Dżem wiśniowy z amaretto |
Wiśnie to niezwykle smaczne owoce, które w prosty sposób można zamknąć w słoiczkach na zimę. Jeśli lubicie owoce skryte w smacznej galaretce, to dzisiejsze przepisy z pewnością przypadną Wam do gustu. Poniżej znajdziecie dwie receptury na dżem wiśniowy: pierwszą z dodatkiem pektyny i drugą z cukrem żelującym. Zdaję sobie sprawę z tego, że pektyna nie jest tak łatwo dostępna w sklepach stacjonarnych, dlatego specjalnie zamieszczam także drugi przepis z wykorzystaniem cukru żelującego.
DŻEM WIŚNIOWY Z AMARETTO
(z pektyną)
(z pektyną)
Składniki:
- 1 kg wiśni (waga po wydrylowaniu)
- 200 g cukru
- 15-20 g pektyny
- 50 ml amaretto
Wiśnie wraz z sokiem, który puściły w trakcie drylowania, umieszczamy w garnku. Gotujemy przez około 20-30 minut. W trakcie gotowania wiśnie będą puszczać więcej soku. Pektynę mieszamy z 3 łyżkami cukru, dodajemy do wiśni, mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy przez 5 minut. Dodajemy pozostały cukier, chwilkę gotujemy, aż się rozpuści. Wyłączamy gaz, dodajemy amaretto, mieszamy. Gorący dżem wiśniowy przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Ja dodatkowo słoiki przykrywam ręcznikiem. Kiedy całkowicie ostygną, przenosimy je w suche i zacienione miejsce. Początkowo sok będzie płynny, po całkowitym ostygnięciu pod wpływem dodanej wcześniej pektyny, zgęstnieje. Dżemy przygotowane przy użyciu pektyny nie wymagają dodatkowej pasteryzacji.
DŻEM WIŚNIOWY
(z cukrem żelującym 3:1)
Składniki (na około 6-7 małych słoiczków):
- 1,5 kg wydrylowanych wiśni (waga po wydrylowaniu)
- opakowanie cukru żelującego 3:1 (500 g)
Wiśnie umieszczamy w dużym garnku, mieszamy z cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie zagotowujemy je i gotujemy przez około 3-5 minut, aż cukier się rozpuści. Wiśnie wraz z sokiem przekładamy do suchych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy na ręcznik kuchenny do góry dnem. Przykrywamy drugim ręcznikiem i zostawiamy słoiki do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie słoiki przenosimy do spiżarki. Początkowo dżem wiśniowy będzie miał postać płynną, w trakcie stygnięcia zgęstnieje, a sok przybierze postać wiśniowej galaretki.
Uwagi:
– do dżemu wiśniowego można dodać ziarenka z jednej laski wanilii. Warto dodać je do wiśni na etapie mieszania z cukrem żelującym
– dżem z cukrem żelującym można również wzbogacić o dodatek alkoholu, np. amaretto lub rumu. Dodajemy go do garnka tuż przez zapakowaniem dżemu do słoików.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
8 komentarzy
Jestem bardzo ciekawa smaku.Pomysłowe połączenie:)
Bardzo lubię to połączenie smaku wiśni z amaretto. Szkoda tylko, że w domu taki dżem smakuje tylko mnie, bo pewnie zrobiłabym sporą ilość. A przerobiłam już 19 kg wisni 🙂
to musi być wspaniały smak: )
dżem wiśniowy był zawsze moim ulubionym 😉 intryguje mnie dodatek amaretto;>
Świetnie się składa, bo amaretto mi zalega, stoi na półce od dawien dawna i czeka na taki właśnie przepis 🙂
ten dodatek amaretto bardzo mnie zaintrygował:) bosko!
Bardzo lubię dżemy i konfitury wiśniowe, Twój z amaretto z pewnością by mi zasmakował 🙂
fantastyczne połączenie, lubię takie 🙂