Dip ze szpinakiem (tarator ze szpinaku)

przez Malwina
Dip ze szpinaku
Dip ze szpinakiem (tarator)

O tureckim taratorze pisałam Wam już przy okazji przepisu na tarator z marchewki. Dziś przyszła kolej na kolejny tarator, tym razem ze szpinaku. Ten pikantny i aromatyczny dip vel sos to ciekawy i niezwykle smaczny dodatek do mięs, warzyw i pieczywa. Warto pamiętać o tym przepisie szczególnie w sezonie grillowym. Tarator świetnie smakuje np. z koftami wołowymi lub delikatniejszymi koftami drobiowymi. Myślę, że taki dip ze szpinaku może być miłą odmianą dla popularnego caciku
Tarator ze szpinaku przygotowałam wspólnie z Emilią z blogu Turcja od kuchni. Zajrzyjcie do niej i zobaczcie jej wersję tego tureckiego dipu. 

Dip ze szpinakiem przepis
DIP ZE SZPINAKIEM
(TURCJA)



Składniki:

  • 100 g młodych malutkich listków szpinaku (baby)
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej jogurtu greckiego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do skropienia (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Od listków szpinaku odrywamy łodyżki i wyrzucamy. Szpinak myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szpinak, smażymy przez około 2 minuty, aż zmięknie. Szpinak przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie czosnek drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli w moździerzu (lub bokiem noża na desce). Do jogurtu dodajemy czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Odlewamy wodę puszczoną przez szpinak (liście możecie dodatkowo delikatnie odcisnąć), szpinak dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy. Przed podaniem dip szpinakowy najlepiej schłodzić w lodówce. 

Z czym podawać dip ze szpinakiem? Tarator ze szpinaku podajemy jako dodatek do mięs, warzyw i pieczywa. Dobrze komponuje się szczególnie z potrawami z grilla. Ja najczęściej serwuje go do szaszłyków, smażonej cukinii, koft.

Sos jogurtowy ze szpinakiem
Dip ze szpinakiem
Dip ze szpinakiem (tarator)

Tarator ze szpinakiem przepis
Chlebki manakeesh z warzywami i taratorem ze szpinakiem

Czas przygotowania: 10 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Magda C. 12/06/2015 - 7:54 am

Świetne danie 🙂

Odpowiedz
Sabienne 12/06/2015 - 8:20 am

Oj, zapachniało śródziemnomorskim śniadaniem 🙂

Odpowiedz
Vela 12/06/2015 - 10:13 am

Dla mnie szpinak to jeden ze wspanialszych dodatków do potraw dlatego taki dip jest strzałem w dziesiątkę. 🙂

Odpowiedz
Kinga 12/06/2015 - 2:52 pm

Smacznie 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies