Sałatka z ciecierzycy i pestek granatu

przez Malwina
Sałatka z ciecierzycą i granatem
Sałatka z ciecierzycy i pestek granatu
Kilka lat temu pokazywałam Wam na blogu dwie wersje tureckiej sałatki piyaz (wersję podstawową i z dodatkiem pasty tahini). Tym razem pokusiłam się o zrobienie tej sałatki na bazie gotowanej ciecierzycy. Taka wersja smakuje mi wyjątkowo dobrze. Jest pożywna i bardzo szybka w przygotowaniu, dlatego fajnie sprawdza się jako posiłek w pracy lub szkole. Zajrzyjcie również do Emilii z blogu Turcja od kuchni i zobaczcie jej wersję tej sałatki z ciecierzycy.

Sałatka z ciecierzycą i granatem

 

SAŁATKA Z CIECIERZYCY I PESTEK GRANATU


Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu) lub z puszki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej cebulki
  • 3 łyżki pestek z owocu granatu
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • kilka czarnych oliwek
  • pół czerwonej papryki
  • 1-centymetrowy kawałek chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki sumaku
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Odsączoną ciecierzycę umieszczamy w misce. Pomidorki kroimy na cztery części. Cebulkę drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Pozbawione pestek chili i czosnek drobno siekamy. Do ciecierzycy dodajemy pomidorki, cebulę, nasiona granatu, natkę pietruszki, oliwki, paprykę, chili, czosnek, sumak i kmin rzymski. Sałatkę polewamy 1-2 łyżkami oliwy i kropimy sokiem z połowy cytryny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy i podajemy.
Sałatka z ciecierzycą i granatem

 

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Ziołami Malowane 12/03/2016 - 9:57 am

Wygląda tak świeżo i kolorowo… Ciecierzyca i granat to przepyszne połączenie <3

Odpowiedz
Jud 12/03/2016 - 5:13 pm

Kompozycja świetna, bardzo pożywne danie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 15/03/2016 - 2:58 pm

Ostatnio bezskutecznie poszukuję owoców granatu … jak tylko dostanę to na pewno ja zrobię, bo zapałałam miłością do soczewicy:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies