Musli dr. Birchera |
Musli dr. Birchera to nic innego, jak nocna owsianka. Mocno jabłkowa, bo z dodatkiem zarówno soku, jak i miąższu jabłka. Wzbogacona o dodatek cynamonu i bakalii, świetnie wpisuje się w jesienne menu. To musli to dobry pomysł na śniadanie w pracy lub szkole. Wystarczy wieczorem wymieszać mleko z płatkami, rano dołożyć dodatki i mamy gotowy posiłek. Konsystencję owsianki dostosujcie do własnych preferencji, zwiększając lub zmniejszając ilość soku bądź mleka.
Zajrzyjcie koniecznie do Emilii i zobaczcie jej wersję musli dr. Birchera.
MUSLI DR. BIRCHERA
Śniadanie Mistrzów #291
Śniadanie Mistrzów #291
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego/ewentualnie wody
- 2 jabłka
- 1 łyżka lubionych orzechów
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- miód lub melasa do polania
Wersja wegańska: użyj napoju sojowego oraz melasy zamiast miodu (np. melasy karobowej lub z trzciny cukrowej)
Wersja odchudzona: zamiast mleka użyj wody i pomiń substancję słodzącą w przepisie
Przygotowanie:
Płatki umieszczamy w słoiku, zalewamy zimnym mlekiem, mieszamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano wyjmujemy płatki z lodówki na około 20-30 minut przed śniadaniem, aby je ocieplić. Wyciskamy sok z 1 jabłka i dolewamy do płatków. Z drugiego jabłka wycinamy gniazdo nasienne, a sam owoc ścieramy na tartce na grubych oczkach.
Płatki przekładamy do miseczki, dodajemy jabłko, posiekane orzechy, posypujemy cynamonem i polewamy miodem lub melasą i podajemy. Ja dodatkowo dołożyłam do owsianki kilka plasterków suszonych jabłek.
Uwagi:
– jeśli zamierzacie zabrać musli dr. Birchera do pracy lub szkoły, to skropcie jabłko sokiem z cytryny, aby nie ściemniało
Musli dr. Birchera |
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
6 komentarzy
Wygląda apetycznie 😉
Nie jadłam nigdy takiego i muszę w końcu spróbować płatków z dodatkiem soku jabłkowego – to połączenie ciągle mnie do siebie nie przekonuje, ale może wiele tracę 🙂
Twoje śniadanie wygląda cudownie 🙂
A jak wycisnąć sok z jabłka? Aneta
Aneto, ja używam sokowirówki.
A czy można to zjeść na ciepło? Uwielbiam ciepłe śniadania.
Jasne. Rano zawartość słoiczka plus sok z jabłka przelej do rondelka, podgrzej i serwuj z dodatkami 🙂