Dżem wiśniowy z amaretto

przez Malwina
Dżem wiśniowy przepis
Dżem wiśniowy z amaretto
Wiśnie to niezwykle smaczne owoce, które w prosty sposób można zamknąć w słoiczkach na zimę. Jeśli lubicie owoce skryte w smacznej galaretce, to dzisiejsze przepisy z pewnością przypadną Wam do gustu. Poniżej znajdziecie dwie receptury na dżem wiśniowy: pierwszą z dodatkiem pektyny i drugą z cukrem żelującym. Zdaję sobie sprawę z tego, że pektyna nie jest tak łatwo dostępna w sklepach stacjonarnych, dlatego specjalnie zamieszczam także drugi przepis z wykorzystaniem cukru żelującego.

Dżem z wiśni

DŻEM WIŚNIOWY Z AMARETTO
(z pektyną)

Składniki:

  • 1 kg wiśni (waga po wydrylowaniu)
  • 200 g cukru
  • 15-20 g pektyny
  • 50 ml amaretto
Wiśnie wraz z sokiem, który puściły w trakcie drylowania, umieszczamy w garnku. Gotujemy przez około 20-30 minut. W trakcie gotowania wiśnie będą puszczać więcej soku. Pektynę mieszamy z 3 łyżkami cukru, dodajemy do wiśni, mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy przez 5 minut. Dodajemy pozostały cukier, chwilkę gotujemy, aż się rozpuści. Wyłączamy gaz, dodajemy amaretto, mieszamy. Gorący dżem wiśniowy przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Ja dodatkowo słoiki przykrywam ręcznikiem. Kiedy całkowicie ostygną, przenosimy je w suche i zacienione miejsce. Początkowo sok będzie płynny, po całkowitym ostygnięciu pod wpływem dodanej wcześniej pektyny, zgęstnieje. Dżemy przygotowane przy użyciu pektyny nie wymagają dodatkowej pasteryzacji.

Dżem z wiśni przepis


DŻEM WIŚNIOWY 
(z cukrem żelującym 3:1)



Składniki (na około 6-7 małych słoiczków):

  • 1,5 kg wydrylowanych wiśni (waga po wydrylowaniu)
  • opakowanie cukru żelującego 3:1 (500 g)
Wiśnie umieszczamy w dużym garnku, mieszamy z cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie zagotowujemy je i gotujemy przez około 3-5 minut, aż cukier się rozpuści. Wiśnie wraz z sokiem przekładamy do suchych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy na ręcznik kuchenny do góry dnem. Przykrywamy drugim ręcznikiem i zostawiamy słoiki do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie słoiki przenosimy do spiżarki. Początkowo dżem wiśniowy będzie miał postać płynną, w trakcie stygnięcia zgęstnieje, a sok przybierze postać wiśniowej galaretki. 
Uwagi:
– do dżemu wiśniowego można dodać ziarenka z jednej laski wanilii. Warto dodać je do wiśni na etapie mieszania z cukrem żelującym
– dżem z cukrem żelującym można również wzbogacić o dodatek alkoholu, np. amaretto lub rumu. Dodajemy go do garnka tuż przez zapakowaniem dżemu do słoików. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Aguś kulinarnie 07/08/2013 - 5:21 pm

Jestem bardzo ciekawa smaku.Pomysłowe połączenie:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/08/2013 - 6:52 pm

Bardzo lubię to połączenie smaku wiśni z amaretto. Szkoda tylko, że w domu taki dżem smakuje tylko mnie, bo pewnie zrobiłabym sporą ilość. A przerobiłam już 19 kg wisni 🙂

Odpowiedz
Angie 07/08/2013 - 7:14 pm

to musi być wspaniały smak: )

Odpowiedz
MartynCia ^^ 07/08/2013 - 8:38 pm

dżem wiśniowy był zawsze moim ulubionym 😉 intryguje mnie dodatek amaretto;>

Odpowiedz
moja pasja smaku 07/08/2013 - 10:12 pm

Świetnie się składa, bo amaretto mi zalega, stoi na półce od dawien dawna i czeka na taki właśnie przepis 🙂

Odpowiedz
Antenka 08/08/2013 - 7:41 am

ten dodatek amaretto bardzo mnie zaintrygował:) bosko!

Odpowiedz
JestSmak 08/08/2013 - 9:06 am

Bardzo lubię dżemy i konfitury wiśniowe, Twój z amaretto z pewnością by mi zasmakował 🙂

Odpowiedz
magdam 08/08/2013 - 9:03 pm

fantastyczne połączenie, lubię takie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies