Kurczak z ciecierzycą i ryżem

przez Malwina
Kurczak z ryżem i mlekiem kokosowym

Tę potrawę powtarzam dość często z myślą o bento. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu i tak naprawdę robi się praktycznie sama. Przesmażam kilka składników na patelni, podlewam lekkim bulionem, przykrywam i za dosłownie 20 minut mam gotowy posiłek złożony z węglowodanów i białka. Fajnym akcentem jest tu dodatek mleka i wiórków kokosowych. Potrawa nabiera dzięki nim lekko „egzotycznego” smaku. 

Ryż z mlekiem kokosowym

KURCZAK Z CIECIERZYCĄ I RYŻEM 
(KARAIBY)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska]

  • 2 piersi z kurczaka (w oryginale były podudzia z kurczaka)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego 
  • pół szklanki długoziarnistego ryżu
  • tymianek, sól, pieprz kolorowy świeżo mielony, szafran
  • 200 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  • 1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 150 ml mleczka kokosowego 
  • pół papryczki chilli pozbawionej ziaren i drobno posiekanej
  • łyżka wiórków kokosowych 
Piersi kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Dodajemy czosnek, cebulę, chilli i paprykę. Smażymy 3 minuty. Wsypujemy ryż, smażymy 2 minuty stale mieszając. Dodajemy tymianek, wiórki kokosowe, bulion, szafran i mleczko. Dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20-25 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Czas przygotowania: 30 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Anucha 07/12/2010 - 6:18 pm

Patrząc na to wspaniałe danie, aż się nie chce wierzyć, że za oknem zimno i ciemno. Od samego patrzenia robi się cieplej:)
Niezwykle apetyczne jedzonko, mniam:)
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
EVE 07/12/2010 - 6:25 pm

pysznie wygląda! właśnie szukam jakichś rozgrzewających przepisów na spotkanie z przyjaciółkami, a taki kurczak do każdej kobiety przemówi :)))

pozdrawiam ciepło!

Odpowiedz
Justinek 07/12/2010 - 8:07 pm

Oj zjadłoby się, piękne kolorki na talerzu 🙂

Odpowiedz
aga 07/12/2010 - 8:52 pm

niesamowicie apetyczne i takie kolorowe jedzonko, mniam:)

Odpowiedz
Majana 07/12/2010 - 9:15 pm

Jaka ja jestem głodna Malwinko:)) A tu taki kolorowy, pyszny kurczaczek przede mną;)
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
grumko 08/12/2010 - 5:17 am

Kolorowo i pysznie!
Pozdrawiam;-)

Odpowiedz
Kuchareczka 08/12/2010 - 11:11 am

Lubię, jak jest kolorowo. A u ciebie jest zawsze żywo i optymistycznie 🙂

Odpowiedz
bastamb 08/12/2010 - 3:54 pm

Kolorowo…smakowicie…mniammm…a ja na diecie…

Odpowiedz
holendrzyca 08/12/2010 - 4:43 pm

jak zawsze u ciebie optymistycznie i kolorowo 🙂 wchodząc na twojego bloga jestem przygotowana na porządną dawke energii 🙂

Odpowiedz
Kasia 08/12/2010 - 5:26 pm

Ależ u Ciebie pyszności aż ślinka cieknie!

Odpowiedz
Karolina 09/12/2010 - 12:00 pm

Jak zwykle u Ciebie super przepis na kurczaka 🙂 W końcu muszę je wszystkie wypróbować:)

Odpowiedz
Paula 09/12/2010 - 12:20 pm

ja to bym się przekręciła po zjedzeniu tylu kurczaków ;P ale każdy zapowiada się pysznie

Odpowiedz
Szarlotek 09/12/2010 - 7:36 pm

Na taki widok, moje serce się raduje i podskakuje w pewnym rytmie 🙂 Pyszności !

Odpowiedz
Emma 25/10/2011 - 4:13 pm

Malwinko, nie napisałaś w opisie, kiedy dorzucić cieciorkę ;). Dodałam w ostatnim momencie, podgrzałam chwilę i stwierdziłam, że danie zasługuje na medal! pycha 🙂

Odpowiedz
Slawomir Wojcik 10/03/2012 - 7:16 pm

ale co z tą cieciorką?

Odpowiedz
Slawomir Wojcik 10/03/2012 - 7:16 pm

wszystko ładnie pięknie, ale co z tą cieciorką?!

Odpowiedz
Malwina 10/03/2012 - 7:43 pm

Sławku, ciecierzyca jest w przepisie. Dodajemy ją razem z mleczkiem

pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Slawomir Wojcik 10/03/2012 - 8:14 pm

dzięki, tutaj jest, ale w przepisie na który trafiłem na stronie
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/karaibski-kurczak-z-cieciorka-i-ryzem/
nie ma o tum ani słowa
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies