Nocna owsianka kokosowa

przez Malwina
Owsianka w słoiku z kokosem

Nocna owsianka w słoiku to świetny pomysł na śniadanie. Przygotowuje się ją bardzo szybko a rano nie traci się już zbędnego czasu na gotowanie. Po owsiance kawowo-kakaowej przyszła kolej na owsiankę kokosową. Połówek niezwykle ją lubi, szczególnie w połączeniu z domowym dżemem wiśniowym.
Owsianka kokosowa w słoiku

NOCNA OWSIANKA KOKOSOWA
Śniadanie Mistrzów #117


Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]

  • pół szklanki płatków owsianych górskich (niebłyskawicznych)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru lub więcej do smaku
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • do podania: dżem wiśniowy i jogurt naturalny
  • do posypania uprażone płatki kokosowe
Do słoika wsypujemy płatki, wiórki, cukier puder, wlewamy mleko i ekstrakt, zakręcamy i potrząsamy słoikiem. Odkładamy do lodówki na całą noc. Rano dodajemy kilka łyżek dżemu wiśniowego, jogurt naturalny, płatki kokosowe i zajadamy ze smakiem. 
*jeśli owsianka będzie rano zbyt gęsta dla Was, dodajcie do niej kilka łyżek mleka

Czas przygotowania: 10 minut.

26 komentarzy
1

Podobne posty:

26 komentarzy

teenager ;) 25/01/2014 - 8:23 am

na pewno przez całą noc nabrała tego cudownego kokosowego smaku, a rano nic – już tylko dodać dżem i zajadać! uwielbiam 🙂

Odpowiedz
whiness 25/01/2014 - 8:27 am

Wspaniała 🙂 Uwielbiam owsiankę w wydaniu kokosowym, choć… Dokładniej takiej jeszcze nie próbowałam. Przepis bezapelacyjnie ląduje w zakładkach.

Odpowiedz
Justyna Żak 25/01/2014 - 9:30 am

rewelacja:)

Odpowiedz
Anonimowy 25/01/2014 - 1:26 pm

a zalewamy ciepłym czy zimnym mlekiem?

Magda

Odpowiedz
Malwina 25/01/2014 - 1:27 pm

Magdo, zimnym 🙂

Odpowiedz
majka 25/01/2014 - 4:35 pm

Zrobie! 🙂 Jak duzy ma byc ten sloik?

Odpowiedz
Malwina 25/01/2014 - 4:48 pm

Około 450 ml

Odpowiedz
Pikku Ish 25/01/2014 - 4:36 pm

Chyba w końcu przetestuję tą magiczną owsiankę 🙂 z kokosem brzmi pysznie

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 25/01/2014 - 6:46 pm

Rewelacyjny pomysł 🙂 Już czuję ten kokosowy smak!

Odpowiedz
Majana 25/01/2014 - 9:00 pm

Bardzo lubię tę owsiankę. 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 26/01/2014 - 9:25 am

faktycznie fajne rozwiązanie 🙂 szczególnie dla tych co mogą mleko 🙂 ja najbardziej jednak lubię płatki owsiane w formie chrupiącej 🙂

Odpowiedz
JustInka 27/01/2014 - 1:27 pm

uwielbiam taki rodzaj owsianki. Ja dodaję jeszcze zawsze siemię lniane. Często do pracy zabieram takie cuda 🙂

Odpowiedz
Magda C. 27/01/2014 - 6:51 pm

Pyszności! I mój ukochany kokos 🙂

Odpowiedz
mnemonique 29/01/2014 - 8:17 am

uwielbiam takie, wiórki mi się jakiś czas temu skończyły i ciągle zapominam kupić – a do owsianki je uwielbiam.
pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Anonimowy 29/01/2014 - 8:57 am

Zimą to raczej widziała bym śniadanie na cierpło

Odpowiedz
dianawaska 29/01/2014 - 10:08 am

świetny pomysł, ale na lato. Zimna owsianka zimą…Brrr

Odpowiedz
Malwina 29/01/2014 - 10:14 am

Kwestia osobistych preferencji 🙂 Latem oczywiście smakuje o wiele lepiej.

Odpowiedz
Hania-Kasia 29/01/2014 - 10:36 am

Fajny pomysł, wykorzystam.

Odpowiedz
Anonimowy 31/01/2014 - 12:46 pm

czy opcja bez wiórków też jest smaczna? 🙂

Odpowiedz
Malwina 31/01/2014 - 12:51 pm

Na pewno nie będzie kokosowa 😉 Jasne, że będzie smaczna. Możesz dodać inne dodatki do niej, np. 1 łyżeczkę kakao, startą czekoladę, ulubiony ekstrakt, nutellę itp.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 31/01/2014 - 7:17 pm

Musze w końcu i ja zrobić taką owsiankę … już nawet ostatnio płatki kupiłam z myślą o owsiance, a nie kolejnej granoli:). Taka kokosowa to strzał w 10 – moje smaki:)

Odpowiedz
Aleksandra Rybinska 26/06/2014 - 4:35 pm

Właśnie siedzę na przystanku, bo jechałam do miasta po słoik haha. Zrobię sobie dzisiaj taką owsiankę, ale nie w wersji kokosowej, bo kokosu nie znoszę. Może zrobię truskawkową 🙂

Odpowiedz
Pikku Ish 13/11/2015 - 12:53 pm

Przedwczoraj zrobiłam pierwszy raz – jejku jaka pyszna. A ja tak bardzo nie lubię owsianek 😀 A wczoraj nie miałam mleka, ale w szafce było mleko kokosowe i taka owsianka wyszła niewyobrażalnie kokosowa i równie smaczna 😀 Dziękuję Panno Malwinno za przepis 🙂

Odpowiedz
Kasia 09/02/2016 - 8:30 am

Ta owsianka jest obłędna. Niebo w gębie!!! Na jutro robię owsiankę kawową. Już się nie mogę doczekać…Pozdrawiam.

Odpowiedz
Unknown 22/01/2017 - 1:02 pm

Bardzo podobają mi się takie "słoikowe" śniadania, tylko ja nie lubię mleka. Czy można je czymś zastąpić? Np jogurt naturalny, serek mascarpone? Nie będzie to wtedy zbyt gęste i ciężkie śniadanie? Proszę o pomoc:)

Odpowiedz
Malwina 23/01/2017 - 7:39 am

Możesz użyć napoju roślinnego. Super smakuje z kokosowym lub migdałowym. Ewentualnie zwykły jogurt naturalny (najlepiej wybrać rzadki jogurt pitny). Jogurtu będzie trzeba dodać troszkę więcej.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies