Tarator z marchewki |
Potrawa występująca pod nazwą tarator pochodzi z Bałkanów, a kojarzyć powinniście ją przede wszystkim z kuchnią bułgarską. W Bułgarii ma ona najczęściej formę chłodnika z ogórków na bazie jogurtu, który rozcieńcza się wodą w celu uzyskania rzadszej konsystencji. Tarator w Bułgarii może mieć także postać sałatki (tzw. śnieżna sałatka – „салата снежанка”) lub dipu. Natomiast w Turcji słowem tarator określa się gęsty sos na bazie jogurtu z dodatkiem warzyw. Co ciekawe, zarówno dla dipu, jak i chłodnika z dodatkiem ogórków, Turkowie używają określenia cacik, a nie tarator, jak moglibyśmy się zasugerować.
Warto zaznaczyć, że w Turcji pod nazwą cacik odnajdziemy dwie potrawy. Pierwszą z nich jest gęsty sos (kuru cacik), który podaje się jako przystawkę (meze), drugą chłodnik, który podobnie jak w przypadku bułgarskiego taratora rozcieńcza się wodą. W Turcji gęsty, nierozcieńczony wodą dip z dodatkiem ogórków określa się właśnie mianem caciku, a nie taratora.
Skoro nie ogórek, to jakie warzywo może znaleźć się w taratorze? Może być to np. kabaczek, szpinak, buraki czy marchewka. Turecki tarator w najpopularniejszej wersji ma postać dipu jogurtowego z dodatkiem chleba oraz orzechów włoskich. Popularne są także wersje z dodatkiem pasty tahini.
Warto zaznaczyć, że w Turcji pod nazwą cacik odnajdziemy dwie potrawy. Pierwszą z nich jest gęsty sos (kuru cacik), który podaje się jako przystawkę (meze), drugą chłodnik, który podobnie jak w przypadku bułgarskiego taratora rozcieńcza się wodą. W Turcji gęsty, nierozcieńczony wodą dip z dodatkiem ogórków określa się właśnie mianem caciku, a nie taratora.
Skoro nie ogórek, to jakie warzywo może znaleźć się w taratorze? Może być to np. kabaczek, szpinak, buraki czy marchewka. Turecki tarator w najpopularniejszej wersji ma postać dipu jogurtowego z dodatkiem chleba oraz orzechów włoskich. Popularne są także wersje z dodatkiem pasty tahini.
Tarator, który dziś Wam prezentuję to havuc tarator („havuc” to po turecku marchewka). To niezwykle apetyczna przystawka, którą możecie serwować jako dodatek do pieczywa lub grillowanego mięsa.
Dzisiejszy wpis powstał w ramach wspólnego gotowania z Emilią z blogu Turcja od kuchni. Koniecznie zajrzyjcie na jej bloga, jeśli jesteście miłośnikami kuchni tego regionu.
TARATOR Z MARCHEWKI
(TURCJA)
- 2 marchewki
- 1 duży ząbek czosnku (lub 2 średnie)
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
- posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Marchewki obieramy, trzemy na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy lub oleju. Wrzucamy marchewkę smażymy przez 7-10 minut lub dłużej, aż będzie miękka, ale nadal sprężysta. Pod koniec przyprawiamy ją do smaku solą. Możecie na tym etapie dodać szczyptę cukru do smaku. Zawartość patelni przekładamy do miseczki i studzimy.
Czosnek rozcieramy w moździerzu ze szczyptą soli. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy czosnek, sól do smaku. Dokładamy marchewkę, mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie serwujemy. Tarator z marchewki podajemy jako dodatek do pieczywa lub grillowanych mięs.
Wypróbuj także przepis na marchewkę duszoną po turecku
Marchewka duszona po turecku |
Tarator z marchewki |
Czas przygotowania: 25 minut.
6 komentarzy
Smacznie 🙂
Marcheweczka w każdej wersji smakuje idealnie. Twój przepis jest genialny <3
Musi być pyszna 🙂
Nie słyszałam o taratorze. Będzie jak znalazł na gorące, letnie dni 🙂
Ja podobnie jak Zuzia nie znałam tego przepisu, ale już mi pasuje!
Bardzo ciekawe informacje i dobry przepis!