Sałatka makaronowa z fasolką szparagową

przez Malwina
Sałatka z makaronem i fasolką
Sałatka makaronowa z fasolką szparagową

Nie pamiętam jeszcze, aby fasolka szparagowa była dostępna o tej porze roku w tak dobrej cenie. Kupuję ją w ogromnych ilościach, chcąc nacieszyć się jej smakiem, jak najdłużej. Wczoraj przygotowałam prostą sałatkę z jej dodatkiem, którą zapakowałam Połówkowi do bento. Prostą, ale i jednocześnie bardzo smaczną, pozostającą w letnim klimacie. Zielone dodatki na talerzu potrafią wprawić w dobry nastrój. Sałatkę możecie przygotować sobie na lekki obiad lub zapakować do pojemnika i zjeść ze smakiem w pracy lub w szkole.

Sałatka z fasolką i makaronem

SAŁATKA MAKARONOWA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Składniki (na 2 porcje):
  • 200 g makaronu (u mnie razowe penne)
  • 140 g zielonej fasolki szparagowej
  • 50 g mrożonego groszku
  • spora garść pomidorów koktajlowych
  • 1 opakowanie mozzarelli (125 g)
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty i odcedzamy. Fasolkę obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy na parze, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na pół.

Czosnek drobno siekamy. Przy pomocy łyżeczki łączymy oliwę i sok z cytryny. Dodajemy czosnek, tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do makaronu dodajemy fasolkę, groszek, pomidory, mozzarellę. Całość zalewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

Sałatka z fasolką i makaronem
Sałatka makaronowa z fasolką szparagową

Czas przygotowania: 20 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Magda C. 30/09/2014 - 6:07 am

Jaka świetna ta sałatka! 🙂

Odpowiedz
JustInka 08/10/2014 - 8:40 am

Bardzo smaczna propozycja. idealna na lunch 🙂

Odpowiedz
Puszek 12/10/2014 - 5:27 am

sałatka świetna ,super smak Podałam z piersią kurczaka /oddzielnie/ i był przepyszny obiad

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/10/2014 - 12:31 pm

Cudnej urody sałatka! Te kolory i fantastyczne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Ry bka 18/02/2015 - 9:45 am

Fasolka to ulubione moje letnie warzywo. Pysznie tutaj 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies