Sałatka z pęczaku i szparagów

przez Malwina
Sałatka ze szparagami i pęczakiem
Sałatka z pęczaku i szparagów
Sałatka z pęczaku i szparagów to moja kolejna propozycja na smaczny lunch w pracy lub szkole. Jest pożywna i z powodzeniem zastąpi Wam jeden posiłek. Oczywiście osoby z większym apetytem mogą podać ją jako dodatek do mięsa lub ryby. Koniecznie wypróbujcie przepis póki trwa jeszcze sezon na szparagi. I oczywiście nie zapomnijcie podzielić się swoimi spostrzeżeniami. 
Sałatka ze szparagami i fetą

SAŁATKA Z PĘCZAKU I SZPARAGÓW






Składniki (na 2 porcje):

  • pół szklanki pęczaku (100 g)
  • pół pęczka zielonych szparagów (250 g)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 70 g sera feta
  • 1 łyżka czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 2 łyżki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pęczak płuczemy na sicie, umieszczamy w garnku, prażymy przez 1-2 minuty. Zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut lub dłużej do wchłonięcia całego płynu. Kaszę spulchniamy widelcem i przekładamy do miski. Studzimy. 
Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów. Ja dodatkowo szparagi obrałam obieraczką, ponieważ były dość grube i bałam się, że mogą być łykowate. Szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą miękkie, ale nierozgotowane. Przelewamy je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. 
Do kaszy dodajemy szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, posiekany drobno czosnek, koperek, pokruszony ser, piniole, cebulę. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę z pęczaku i szparagów można przechowywać w lodówce do 2 dni w zamkniętym pojemniku.

Wypróbuj inne przepisy na sałatki z zielonymi szparagami:
Szparagi w winegrecie
Szparagi w pomidorowym
 winegrecie
 Sałatka z kuskusem i spzaragami
Sałatka z kuskusu i
szparagów
Tabbouleh ze szparagami
Tabbouleh ze
 szparagami
Zdrowa sałatka ze szparagami
Sałatka z orkiszu
i szparagów
Sałatka z soczewicy i szparagów
Sałatka z soczewicy i
szparagów
Sałatka ze szparagów i fety
Sałatka ze szparagami i koperkiem

Sałatka ze szparagów i orzechów
Sałatka z pęczaku i szparagów

Czas przygotowania: 30 minut.
12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Ala Z 26/05/2015 - 4:57 pm

Jak dla mnie idealna! Na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Magda Lena 26/05/2015 - 5:06 pm

Świetna sałatka! Bardzo zachęca do zrobienia zdrowej wersji przekąski, tudzież np. kolacji z kaszą 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 26/05/2015 - 5:09 pm

każda kolejna sałatka lepsza od poprzedniej 🙂

Odpowiedz
gin 26/05/2015 - 5:17 pm

Uwielbiam te Twoje sałatki 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 26/05/2015 - 6:01 pm

Smaczne danie 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 26/05/2015 - 6:52 pm

Wygląda smakowicie i lekko 🙂 Na orzeszki piniowe zawsze żal mi pieniędzy, więc pewnie zamieniłabym je na pestki słonecznika.

Odpowiedz
Angie 27/05/2015 - 4:34 am

Pęczak to jedna z moich ulubionych kasz, ze szparagami musi smakować świetnie; )

Odpowiedz
Magda C. 27/05/2015 - 6:38 am

Świetne połączenie smaków, super sałatka 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 31/05/2015 - 6:41 pm

dzisiaj sałatkę zrobiłam, jest pyszna. świetna do pracy

Odpowiedz
klaudynas 01/06/2015 - 8:48 am

sałatka PRZEPYSZNA !!! polecam bardzo bardzo !!! co prawda nie miałam orzeszków piniowych i nie dałam ale po prostu sałatka niebo w gębie !!!

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2015 - 12:31 pm

a czy można dodać białe szparagi zamiast zielonych?

Odpowiedz
Malwina 15/12/2015 - 1:04 pm

Białe szparagi tu nie pasują. Lepiej wykorzystać je do przygotowania zupy lub podać jako dodatek do obiadu z ziołowym winegretem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies