Chili z chorizo i ziemniakami

przez Malwina
Chili z chorizo i ziemniakami

Ten gulasz przygotowałam wczoraj na obiad dla Połówka. Jest pikantny, sycący i bardzo aromatyczny. Patrząc na pogodę za oknem, bardziej wpasowałby się w jesienno-zimowe menu. Czasem mam wrażenie, że Połówek ma coś nie tak z kubkami smakowymi, bo sos tabasco znika u nas w zastraszającym tempie. Najczęściej wykorzystuję go do dań meksykańskich i tex-mex. Wystarczy kilka kropel, by danie nabrało niezwykłej ostrości. Jest też nieodzownym składnikiem pewnego popularnego shota 😉 A Wy lubicie pikantne dania?

Chili z chorizo i ziemniakami

CHILI Z CHORIZO I ZIEMNIAKAMI (MEKSYK)

Składniki (na 6 porcji):
[przepis własny]

  • 400 g chorizo, pokrojonej w plastry
  • 800 g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 kg pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę*
  • 500 g ugotowanej czarnej fasoli (waga po ugotowaniu)
  • 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego (lub łyżeczka suszonego)
  • 1/2 łyżeczki tabasco**
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: pieczywo, tortille, ugotowany ryż
Na suchą patelnię wrzucamy chorizo, smażymy z obu stron. Zdejmujemy je z patelni, dodajemy czosnek, cebulę i ziemniaki. Smażymy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wrzucamy pomidory, chorizo, dodajemy wędzoną paprykę, tabasco, słodką paprykę i oregano, doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy około 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy czarną fasolę, podgrzewamy 3 minuty. Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem lub tortillami. 
*możemy użyć przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki, ale wówczas należy dodać do nich bulionu lub wody
** jeśli nie lubicie zbyt pikantnych dań, dodajcie tylko kilka kropel tabasco lub pomińcie je

Chili z chorizo i ziemniakami

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Zielaczek 28/07/2012 - 5:23 pm

Wspaniała kompozycja! 🙂 Na ostro najlepiej! Tabasco zawsze jest w domu oczywiście 🙂

Odpowiedz
Madame Edith 28/07/2012 - 5:32 pm

Malwinko,

chorizo ostatnio jadłam niemal 2 miesiące temu w Hiszpanii i własnie przypomniałaś mi jej smak! A dopiero co wróciłam z delikatesów, gdzie na mięsnym sobie leżała w lodówce…

Zjadłabym taką miseczkę na kolację aż by mi się uszy trzęsły 🙂

Z pozdrowieniami,
Edith

Odpowiedz
mnemonique 28/07/2012 - 8:38 pm

chorizo pasuje do ziemniaków perfekcyjnie, i takie połączenie w chilli bardzo mi pasuje.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Elexis 29/07/2012 - 6:18 am

Taki zestaw chętnie bym zjadła:)

Odpowiedz
Biedr_ona 29/07/2012 - 7:27 am

No właśnie, doskonale komponuje się z dodatkiem ulubionego (najlepiej chrupiącego) pieczywa 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Gula 29/07/2012 - 7:48 am

Oj, lubię pikantne potrawy i to bardzo:)

Odpowiedz
AnnaA-G 29/07/2012 - 10:27 am

ciekawa propozycja:)

Odpowiedz
Agata Pachla 29/07/2012 - 10:51 am

Zdecydowanie! Uwielbiam pikantne dania!

Odpowiedz
Beatrice 29/07/2012 - 11:49 am

Zestaw w sam raz dla mnie! Chorizo podobnie jak Edith jadłam ostatnio w HIszpanii, ale niestety dwa lata temu… Ale od tego momentu kocham je i jak tylko mogę kupuję 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 29/07/2012 - 12:17 pm

lubię pikantne potrawy, ale mój luby uwielbia je jeszcze bardziej. ;p potrafi jeść chilli jedno za drugim i nawet się nie skrzywi.

Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

Odpowiedz
Bon Appetit! 29/07/2012 - 3:06 pm

To mi przypomniało, że dawno nie robiłam żadnego gulaszu 🙂 A Twój wygląda tak smakowicie 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 29/07/2012 - 3:57 pm

Uwielbiam chilli i chorizo, pycha musi być 🙂

Odpowiedz
Maggie 30/07/2012 - 6:39 am

Oj, lubie bardzo! Czasem mi sie wydaje, ze tez mam cos nie tak z kubkami smakowymi, bo rzeczy, ktore dla innych sa za ostre, dla mnie sa… no, moze niekoniecznie lagodne, ale calkiem zjadliwe 🙂 Swietne to chilli!

Odpowiedz
Ivka 30/07/2012 - 12:13 pm

lubię umiarkowanie pikantne dania, wydaje mi się że nadmiar pikantności zabija smak potrawy. Chorizo z ziemniakami- pycha!

Odpowiedz
Kuchnia Gosi 30/07/2012 - 7:02 pm

Uwielbiam pikantne dania, od jutra tydzień hiszpański w lidlu, więc chorizo na pewno kupię:)

Odpowiedz
magdi29 23/10/2012 - 8:29 pm

Oj jakie tu pysznosci u ciebie

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies