Pieczony naleśnik z jabłkami i cynamonem

przez Malwina
Pieczony naleśnik z jabłkami i cynamonem
Pieczony naleśnik z jabłkami i cynamonem
Mam dziś dla Was przepis na pyszne jesienne śniadanie. To pachnący cynamonem, wanilią i migdałami naleśnik. Nietypowy, bo przygotowany w piekarniku. Taki pieczony naleśnik to miła odmiana od tych tradycyjnych, smażonych na patelni. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno, dlatego dobrze sprawdza się jako posiłek w szkole lub pracy. Wypróbujcie koniecznie, bo naprawdę warto.
Pieczony naleśnik z jabłkami i cynamonem

 

PIECZONY NALEŚNIK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Śniadanie Mistrzów #292

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej lub pszennej razowej, pszennej orkiszowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie olejku!)
  • 2-3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jabłko
Pieczony naleśnik z jabłkami i cynamonem przepis
Wersja odchudzona: zamiast cukru użyj ksylitolu lub erytrolu (należy go dodać troszkę więcej niż normalnego cukru)Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę, jajka, mleko. Dodajemy ekstrakt migdałowy, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia (ręczną trzepaczką lub mikserem). Jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego. Kroimy w mniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni (bez termoobiegu). Przygotowujemy średniej wielkości naczynie do zapiekania i smarujemy je masłem. Ciasto przelewamy do formy (ciasto jest rzadkie, jak na cienkie naleśniki),  układamy kawałki jabłka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto będzie zwarte. W trakcie pieczenia ciasto będzie się unosić do góry, po wyjęciu z piekarnika opadnie (będzie to wyglądało podobnie, jak w przypadku dutch baby). Upieczonego naleśnika oprószamy cukrem pudrem i podajemy.Wypróbuj inne przepisy na pieczone naleśniki:

 Pieczony fiński naleśnik
Pieczony fiński naleśnik
 Naleśnik z borówkami z piekarnika
Pieczony naleśnik z borówkami
 Czekoladowy dutch baby
Czekoladowy dutch baby

 

Pieczony naleśnik z jabłkami i cynamonem

 

Pieczony naleśnik z jabłkami i cynamonem

 

Pieczony naleśnik z jabłkami jak zrobić

 

Pieczony naleśnik z jabłkami i cynamonem
Pieczony naleśnik z jabłkami i cynamonem

 

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

14 komentarzy
2

Podobne posty:

14 komentarzy

Kinga 06/12/2015 - 9:29 am

Apetycznie wygląda 😉

Odpowiedz
Kiki 06/12/2015 - 6:53 pm

Jabłko z cynamonem najlepsze, gdy za oknem wieje i zimno. 😉

Odpowiedz
gin 07/12/2015 - 6:51 am

Boskie śniadanko 🙂
Narobiłaś mi apetytu 🙂

Odpowiedz
Magda C. 08/12/2015 - 7:24 pm

Wow jaki fajny pomysł, mniam!

Odpowiedz
Anonimowy 17/12/2015 - 4:07 pm

Na ile to jest porcji i jaki forma ma mniej więcej rozmiar?
Wygląda niezwykle apetycznie 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/12/2015 - 4:09 pm

Ilość porcji wg apetytu – dwie średniej wielkości lub jedna duża. Naczynko ma wymiary +/- 23 cm na 17 cm. Pozdrawiam

Odpowiedz
Inventor 15/01/2016 - 2:28 pm

Czy w wiekszych hipermarketach mozna kupic ekstrakt migdalowy lub waniliowy? Szukam od dluzszego czasu i jeszcze nie znalazlam?Ewentualnie czy mozna samodzielnie taki zrobic?

Odpowiedz
Malwina 15/01/2016 - 2:36 pm

Nigdy się nie rozglądałam za tego typu produktem w marketach. Waniliowy można zrobić samodzielnie w domu. Przepis znajdziesz tutaj. Migdałowy zamawiam przez Internet u Skworca, ale od dłuższego czasu nie ma go na stanie. Muszę napisać do nich i dopytać o ten produkt, bo przed świętami opróżniłam ostatnią buteleczkę.

Odpowiedz
Inventor 15/01/2016 - 2:55 pm

Dziekuje za szybka odpowiedz. Skorzystam na pewno z przepisu

Odpowiedz
Ania 13/10/2016 - 10:05 am

Witam, placek powinien wyjść zakalcowaty? Taki mi właśnie wyszedł..nie wiem czy nadaje się do zjedzenia..
Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 13/10/2016 - 10:07 am

Nie wygląda jak normalne ciasto. Powinno być po przecięciu śliskie, jednorodne, lekko błyszczące. Nie nazwałabym tego zakalcem, bo to tak nie ładnie brzmi 😉 Na jednym ze zdjęć widać ciasto po przecięciu.

Odpowiedz
horrorny 18/04/2019 - 9:52 am

Mam tortownicę 26 cm i chciałbym podwoić składniki. Zostawić temperaturę, czy dać mniejszą i piec dłużej?

Odpowiedz
Malwina 18/04/2019 - 10:00 am

Temp. nie zmieniaj. Ono piecze się dość specyficznie, rośnie i opada. Warstwa ciasta nie może być zbyt gruba. Myślę, że około 3 cm jest ok. Musiałabyś mieć mega szczelną tortownice, bo ciasto jest bardzo rzadkie.

Odpowiedz
horrorny 19/04/2019 - 4:02 pm

Dzięki za odpowiedź, zrobiłem po prostu na blasze z piekarnika, wyszło super ;).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies