Sałatka z kuskusu i szparagów |
Szparagi, groszek i nać pietruszki – to właśnie te trzy składniki były bazą w kolejnym wspólnym gotowaniu z Mirabelką, Mopsikiem i Anią. Postawiłam na lekką i pełną witamin sałatkę, łączącą bardzo lubiane przeze mnie smaki. Zielone akcenty na talerzu potrafią wprawić w dobry nastrój. Taką sałatkę możecie zapakować do Waszego lunchboxu i ruszyć z nią do pracy lub na uczelnię (jeśli nie dorobiliście się jeszcze własnego lunchboxu, to przypominam o trwającym właśnie konkursie na blogu). A i na pikniku sprawdzi się rewelacyjnie.
SAŁATKA Z KUSKUSU I SZPARAGÓW
- 80 g kuskusu
- 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 250 g zielonych szparagów
- 50 g mrożonego groszku
- 1 łyżka sezamu, podprażonego na suchej patelni
- 1 pomidor
- 2 ogórki gruntowe
- pół czerwonej cebuli
- dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka melasy z granatów, 1 ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ja zalewam go wrzątkiem i dodaję do niego szczyptę soli a następnie odstawiam do napęcznienia na około 5 minut. Kolejno kuskus spulchniamy widelcem i przekładamy do miski.
Odrywamy zdrewniałe końcówki łodyg szparagów. Szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą al dente, a następnie przelewamy je zimną wodą. Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2-3 minuty, odcedzamy na sicie i hartujemy zimną wodą. Pomidora kroimy w kostkę, ogórki obieramy i także siekamy w kostkę. Czerwoną cebulę drobno siekamy.
Do kaszy dodajemy posiekaną dymkę, nać pietruszki, koperek, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi, groszek, sezam, pomidora, ogórka, cebulę. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy. Melasę mieszamy z oliwą, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Sałatkę zalewamy dressingiem, delikatnie mieszamy i podajemy.
Uwagi:
– jeśli chcecie przechowywać tę sałatkę dłużej w lodówce, warto pomidora i ogórka pozbawić pestek
– sałatka z kuskusu i szparagów świetnie nadaje się na drugi posiłek w pracy lub w szkole
Sałatka z kuskusu i szparagów |
Czas przygotowania: 15 minut.
13 komentarzy
Pychotka :)))
czym zastąpić melase z granata..co to wogole jest?Ania
To rodzaj gęstego syropu, który uzyskuje się z granatów. W smaku jest słodko-kwaśna, lecz z przewagą tego drugiego. Najczęściej melasę z granatów zastępuje się sokiem z cytryny i tę opcję polecam w przypadku braku wspomnianej melasy. Ewentualnie możesz dodać do dressingu dosłownie odrobinę płynnego miodu i sok z cytryny.
Świetnie wygląda ta sałatka 🙂
mistrzowska sałatka!
Mniam, uwielbiam takie sałatki, właśnie na drugie śniadanie 🙂
Malwina przepiękni Ci się udała ta sałatka 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ciekawe połączenie. Chętnie wypróbuję u siebie. Dziękuję za kolejne wspaniałe wspólne gotowanie i kolejny świetny pomysł na składniki do 3 po 3.
Piękna, taka kolorowa i pełna zdrowia:)
Apetyczna sałatka i fajne, ciemne klimaty na zdjęciach 🙂
Ile kuskusu?
80 gramów
Zrobiłam dzisiaj rano i wiozę wlasnie do pracy 😀 nie mogę sie doczekać lunxhu 😀