Muffiny z ajerkoniakiem, wiśniami i czekoladą

przez Malwina
Muffiny z ajerkoniakiem

Wpis ten przygotowałam na zakończenie akcji W wiśniowym sadzie, prowadzonej przez Mirabelkę. Początkowo zrobiłam potrójnie czekoladowe muffiny z wiśniami, jednak nie doczekały się uwiecznienia na zdjęciu. Później upiekłam Black Forest Cupcakes. Te jednak także zbyt szybko zniknęły. Ostatecznie w ukryciu przed konsumującymi upiekłam muffiny na ajerkoniaku. Jeśli lubicie ten trunek powinniście wypróbować tych muffinek. 

Dziś w wirtualnej kuchni spotkały się ze mną także Maggie, Agata i Mirabelka. 

Muffiny z ajerkoniakiem

MUFFINY Z AJERKONIAKIEM, WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ

Składniki (na 12 sztuk):
[przepis własny]

  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 135 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 80 g oleju
  • 60 ml mleka
  • 150 ml ajerkoniaku
  • 3/4 szklanki wydrylowanych wiśni
  • pół szklanki czekoladowych groszków
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, cukrem. W drugiej misce mieszamy olej, jajko, mleko i ajerkoniak. Płynną masę wlewamy do suchej, mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy wiśnie, połowę czekolady, mieszamy. Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (na 2/3 wysokości), na wierzchu posypujemy pozostałymi groszkami. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). 
Muffiny z ajerkoniakiem

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

AnnaA-G 26/07/2012 - 5:14 pm

z chęcią poczęstowałabym się:)dziękuję za życzenia:*

Odpowiedz
Gosia 26/07/2012 - 5:20 pm

dlatego ja zwykle piekę z podwójnej porcji, ale żeby dwie porcje zniknęły zbyt szybko? 🙂
te muffiny wyglądają bardzo apetycznie!

Odpowiedz
Madame Edith 26/07/2012 - 6:27 pm

Aaaa!
Ale mi smaku narobiłaś Malwinko. Ajerkoniak i muffinki to musi być cudowne doznanie dla kubków smakowych, że o wiśniach i czekoladzie nie wspomnę 🙂

Serdecznie pozdrawiam,
Edith

Odpowiedz
Wiewióra 26/07/2012 - 6:41 pm

tęsknię za muffinowym szaleństwem szczególnie takim wiśniowo czekoladowym 🙂

Odpowiedz
basia 26/07/2012 - 7:01 pm

wow! takie muffiny to smakowe niebo, porywam jedną…

Odpowiedz
Gosia 26/07/2012 - 7:34 pm

nie dziwę się, że takie pyszności tak szybko znikają 🙂 u mnie jest dyscyplina – najpierw zdjęcia, a dopiero potem konsumpcja 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 26/07/2012 - 7:49 pm

juz wiem czemu tak lubie babeczki 😀

Odpowiedz
Majana 26/07/2012 - 8:13 pm

Ależ one muszą być pyszne!:)

Odpowiedz
Tomek gotuje 26/07/2012 - 8:44 pm

Chcecie, żebym się tu zaślinił, właśnie czytałem o czekoladowych brownie z wiśniami u Maggie, a teraz muffiny z ajerkoniakiem, jak tak dalej pójdzie to będę o północy ciastka piekł 😉

Odpowiedz
Avelina 26/07/2012 - 9:11 pm

bardzo apetyczne, chętnie zjadłabym jedną taką 🙂

Odpowiedz
Beatrice 27/07/2012 - 7:00 am

Mojej Mamie by się spodobały, bo uwielbia wszystko co jest z dodtkiem ajerkoniaku. A i ja nie pogrdziłabym takimi pysznymi muffinami 🙂 swoją drogą bardzo dawno nie robiłam…

Odpowiedz
Angie 27/07/2012 - 7:42 am

Kuszą…a ajerkoniak najbardziej 🙂

Odpowiedz
kuchenny bałagan 27/07/2012 - 7:53 am

przepyszne składniki 🙂

Odpowiedz
Kamila 27/07/2012 - 8:28 am

Pyszniasto!

Odpowiedz
Maggie 27/07/2012 - 9:33 am

Szalenie mi sie podoba dodatek ajerkoniaku!

Odpowiedz
Wiera 27/07/2012 - 12:16 pm

Jestem zachwycona. Właśnie szukałam przepisu na muffiny… a wszystko mam!

Odpowiedz
bastamb 27/07/2012 - 9:32 pm

Takich jeszcze nie robiłam, wyglądaja pysznie…pozdrawiam…

Odpowiedz
Biedr_ona 29/07/2012 - 7:28 am

Muffina nigdy nie odmówię ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
MartynCia ^^ 29/07/2012 - 1:08 pm

ajerkoniak w muffinkach musi smakować rewelacyjnie 😉

Odpowiedz
ola in the kitchen 29/07/2012 - 8:59 pm

Wyglądają pysznie!

Odpowiedz
abcmojejkuchni 30/07/2012 - 9:30 pm

Jakie to musiało być pyszne!:) mmm

Odpowiedz
Milena Brożek 15/08/2014 - 8:05 pm

Są pyszne 🙂 A abstynenta taka dawka ajerkoniaku może zakręcić w głowie 😉 Kolejny wspaniały przepis.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies