Sałatka z pęczaku i szparagów |
Sałatka z pęczaku i szparagów to moja kolejna propozycja na smaczny lunch w pracy lub szkole. Jest pożywna i z powodzeniem zastąpi Wam jeden posiłek. Oczywiście osoby z większym apetytem mogą podać ją jako dodatek do mięsa lub ryby. Koniecznie wypróbujcie przepis póki trwa jeszcze sezon na szparagi. I oczywiście nie zapomnijcie podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
SAŁATKA Z PĘCZAKU I SZPARAGÓW
- pół szklanki pęczaku (100 g)
- pół pęczka zielonych szparagów (250 g)
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 70 g sera feta
- 1 łyżka czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 2 łyżki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pęczak płuczemy na sicie, umieszczamy w garnku, prażymy przez 1-2 minuty. Zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut lub dłużej do wchłonięcia całego płynu. Kaszę spulchniamy widelcem i przekładamy do miski. Studzimy.
Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów. Ja dodatkowo szparagi obrałam obieraczką, ponieważ były dość grube i bałam się, że mogą być łykowate. Szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą miękkie, ale nierozgotowane. Przelewamy je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Do kaszy dodajemy szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, posiekany drobno czosnek, koperek, pokruszony ser, piniole, cebulę. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę z pęczaku i szparagów można przechowywać w lodówce do 2 dni w zamkniętym pojemniku.
Wypróbuj inne przepisy na sałatki z zielonymi szparagami:
Sałatka z pęczaku i szparagów |
Czas przygotowania: 30 minut.
12 komentarzy
Jak dla mnie idealna! Na pewno wypróbuję 🙂
Świetna sałatka! Bardzo zachęca do zrobienia zdrowej wersji przekąski, tudzież np. kolacji z kaszą 🙂
każda kolejna sałatka lepsza od poprzedniej 🙂
Uwielbiam te Twoje sałatki 🙂
Smaczne danie 🙂
Wygląda smakowicie i lekko 🙂 Na orzeszki piniowe zawsze żal mi pieniędzy, więc pewnie zamieniłabym je na pestki słonecznika.
Pęczak to jedna z moich ulubionych kasz, ze szparagami musi smakować świetnie; )
Świetne połączenie smaków, super sałatka 🙂
dzisiaj sałatkę zrobiłam, jest pyszna. świetna do pracy
sałatka PRZEPYSZNA !!! polecam bardzo bardzo !!! co prawda nie miałam orzeszków piniowych i nie dałam ale po prostu sałatka niebo w gębie !!!
a czy można dodać białe szparagi zamiast zielonych?
Białe szparagi tu nie pasują. Lepiej wykorzystać je do przygotowania zupy lub podać jako dodatek do obiadu z ziołowym winegretem.