Nocna owsianka w słoiku to świetny pomysł na śniadanie. Przygotowuje się ją bardzo szybko a rano nie traci się już zbędnego czasu na gotowanie. Po owsiance kawowo-kakaowej przyszła kolej na owsiankę kokosową. Połówek niezwykle ją lubi, szczególnie w połączeniu z domowym dżemem wiśniowym.
NOCNA OWSIANKA KOKOSOWA
Śniadanie Mistrzów #117
Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]
- pół szklanki płatków owsianych górskich (niebłyskawicznych)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru lub więcej do smaku
- 3/4 szklanki mleka
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- do podania: dżem wiśniowy i jogurt naturalny
- do posypania uprażone płatki kokosowe
Do słoika wsypujemy płatki, wiórki, cukier puder, wlewamy mleko i ekstrakt, zakręcamy i potrząsamy słoikiem. Odkładamy do lodówki na całą noc. Rano dodajemy kilka łyżek dżemu wiśniowego, jogurt naturalny, płatki kokosowe i zajadamy ze smakiem.
*jeśli owsianka będzie rano zbyt gęsta dla Was, dodajcie do niej kilka łyżek mleka
Czas przygotowania: 10 minut.
26 komentarzy
na pewno przez całą noc nabrała tego cudownego kokosowego smaku, a rano nic – już tylko dodać dżem i zajadać! uwielbiam 🙂
Wspaniała 🙂 Uwielbiam owsiankę w wydaniu kokosowym, choć… Dokładniej takiej jeszcze nie próbowałam. Przepis bezapelacyjnie ląduje w zakładkach.
rewelacja:)
a zalewamy ciepłym czy zimnym mlekiem?
Magda
Magdo, zimnym 🙂
Zrobie! 🙂 Jak duzy ma byc ten sloik?
Około 450 ml
Chyba w końcu przetestuję tą magiczną owsiankę 🙂 z kokosem brzmi pysznie
Rewelacyjny pomysł 🙂 Już czuję ten kokosowy smak!
Bardzo lubię tę owsiankę. 🙂
faktycznie fajne rozwiązanie 🙂 szczególnie dla tych co mogą mleko 🙂 ja najbardziej jednak lubię płatki owsiane w formie chrupiącej 🙂
uwielbiam taki rodzaj owsianki. Ja dodaję jeszcze zawsze siemię lniane. Często do pracy zabieram takie cuda 🙂
Pyszności! I mój ukochany kokos 🙂
uwielbiam takie, wiórki mi się jakiś czas temu skończyły i ciągle zapominam kupić – a do owsianki je uwielbiam.
pozdrawiam
Monika
Zimą to raczej widziała bym śniadanie na cierpło
świetny pomysł, ale na lato. Zimna owsianka zimą…Brrr
Kwestia osobistych preferencji 🙂 Latem oczywiście smakuje o wiele lepiej.
Fajny pomysł, wykorzystam.
czy opcja bez wiórków też jest smaczna? 🙂
Na pewno nie będzie kokosowa 😉 Jasne, że będzie smaczna. Możesz dodać inne dodatki do niej, np. 1 łyżeczkę kakao, startą czekoladę, ulubiony ekstrakt, nutellę itp.
Musze w końcu i ja zrobić taką owsiankę … już nawet ostatnio płatki kupiłam z myślą o owsiance, a nie kolejnej granoli:). Taka kokosowa to strzał w 10 – moje smaki:)
Właśnie siedzę na przystanku, bo jechałam do miasta po słoik haha. Zrobię sobie dzisiaj taką owsiankę, ale nie w wersji kokosowej, bo kokosu nie znoszę. Może zrobię truskawkową 🙂
Przedwczoraj zrobiłam pierwszy raz – jejku jaka pyszna. A ja tak bardzo nie lubię owsianek 😀 A wczoraj nie miałam mleka, ale w szafce było mleko kokosowe i taka owsianka wyszła niewyobrażalnie kokosowa i równie smaczna 😀 Dziękuję Panno Malwinno za przepis 🙂
Ta owsianka jest obłędna. Niebo w gębie!!! Na jutro robię owsiankę kawową. Już się nie mogę doczekać…Pozdrawiam.
Bardzo podobają mi się takie "słoikowe" śniadania, tylko ja nie lubię mleka. Czy można je czymś zastąpić? Np jogurt naturalny, serek mascarpone? Nie będzie to wtedy zbyt gęste i ciężkie śniadanie? Proszę o pomoc:)
Możesz użyć napoju roślinnego. Super smakuje z kokosowym lub migdałowym. Ewentualnie zwykły jogurt naturalny (najlepiej wybrać rzadki jogurt pitny). Jogurtu będzie trzeba dodać troszkę więcej.