Pieczony naleśnik z jabłkami i cynamonem |
Mam dziś dla Was przepis na pyszne jesienne śniadanie. To pachnący cynamonem, wanilią i migdałami naleśnik. Nietypowy, bo przygotowany w piekarniku. Taki pieczony naleśnik to miła odmiana od tych tradycyjnych, smażonych na patelni. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno, dlatego dobrze sprawdza się jako posiłek w szkole lub pracy. Wypróbujcie koniecznie, bo naprawdę warto.
PIECZONY NALEŚNIK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Śniadanie Mistrzów #292
Śniadanie Mistrzów #292
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej lub pszennej razowej, pszennej orkiszowej
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie olejku!)
- 2-3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jabłko
Wersja odchudzona: zamiast cukru użyj ksylitolu lub erytrolu (należy go dodać troszkę więcej niż normalnego cukru)Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, jajka, mleko. Dodajemy ekstrakt migdałowy, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia (ręczną trzepaczką lub mikserem). Jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego. Kroimy w mniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni (bez termoobiegu). Przygotowujemy średniej wielkości naczynie do zapiekania i smarujemy je masłem. Ciasto przelewamy do formy (ciasto jest rzadkie, jak na cienkie naleśniki), układamy kawałki jabłka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto będzie zwarte. W trakcie pieczenia ciasto będzie się unosić do góry, po wyjęciu z piekarnika opadnie (będzie to wyglądało podobnie, jak w przypadku dutch baby). Upieczonego naleśnika oprószamy cukrem pudrem i podajemy.Wypróbuj inne przepisy na pieczone naleśniki:
Pieczony fiński naleśnik |
Pieczony naleśnik z borówkami |
Czekoladowy dutch baby |
Pieczony naleśnik z jabłkami i cynamonem |
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
14 komentarzy
Apetycznie wygląda 😉
Jabłko z cynamonem najlepsze, gdy za oknem wieje i zimno. 😉
Boskie śniadanko 🙂
Narobiłaś mi apetytu 🙂
Wow jaki fajny pomysł, mniam!
Na ile to jest porcji i jaki forma ma mniej więcej rozmiar?
Wygląda niezwykle apetycznie 🙂
Ilość porcji wg apetytu – dwie średniej wielkości lub jedna duża. Naczynko ma wymiary +/- 23 cm na 17 cm. Pozdrawiam
Czy w wiekszych hipermarketach mozna kupic ekstrakt migdalowy lub waniliowy? Szukam od dluzszego czasu i jeszcze nie znalazlam?Ewentualnie czy mozna samodzielnie taki zrobic?
Nigdy się nie rozglądałam za tego typu produktem w marketach. Waniliowy można zrobić samodzielnie w domu. Przepis znajdziesz tutaj. Migdałowy zamawiam przez Internet u Skworca, ale od dłuższego czasu nie ma go na stanie. Muszę napisać do nich i dopytać o ten produkt, bo przed świętami opróżniłam ostatnią buteleczkę.
Dziekuje za szybka odpowiedz. Skorzystam na pewno z przepisu
Witam, placek powinien wyjść zakalcowaty? Taki mi właśnie wyszedł..nie wiem czy nadaje się do zjedzenia..
Pozdrawiam
Nie wygląda jak normalne ciasto. Powinno być po przecięciu śliskie, jednorodne, lekko błyszczące. Nie nazwałabym tego zakalcem, bo to tak nie ładnie brzmi 😉 Na jednym ze zdjęć widać ciasto po przecięciu.
Mam tortownicę 26 cm i chciałbym podwoić składniki. Zostawić temperaturę, czy dać mniejszą i piec dłużej?
Temp. nie zmieniaj. Ono piecze się dość specyficznie, rośnie i opada. Warstwa ciasta nie może być zbyt gruba. Myślę, że około 3 cm jest ok. Musiałabyś mieć mega szczelną tortownice, bo ciasto jest bardzo rzadkie.
Dzięki za odpowiedź, zrobiłem po prostu na blasze z piekarnika, wyszło super ;).