Musli dr. Birchera

przez Malwina
 Musli dr. Birchera jak zrobić
Musli dr. Birchera
Musli dr. Birchera to nic innego, jak nocna owsianka. Mocno jabłkowa, bo z dodatkiem zarówno soku, jak i miąższu jabłka. Wzbogacona o dodatek cynamonu i bakalii, świetnie wpisuje się w jesienne menu. To musli to dobry pomysł na śniadanie w pracy lub szkole. Wystarczy wieczorem wymieszać mleko z płatkami, rano dołożyć dodatki i mamy gotowy posiłek. Konsystencję owsianki dostosujcie do własnych preferencji, zwiększając lub zmniejszając ilość soku bądź mleka.

Zajrzyjcie koniecznie do Emilii i zobaczcie jej wersję musli dr. Birchera.

 Musli dr. Birchera przepis

 

MUSLI DR. BIRCHERA
Śniadanie Mistrzów #291


Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego/ewentualnie wody
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka lubionych orzechów
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • miód lub melasa do polania
Wersja wegańska: użyj napoju sojowego oraz melasy zamiast miodu (np. melasy karobowej lub z trzciny cukrowej)
Wersja odchudzona: zamiast mleka użyj wody i pomiń substancję słodzącą w przepisie

Przygotowanie:

Płatki umieszczamy w słoiku, zalewamy zimnym mlekiem, mieszamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano wyjmujemy płatki z lodówki na około 20-30 minut przed śniadaniem, aby je ocieplić. Wyciskamy sok z 1 jabłka i dolewamy do płatków. Z drugiego jabłka wycinamy gniazdo nasienne, a sam owoc ścieramy na tartce na grubych oczkach.
Płatki przekładamy do miseczki, dodajemy jabłko, posiekane orzechy, posypujemy cynamonem i polewamy miodem lub melasą i podajemy. Ja dodatkowo dołożyłam do owsianki kilka plasterków suszonych jabłek.
Uwagi:
– jeśli zamierzacie zabrać musli dr. Birchera do pracy lub szkoły, to skropcie jabłko sokiem z cytryny, aby nie ściemniało

Wypróbuj inne przepisy na nocne owsianki:

 Nocna owsianka kokosowa
Nocna owsianka kokosowa
Nocna owsianka kawowa
Nocna owsianka kawowa

 

 Musli birchera przepis

 

 Musli birchera przepis
Musli dr. Birchera

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Kinga 05/12/2015 - 11:15 am

Wygląda apetycznie 😉

Odpowiedz
Ania S 05/12/2015 - 8:24 pm

Nie jadłam nigdy takiego i muszę w końcu spróbować płatków z dodatkiem soku jabłkowego – to połączenie ciągle mnie do siebie nie przekonuje, ale może wiele tracę 🙂

Twoje śniadanie wygląda cudownie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 06/12/2015 - 8:52 pm

A jak wycisnąć sok z jabłka? Aneta

Odpowiedz
Malwina 11/12/2015 - 7:33 pm

Aneto, ja używam sokowirówki.

Odpowiedz
Anonimowy 11/12/2015 - 7:24 pm

A czy można to zjeść na ciepło? Uwielbiam ciepłe śniadania.

Odpowiedz
Malwina 11/12/2015 - 7:34 pm

Jasne. Rano zawartość słoiczka plus sok z jabłka przelej do rondelka, podgrzej i serwuj z dodatkami 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies