Dip ze szpinakiem (tarator) |
- 100 g młodych malutkich listków szpinaku (baby)
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej jogurtu greckiego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do skropienia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W tym czasie czosnek drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli w moździerzu (lub bokiem noża na desce). Do jogurtu dodajemy czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Odlewamy wodę puszczoną przez szpinak (liście możecie dodatkowo delikatnie odcisnąć), szpinak dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy. Przed podaniem dip szpinakowy najlepiej schłodzić w lodówce.
Dip ze szpinakiem (tarator) |
Chlebki manakeesh z warzywami i taratorem ze szpinakiem |
Czas przygotowania: 10 minut.
4 komentarze
Świetne danie 🙂
Oj, zapachniało śródziemnomorskim śniadaniem 🙂
Dla mnie szpinak to jeden ze wspanialszych dodatków do potraw dlatego taki dip jest strzałem w dziesiątkę. 🙂
Smacznie 😉