Dutch baby, pieczony naleśnik

przez Malwina
Dutch baby

Dutch baby pomimo swojej nazwy nie ma nic wspólnego z Holandią. Ten pieczony naleśnik powstał w Stanach Zjednoczonych a dokładniej w Pensylwanii. Nazywany jest czasem niemieckim naleśnikiem. Według magazynu „Sunset”, dutch baby powstał w 1900 roku w Manca’s Cafe, rodzinnej restauracji  Victora Manca. Podobno nazwę wmyśliła jedna z córek Victora, która miała trudności z wymówieniem słowa „deutsch”. Dutch baby wywodzi się od niemieckich pfannkuchen. Ciasto przygotowuje się z jajek, mąki, mleka i cukru. Często dodaje się do niego cynamon lub wanilię. Dutch baby, podobnie jak fiński Pannukakku, piecze się w piekarniku. Są podobne nie tylko wizualnie, ale i smakowo, chociaż jego fiński kuzyn ma troszkę delikatniejszą strukturę. Dutch baby najlepiej podawać oprószony cukrem pudrem z dodatkiem sezonowych owoców. Ja postawiłam na truskawki.

Naleśniki z piekarnika


DUTCH BABY
Śniadanie Mistrzów #179
Z naleśnikiem dookoła świata #9


Składniki (na 1 naleśnik):

  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • masło do wysmarowania formy
Przy pomocy trzepaczki lub miksera łączymy mąkę, mleka, jajko, cukier i ekstrakt z wanilii. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Okrągłą formę o średnicy 18 cm smarujemy masłem (dno i boki). Ciasto przelewamy do formy (będzie sięgać połowy naczynia). Pieczemy przez około 20-25 minut (u mnie zajęło to 20 minut). W trakcie pieczenia ciasto zacznie rosnąć i podniesie się. Po wyjęciu z piekarnika naleśnik opadnie. Dutch baby podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja posypałam go cukrem pudrem i podałam z serkiem mascarpone, truskawkami i miętą.

Dutch baby z truskawkami
Dutch baby przed wyjęciem z piekarnika

*jeśli macie większą formę, przygotujcie dutch baby z pół szklanki mąki, pół szklanki mleka, 2 jajek, 3 łyżek cukru i postępujcie dalej, jak w przepisie

Dutch baby naleśnik pieczony

Czas przygotowania: 30 minut.

26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

teenager ;) 19/06/2014 - 9:06 am

ogromnie się cieszę z tego przepisu , bo zawsze chciałam go spróbować! idealne proporcje na 'raz' i do tego pewnie świetny smak 🙂

Odpowiedz
Paulina Urbańczyk 19/06/2014 - 11:04 am

Wow świetny ! Muszę go zrobić w jakiś weekend 🙂

Odpowiedz
Shine Rose 19/06/2014 - 12:24 pm

Jeszcze takiego nie jadłam ;p

Odpowiedz
Angie 19/06/2014 - 12:31 pm

Uwielbiam dutch baby, jest niesamowity; ))

Odpowiedz
Cytrynka 19/06/2014 - 2:21 pm

Próbowałam! Niesamowita struktura, pyszności! 🙂

Odpowiedz
gin 19/06/2014 - 4:41 pm

Uwielbiam takie 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 19/06/2014 - 7:24 pm

robi wrażenie!

Odpowiedz
Marcela 19/06/2014 - 10:10 pm

mmmm…. obłędnie wygląda! zjadłabym 🙂

Odpowiedz
Izkaa 20/06/2014 - 6:11 am

Pieknie wyglada 🙂 Ciekawa ma nazwe

Odpowiedz
Anonimowy 23/06/2014 - 12:16 pm

wygląda genialnie! koniecznie do zrobienia:)

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
JustInka 23/06/2014 - 1:04 pm

Koniecznie wypróbuję! Wygląda super 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/06/2014 - 7:34 am

Dla mnie to fantastyczny deser 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/11/2014 - 8:36 am

użyłam za dużej formy a nie zwiększyłam ilości składników, ale i tak smakowite;p
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 21/11/2014 - 9:10 am

Koniecznie wypróbuj dutch baby w tej drugiej wersji z kakao i pomarańczą 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/12/2014 - 8:39 am

A czy można go upiec w tortownicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia?

Odpowiedz
Malwina 07/12/2014 - 9:21 am

Jeśli po zamknięciu jest całkowicie szczelna, to tak.

Odpowiedz
Gaia 01/02/2015 - 2:34 pm

zrobiłam dziś na drugie śniadanie – tylko jeden, więc starczyło tylko dla dzieci 🙂 Łaskawie młodsza córka dała mi gryza – pychaaa 🙂 Forme miałam 22 cm średnicy, w dodatku mało szczelną, więc zrezygnowałam z masła, a wyłożyłam ją papierem do pieczenia i Dutch Baby wyszedł bezproblemowo 🙂 Dziękuję za kolejny przepis 🙂

Odpowiedz
MJ. 14/05/2015 - 11:28 am

Po raz pierwszy zostawiam komentarz do jakiegokolwiek przepisu kulinarnego. Twoje pieczone naleśniki są genialne. Idealne na każdy poranek. Dziękuję za ten przepis i gorąco polecam go innym ! Mój smakował idealnie z jogurtem naturalnym i bananami.

Odpowiedz
mylittleme 08/02/2016 - 8:53 pm

Ale boski! Właśnie się zabieram za robienie:) dzięki za inspirację❣

Odpowiedz
Unknown 30/11/2016 - 7:22 pm

Czy można użyć mąki kokosowej Lub bananowej?

Odpowiedz
Malwina 30/11/2016 - 7:23 pm

Niestety przy proporcjach podanych w przepisie te mąki się nie sprawdzą.

Odpowiedz
Pola 30/11/2016 - 7:30 pm

A da się może jakoś zastąpić make pszenną? Alergia niestety

Odpowiedz
Malwina 30/11/2016 - 7:41 pm

Trzeba było tak od razu. Proszę, tu masz przepis na bezglutenowy dutch baby.

Odpowiedz
Pola 30/11/2016 - 7:46 pm

O rany dzięki!
Muszę dokładniej przejrzeć Twój blog 😉

Odpowiedz
Pola 30/11/2016 - 7:24 pm

Dzięki za odpowiedź
Szkoda

Odpowiedz
Household Mistress 27/03/2018 - 10:42 am

A tak z innej beczki, taki jeden naleśnik to porcja dla jednej osoby? Czy dzielicie na pół i np dla dwóch osób? Zastanawiam się, na zdjęciu jest wydzielony kawałek jak ciasto.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies