Chrupiące razowe chlebki z ziarnami |
Ostateczny efekt, jaki osiągniecie, zależy od dwóch rzeczy: grubości ciasta oraz czasu pieczenia. Im ciasto będzie cieńsze i dłużej pieczone, tym chlebki będą bardziej chrupiące. Ja lubię, gdy są troszkę grubsze, na zewnątrz chrupiące a w środku lekko miękkie. Wszystko jest kwestią osobistych preferencji.
Składniki (na około 10-12 sztuk):
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
- 3/4 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki nasion lnu
- 3 łyżki nasion sezamu
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- do posypania: ulubione ziarna (opcjonalnie)*
Uwagi:
– ciasto możecie wzbogacić o dodatek mielonych nasion konopi
– chlebki po wyjęciu z piekarnika dodatkowo stwardnieją
Chrupiące razowe chlebki z ziarnami |
Czas przygotowania: 30 minut.
15 komentarzy
Przepis zapisuje w tych do wypróbowania… nic tylko chrupać 🙂
te chlebki biją wyglądem wszystkie kupne, a smakiem zapewne też 🙂
Fantastycznie wyglądają, muszą być bardzo smaczne; )
Z pełnoziarnistej też się uda? Czaję się na te chlebki, ale nie mam razowej ;/
Pszenna pełnoziarnista będzie jak najbardziej ok.
chlebki już w wcześniej przykuły moje oko! wyszły Ci takie idealne, równiutkie! ciekawe czy faktycznie są takie ekspresowe w zrobieniu?;p
pozdrawiam
Marta
Marto, dopóki ich nie zrobisz, nie przekonasz się 😉
Cudowne ! Musze sprobowac 🙂
Malwi takiego przepisu szukałam:) pozdrawiam
Czy te chlebki naprawdę można przechowywać tylko do dwóch dni?
Dwa dni to czas orientacyjny. Możesz oczywiście trzymać je dłużej.
a jakby dodać do nich pokruszone orzechy? czy orzechy jakoś zepsują smak?
Jeśli tylko masz ochotę – dodaj.
Super. Wyszły pyszne. Zastanawiam się czy można zamienić mąkę pszenną razową na np gryczana czy ryżowa bo muszę raczej unikać pszennej.
Następnym razem polecam użyć mąkę orkiszową. Z powodzeniem sprawdzi się w tym przepisie.