Sałatka makaronowa z fasolką szparagową |
Nie pamiętam jeszcze, aby fasolka szparagowa była dostępna o tej porze roku w tak dobrej cenie. Kupuję ją w ogromnych ilościach, chcąc nacieszyć się jej smakiem, jak najdłużej. Wczoraj przygotowałam prostą sałatkę z jej dodatkiem, którą zapakowałam Połówkowi do bento. Prostą, ale i jednocześnie bardzo smaczną, pozostającą w letnim klimacie. Zielone dodatki na talerzu potrafią wprawić w dobry nastrój. Sałatkę możecie przygotować sobie na lekki obiad lub zapakować do pojemnika i zjeść ze smakiem w pracy lub w szkole.
Składniki (na 2 porcje):
SAŁATKA MAKARONOWA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g makaronu (u mnie razowe penne)
- 140 g zielonej fasolki szparagowej
- 50 g mrożonego groszku
- spora garść pomidorów koktajlowych
- 1 opakowanie mozzarelli (125 g)
- dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty i odcedzamy. Fasolkę obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy na parze, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na pół.
Czosnek drobno siekamy. Przy pomocy łyżeczki łączymy oliwę i sok z cytryny. Dodajemy czosnek, tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do makaronu dodajemy fasolkę, groszek, pomidory, mozzarellę. Całość zalewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.
Sałatka makaronowa z fasolką szparagową |
Czas przygotowania: 20 minut.
5 komentarzy
Jaka świetna ta sałatka! 🙂
Bardzo smaczna propozycja. idealna na lunch 🙂
sałatka świetna ,super smak Podałam z piersią kurczaka /oddzielnie/ i był przepyszny obiad
Cudnej urody sałatka! Te kolory i fantastyczne zdjęcia 🙂
Fasolka to ulubione moje letnie warzywo. Pysznie tutaj 🙂