Mikołajkowe drożdżowe choinki

przez Malwina

Dziś Mikołajki- prezentuję więc drożdżowe choinki, które upiekłam w prezencie dla I., która wczoraj mnie odwiedziła. Przepis znalazłam na blogu Dorotki- kiedy je tylko zobaczyłam od razu zabrałam się za pieczenie. Są niesamowicie szybkie i proste w wykonaniu. Nie są zbyt słodkie- słodyczy nadaje im lukier i czekoladowe dodatki. Na pewno zrobię je także na święta.

Przepis dodaję do akcji Świąteczne Prezenty i Wypieki drożdżowe.

DROŻDŻOWE CHOINKI



Składniki (na 9 dużych choinek):

  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml mleka
  • 40 g masła roztopionego
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 8 g cukru wanilinowego
  • białko

W misce łączymy mąkę z drożdżami. Masło łączymy z mlekiem. Dodajemy mleko do mąki oraz resztę składników (cukry i białko) i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Wyrabia się bardzo szybko i łatwo.
Ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na koło o średnicy 30 cm i dzielimy na 9 trójkątów. Trójkąty nacinamy po obu stronach, a nacięte końcówki spłaszczamy (odsyłam do bloga Dorotki, jest tam zdjęcie jak dokładnie powinno to wyglądać).
Przykrywamy i odkładamy do napuszenia na 20 minut.

Choinki smarujemy jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Ja smarowałam żółtkiem rozmąconym z jajkiem.
Pieczemy 14 minut w temp. 180 stopni. U mnie czas pieczenia i temperatura były mniejsze (piekłam około 11 minut w temp. 165 stopni- piekarnik z termoobiegiem).
Po upieczeniu choinki studzimy na kratce.
Ozdabiamy lukrem (pół szklanki cukru pudru utartego z 1-2 łyżkami gorącej wody). Ja nie miałam tak ładnych posypek jak Dorotka, użyłam kolorowej czekoladowej posypki i czekoladowych lentilek.

Z ciasta zrobiłam kilka dużych choinek, ale także kilka mniejszych. Z części zrobiłam też drożdżowe warkocze.
17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

dorotus76 06/12/2010 - 4:30 pm

Są prześliczne! 🙂

Odpowiedz
Gosia 06/12/2010 - 4:36 pm

Cudnie świąteczne 🙂

Odpowiedz
grumko 06/12/2010 - 5:44 pm

Ale ładne;-)
Miłych Mikołajek;-)

Odpowiedz
Monika 06/12/2010 - 6:04 pm

Poproszę jedną! 🙂

Odpowiedz
Ewelosa 06/12/2010 - 6:24 pm

Malwinko są prześliczne 🙂

serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz
EVE 06/12/2010 - 6:34 pm

cudne są 🙂
na Święta faktycznie idealne!

pozdrawiam ciepło!!

Odpowiedz
Majana 06/12/2010 - 9:06 pm

Piękne! :)))

Odpowiedz
aga 06/12/2010 - 9:33 pm

cala kompozycja jest cudna:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 06/12/2010 - 10:25 pm

jakie ślicznotki!
wspaniały pomysł ;]

Odpowiedz
Kuchareczka 07/12/2010 - 7:50 am

Jakie ładne, kolorowe!

Odpowiedz
holendrzyca 07/12/2010 - 1:38 pm

jakie śliczne te twoje choineczki 🙂 i taaakie duże 🙂 lubie takie.szkoda , że to nie ja cię odwiedziłam w te mikołajki….

Odpowiedz
ana 07/12/2010 - 2:31 pm

Śliczniutkie i pulchniutkie te choineczki.

Odpowiedz
Emma 07/12/2010 - 3:31 pm

Sliczne!

Odpowiedz
cudawianki 07/12/2010 - 9:35 pm

Malwinno, wyszly Ci przepiekne! milo mi, ze wzielas udzial w zabawie!

Odpowiedz
Ewam 08/12/2010 - 2:58 pm

wiesz co mi sie marzy??zrobic kiedys taka choinke na swieta,gdzie beda wisialy tylko ozdoby pieczone,pierniczki,ciasteczka itp..no i te twoje choineczki…sa urocze.

Odpowiedz
Nemi 09/12/2010 - 11:13 am

Słodziutkie wypieki;) I te kolory;)

Odpowiedz
mniamusne.blox.pl 11/12/2010 - 5:30 pm

Śliczne i kolorowe 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies