmu nasiona lnu i sezamu. Wizualnie chlebki troszkę przypominają te sklepowe, pakowane w kartoniki. W smaku są jednak zupełnie inne, moim zdaniem o wiele smaczniejsze.

Ostateczny efekt, jaki osiągniecie, zależy od dwóch rzeczy: grubości ciasta oraz czasu pieczenia. Im ciasto będzie cieńsze i dłużej pieczone, tym chlebki będą bardziej chrupiące. Ja lubię, gdy są troszkę grubsze, na zewnątrz chrupiące a w środku lekko miękkie. Wszystko jest kwestią osobistych preferencji.

Chlebki fajnie smakują z dodatkiem różnej maści past kanapkowych. Ja zajadałam je z wegańskim paprykarzem z kaszy jaglanej, natomiast Połówek z pastą z pieczonej dyni i fety. Możecie zapakować je do swojego lunchboxu i zjeść ze smakiem w pracy lub na uczelni. 
Dietetyczny chleb

CHRUPIĄCE RAZOWE CHLEBKI Z ZIARNAMI 


Składniki (na około 10-12 sztuk):

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki nasion lnu
  • 3 łyżki nasion sezamu
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • do posypania: ulubione ziarna (opcjonalnie)*
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę pszenną razową i mąkę owsianą. Dodajemy sól, proszek do pieczenia, nasiona lnu i sezamu, mieszamy. Wlewamy wodę, oliwę, wyrabiamy zwarte ciasto. W razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około pół centymetra. Kroimy w prostokąty i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najłatwiej wałkować od razu na blasze). Wierzch chlebków smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15-18 minut (stopień ich wypieczenia warto sprawdzić wcześniej, wszystko zależy od piekarnika). Upieczone chlebki przenosimy na metalową kratkę. Przechowujemy je w zamkniętym woreczku lub pojemniku do dwóch dni.

Uwagi:

– aby ziarenka lepiej się trzymały, posmarujcie chlebki roztrzepanym białkiem (wersja niewegańska). Możecie je też po prostu pominąć lub dodać odrobinę więcej ziarenek do ciasta.
– ciasto możecie wzbogacić o dodatek mielonych nasion konopi
– chlebki po wyjęciu z piekarnika dodatkowo stwardnieją

Chlebki razowe z ziarnami
Chrupiące razowe chlebki z ziarnami

Czas przygotowania: 30 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Moni 28/11/2014 - 12:15 pm

Przepis zapisuje w tych do wypróbowania… nic tylko chrupać 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 28/11/2014 - 3:19 pm

te chlebki biją wyglądem wszystkie kupne, a smakiem zapewne też 🙂

Odpowiedz
Angie 28/11/2014 - 5:44 pm

Fantastycznie wyglądają, muszą być bardzo smaczne; )

Odpowiedz
Anonimowy 29/11/2014 - 12:47 am

Z pełnoziarnistej też się uda? Czaję się na te chlebki, ale nie mam razowej ;/

Odpowiedz
Malwina 29/11/2014 - 7:12 am

Pszenna pełnoziarnista będzie jak najbardziej ok.

Odpowiedz
Anonimowy 29/11/2014 - 7:05 am

chlebki już w wcześniej przykuły moje oko! wyszły Ci takie idealne, równiutkie! ciekawe czy faktycznie są takie ekspresowe w zrobieniu?;p
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 29/11/2014 - 7:13 am

Marto, dopóki ich nie zrobisz, nie przekonasz się 😉

Odpowiedz
Justyna Kwil 29/11/2014 - 7:12 pm

Cudowne ! Musze sprobowac 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 30/11/2014 - 2:54 pm

Malwi takiego przepisu szukałam:) pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 02/12/2014 - 3:52 am

Czy te chlebki naprawdę można przechowywać tylko do dwóch dni?

Odpowiedz
Malwina 02/12/2014 - 6:44 am

Dwa dni to czas orientacyjny. Możesz oczywiście trzymać je dłużej.

Odpowiedz
Piegus 06/03/2015 - 4:28 pm

a jakby dodać do nich pokruszone orzechy? czy orzechy jakoś zepsują smak?

Odpowiedz
Malwina 06/03/2015 - 6:18 pm

Jeśli tylko masz ochotę – dodaj.

Odpowiedz
Kawiarenka 17/02/2016 - 11:00 am

Super. Wyszły pyszne. Zastanawiam się czy można zamienić mąkę pszenną razową na np gryczana czy ryżowa bo muszę raczej unikać pszennej.

Odpowiedz
Malwina 19/02/2016 - 7:28 am

Następnym razem polecam użyć mąkę orkiszową. Z powodzeniem sprawdzi się w tym przepisie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies