Sałatka z ciecierzycy i pestek granatu |
Kilka lat temu pokazywałam Wam na blogu dwie wersje tureckiej sałatki piyaz (wersję podstawową i z dodatkiem pasty tahini). Tym razem pokusiłam się o zrobienie tej sałatki na bazie gotowanej ciecierzycy. Taka wersja smakuje mi wyjątkowo dobrze. Jest pożywna i bardzo szybka w przygotowaniu, dlatego fajnie sprawdza się jako posiłek w pracy lub szkole. Zajrzyjcie również do Emilii z blogu Turcja od kuchni i zobaczcie jej wersję tej sałatki z ciecierzycy.
SAŁATKA Z CIECIERZYCY I PESTEK GRANATU
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu) lub z puszki
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej cebulki
- 3 łyżki pestek z owocu granatu
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- kilka czarnych oliwek
- pół czerwonej papryki
- 1-centymetrowy kawałek chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki sumaku
- 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
- oliwa
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odsączoną ciecierzycę umieszczamy w misce. Pomidorki kroimy na cztery części. Cebulkę drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Pozbawione pestek chili i czosnek drobno siekamy. Do ciecierzycy dodajemy pomidorki, cebulę, nasiona granatu, natkę pietruszki, oliwki, paprykę, chili, czosnek, sumak i kmin rzymski. Sałatkę polewamy 1-2 łyżkami oliwy i kropimy sokiem z połowy cytryny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy i podajemy.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
3 komentarze
Wygląda tak świeżo i kolorowo… Ciecierzyca i granat to przepyszne połączenie <3
Kompozycja świetna, bardzo pożywne danie 🙂
Ostatnio bezskutecznie poszukuję owoców granatu … jak tylko dostanę to na pewno ja zrobię, bo zapałałam miłością do soczewicy:)