Sałatka z kuskusu i szparagów

przez Malwina
Sałatka z kuskusem i szparagami
Sałatka z kuskusu i szparagów
Szparagi, groszek i nać pietruszki – to właśnie te trzy składniki były bazą w kolejnym wspólnym gotowaniu z Mirabelką, Mopsikiem i Anią. Postawiłam na lekką i pełną witamin sałatkę, łączącą bardzo lubiane przeze mnie smaki. Zielone akcenty na talerzu potrafią wprawić w dobry nastrój. Taką sałatkę możecie zapakować do Waszego lunchboxu i ruszyć z nią do pracy lub na uczelnię (jeśli nie dorobiliście się jeszcze własnego lunchboxu, to przypominam o trwającym właśnie konkursie na blogu). A i na pikniku sprawdzi się rewelacyjnie.

Sałatka z kuskus i szparagów

SAŁATKA Z KUSKUSU I SZPARAGÓW


Składniki (na 2 porcje): 

  • 80 g kuskusu
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 250 g zielonych szparagów
  • 50 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka sezamu, podprażonego na suchej patelni
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki gruntowe
  • pół czerwonej cebuli
  • dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka melasy z granatów, 1 ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kuskus przygotowujemy zgodnie  z opisem na opakowaniu. Ja zalewam go wrzątkiem i dodaję do niego szczyptę soli a następnie odstawiam do napęcznienia na około 5 minut. Kolejno kuskus spulchniamy widelcem i przekładamy do miski. 
Odrywamy zdrewniałe końcówki łodyg szparagów. Szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą al dente, a następnie przelewamy je zimną wodą. Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2-3 minuty, odcedzamy na sicie i hartujemy zimną wodą. Pomidora kroimy w kostkę, ogórki obieramy i także siekamy w kostkę. Czerwoną cebulę drobno siekamy. 
Do kaszy dodajemy posiekaną dymkę, nać pietruszki, koperek, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi, groszek, sezam, pomidora, ogórka, cebulę. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy. Melasę mieszamy z oliwą, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Sałatkę zalewamy dressingiem, delikatnie mieszamy i podajemy. 

Uwagi:

– jeśli chcecie przechowywać tę sałatkę dłużej w lodówce, warto pomidora i ogórka pozbawić pestek

– sałatka z kuskusu i szparagów świetnie nadaje się na drugi posiłek w pracy lub w szkole

Sałatka ze szparagami i kuskusem
Sałatka z kuskusu i szparagów

Czas przygotowania: 15 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Kinga Łucja 12/05/2015 - 6:27 am

Pychotka :)))

Odpowiedz
Anonimowy 12/05/2015 - 7:46 am

czym zastąpić melase z granata..co to wogole jest?Ania

Odpowiedz
Malwina 12/05/2015 - 8:15 am

To rodzaj gęstego syropu, który uzyskuje się z granatów. W smaku jest słodko-kwaśna, lecz z przewagą tego drugiego. Najczęściej melasę z granatów zastępuje się sokiem z cytryny i tę opcję polecam w przypadku braku wspomnianej melasy. Ewentualnie możesz dodać do dressingu dosłownie odrobinę płynnego miodu i sok z cytryny.

Odpowiedz
Magda C. 12/05/2015 - 12:05 pm

Świetnie wygląda ta sałatka 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 12/05/2015 - 4:23 pm

mistrzowska sałatka!

Odpowiedz
gin 12/05/2015 - 4:30 pm

Mniam, uwielbiam takie sałatki, właśnie na drugie śniadanie 🙂

Odpowiedz
Anna Witkiewicz 13/05/2015 - 8:11 am

Malwina przepiękni Ci się udała ta sałatka 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 13/05/2015 - 11:38 am

Ciekawe połączenie. Chętnie wypróbuję u siebie. Dziękuję za kolejne wspaniałe wspólne gotowanie i kolejny świetny pomysł na składniki do 3 po 3.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 13/05/2015 - 4:47 pm

Piękna, taka kolorowa i pełna zdrowia:)

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 15/05/2015 - 6:13 pm

Apetyczna sałatka i fajne, ciemne klimaty na zdjęciach 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/04/2016 - 7:43 pm

Ile kuskusu?

Odpowiedz
Malwina 25/04/2016 - 7:51 pm

80 gramów

Odpowiedz
fiolka 16/05/2018 - 5:19 am

Zrobiłam dzisiaj rano i wiozę wlasnie do pracy 😀 nie mogę sie doczekać lunxhu 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies