Muffinki z jabłkami i czekoladą

przez Malwina

Niedawno wróciłam od Mamy. Korzystając z obecności piekarnika, jak głupia napiekłam pierniczków (może z 200 ich wyszło?). Mam na oku jeszcze jedne, więc troszkę pracy przede mną. Ale o pierniczkach będzie jednak innym razem. 
Dziś muffinki- z tych kuszących- czyli połączenie jabłka i białej czekolady. Myślę, że gdyby Ewa miała w raju piekarnik, Adam chętniej połasiłby się o takie muffinki, aniżeli sam owoc.

A co do owocu – w naszej kulturze jest to jabłko, w innych z kolei,  słowo „owoc” jest interpretowane na różne sposoby. Dla nas Ewa zerwała jabłko, dla innych była to pomarańcza, figa…Ciekawa jestem interpretacji tego słowa przez mieszkańców krajów azjatyckich, czy też afrykańskich. Może ktoś z Was ma na ten temat jakąś szerszą wiedzę?

MUFFINY Z JABŁKAMI 

Składniki (na 12 sztuk):

  • 275 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 g brązowego cukru
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • tabliczka białej czekolady (lub gotowa polewa)
  • 1 spore jabłko pokrojone w kosteczkę

W misce łączymy mąkę, sodę, cukier, proszek do pieczenia i pół tabliczki drobno posiekanej białej czekolady. W drugiej misce łączymy masło, jajko i mleko. Dodajemy mokre składniki do suchych, dokładamy jabłko i mieszamy do połączenia składników. Masą wypełniamy papilotki do 2/3 ich wysokości. Pieczemy przez 20 -25 minut w temp. 180 stopni. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy nią muffinki. Ja dodatkowo ozdobiłam je kolorowymi perełkami.
18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Arvén 11/12/2010 - 4:29 pm

O, a można wiedzieć czemu czekolada w fioletowym opakowaniu jest zła? Tak z ciekawości…
Fajowe muffiny, połączenie białej czekolady i jabłka jest jednak ponadczasowe 🙂

Odpowiedz
flusso 11/12/2010 - 5:28 pm

Cudnie ozdobione 🙂

Odpowiedz
Paula 11/12/2010 - 5:51 pm

jabłko i biała czekolada w muffinkach to sama radość pałaszowania 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 11/12/2010 - 7:12 pm

Malwinno w karjach latynoamerykańskich jest to banan a nie jabłko. 🙂 A gdzie jest pomarańcza?
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
holendrzyca 11/12/2010 - 7:22 pm

malwinko bardzo ślicznie je udekorowałaś. a biała czekolada…mmmm

Odpowiedz
kabamaiga 11/12/2010 - 8:26 pm

Nic nie wiem okrajach afrykańskich, więc nie podpowiem. A muffinki śliczne. CZekam na pierniki.

Odpowiedz
Majana 11/12/2010 - 8:44 pm

Piękne te muffinki:) Chętnie bym sobie zjadła jedną:)
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
grumko 12/12/2010 - 5:14 am

Fajne, a to pierwsze zdjęcie skojarzyło mi się z berłem królewskim;-)

Odpowiedz
bastamb 12/12/2010 - 6:53 am

Nie dziwię się , że kusi bo smakowicie wygląda…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
Malwina 12/12/2010 - 7:44 am

Arven- to czekolada z gatunku tych, które topią się już w rękach. Jak dla mnie używanie jej przy wypiekach jest totalną porażką, ale być może tylko to moje odczucie.

Aniu- owoc pomarańczy występuje w niektórych interpretacjach hebrajskich.

Co do zakazanego owocu doczytałam, iż mogła to byc winorośl, drzewo cytrynowe, granat a nawet pszenica

Odpowiedz
Kuchareczka 12/12/2010 - 7:57 am

haha, rozśmieszyłaś mnie tytułem. Trafiony! 🙂

Odpowiedz
Paulina J. 12/12/2010 - 11:36 am

Ja dziś pierwszy raz upiekłam muffinki – bo wreszcie kupiłam blaszkę. Wrażeniami podzielę się niedługo. A tymczasem u Ciebie pysznie!
Pozdrawiam

Odpowiedz
Anucha 12/12/2010 - 2:27 pm

Też bardzo lubię muffiny. Ale takiego połączenia jabłka i białej czekolady jeszcze nie robiłam. Musi być pyszne:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz
Anonimowy 12/12/2010 - 2:46 pm

Gdybym była Adamem (a, na szczęście!, nie jestem), bez wątpienia zjedzeniem takiej muffinki zaprzepaściłabym wszelkie możliwości wejścia do Raju. ;))

Odpowiedz
magda k. 12/12/2010 - 5:37 pm

dałabym się skusić taką muffinką z pewnością 🙂 uwielbiam dodatek białej czekolady

Odpowiedz
aga 13/12/2010 - 8:43 am

chetnie sie poczestuje taka muffinka:) pychotka:)

Odpowiedz
smakowite.com 12/11/2012 - 2:38 pm

Czy na pewno miałaś na myśli jajko pokrojone w kostkę???

Odpowiedz
Malwina 12/11/2012 - 2:41 pm

Dziękuję za czujne oko;) Oczywiście chodziło o jajko (w formie nie poddaniej obróbce termicznej). Poprawiłam już błąd w przepisie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies