Placuszki ryżowe z jabłkiem i cynamonem

przez Malwina
Placki z ryżem na słodko
Placuszki ryżowe z jabłkiem i cynamonem

 

Nienawidzę wyrzucać jedzenia i zdarza mi się to dość rzadko, zazwyczaj wtedy, gdy dany produkt zepsuje się przed datą przydatności do spożycia. Staram się na bieżąco zagospodarowywać resztki węglowodanów z obiadu, które zazwyczaj lądują w bento, przerobione na inne smaczne dania. Szczególnie ryż daje wiele możliwości. Można przygotować z niego stir-fry, zrobić krokiety, burgery lub pyszne śniadanie w postaci ryżowych placuszków. Takie placuszki są bardzo pożywne i idealnie wpasują się w jesienny klimat. Obowiązkowo oczywiście przygotujcie je z użyciem naszych polskich jabłek. W końcu są najlepsze!

Placki ryżowe przepis

 

PLACUSZKI RYŻOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
Śniadanie Mistrzów #220


Składniki (na około 12 sztuk):

  • 3/4 szklanki mąki (u mnie pszenna razowa)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru (lub więcej do smaku), ewentualnie ksylitolu, erytrolu
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, cynamon, cukier, jajko i mleko. Łączymy przy pomocy trzepaczki. Dodajemy ugotowany wystudzony ryż, obrane, pokrojone w kostkę i pozbawione gniazda nasiennego jabłko oraz rodzynki. Mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Chochelką nalewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Przed podaniem placuszki można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Magdalena Kuchaja 28/09/2014 - 7:42 am

genialne placuszki!

Odpowiedz
Magda C. 28/09/2014 - 8:50 am

Z dodatkiem ryżu? Muszę spróbować, pycha! 🙂

Odpowiedz
RedHead 28/09/2014 - 8:52 am

Też nie lubię wyrzucać jedzenia i zawsze staram się wyczyścić lodówkę z 'resztek'. 🙂

Odpowiedz
Kamciss 28/09/2014 - 10:49 am

Świetny pomysł na wykorzystanie ryżu 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 28/09/2014 - 6:27 pm

o, ciekawy pomysł! ja ostatnio szukam różnych takich fajnych przepisów bez mięsa, na obiad, któe każdy student łatwo sam może zrobić 😀

Odpowiedz
JustInka 29/09/2014 - 1:14 pm

O jakie fajne! Kurczę, ryż z jabłkiem i cynamonem to wprawdzie koszmar mojego przedszkola, ale takie placuszki to może być zupełnie inna sprawa. Wyglądają super!

Odpowiedz
Puszek 30/09/2014 - 6:10 pm

Placuszki pyszne ,świetny sposób na wykorzystanie ryżu Ja dodałam trochę sody aby były pulchniejsze i zamiast rodzynek _żurawinę B.dobre też na zimno -smakowały wybornie na wycieczce na szczycieTrzech Koron

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/10/2014 - 9:14 am

Super pomysł! Takich placuszków JESZCZE nie robiłam. Za to ciasto ryżowe owszem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies