Make bento, not war! #47

przez Malwina
Lato to idealna pora, by rozpocząć przygodę z posiłkami do pracy. Ogromny wybór świeżych warzyw i owoców zdecydowanie zachęca do gotowania. Miniony tydzień był dla mnie wyjątkowo pracowity, nowo rozpoczęty także nie zapowiada się inaczej. Postawiłam na stosunkowo szybkie w przygotowaniu posiłki. Króluje nocna owsianka (polecam Wam ją szczególnie w upalne dni) i ekspresowe dania przygotowane metodą stir-fry. W planach mam kolejny tydzień z tematycznym bento, prawdopodobnie tym razem padnie na kuchnię hiszpańską (ale i grecką rozważam). Tymczasem zostawiam Wam garść inspiracji i przepisów, które możecie wykorzystać do zapełnienia Waszym lunchboxów. 


PONIEDZIAŁEK

Na śniadanie przygotowałam lekką sałatkę z karbowaną sałatą, pieczonym kurczakiem (kurczak z tymiankiem i cytryną), pomidorem, czerwoną młodą cebulką, serem feta, czerwoną papryką i oliwkami. Do tego dressing z oliwy, octu z czerwonego wina i oregano. Oczywiście przyprawiony solą i pieprzem. 
Na drugi posiłek sałatka makaronowa z bobem, kurczakiem, kozim serem i pomidorami. Bazowym przepisem była sałatka z bobu i koziego sera, którą wzbogaciłam o dodatek makaronu i pieczonej piersi z kurczaka, aby była bardziej pożywna. 
Na obiad smażony makaron z groszkiem cukrowym, czosnkiem i dymką, przyprawiony sosem sojowym i odrobiną sosu ostrygowego. Do tego grillowana pierś z kurczaka (przyprawiona słodką papryką, czosnkiem, odrobiną kurkumy, chili w proszku oraz solą i pieprzem). 

WTOREK
Na śniadanie nocna owsianka. Jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilkę. Wystarczy, że w słoiku umieścicie płatki owsiane górskie, mleko i ulubione dodatki (np. otręby, suszone owoce, orzechy). I na tym kończy się Wasza praca. Płatki przez noc napęcznieją w mleku i na drugi dzień będą miękkie. Pamiętajcie o tym, że świeże owoce transportujemy w osobnym pojemniku i dodajemy do owsianki tuż przez jedzeniem. Ja do owsianki dodałam suszoną żurawinę a w osobnym pojemniku umieściłam pokrojone nektarynki. Jako dodatek do śniadania dodatkowo banan.
Na drugi posiłek przygotowałam pilaw z kurczakiem, szpinakiem i papryką.

Pilaw z kurczakiem i szpinakiem

Składniki (na 1 sporą porcję):

  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • 1 pierś z kurczaka (około 180 g), pokrojona w kostkę
  • 1/4 czerwonej papryki, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
  • pół szklanki ryżu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (w ostateczności wody)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka suszonej żurawiny (ewentualnie rodzynek)
  • garść liści szpinaku, posiekanych
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy mięso i paprykę, smażymy 3-4 minuty, aż włókna mięsa się zamkną. Dodajemy ryż, przesmażamy przez minutę. Wlewamy bulion, dodajemy kurkumę, kmin, kolendrę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut (aż ryż wchłonie płyn). Pod koniec dodajemy szpinak, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
CZWARTEK
Na śniadanie ponownie nocna owsianka. Tym razem do mleka dodałam łyżkę musu truskawkowego. Jako dodatek do owsianki nektarynka, brzoskwinia i banan.
Na drugi posiłek kurczak w przyprawie 5 smaków z groszkiem cukrowym i makaronem.

Kurczak w przyprawie 5 smaków z groszkiem cukrowym


Składniki (na 1 porcję):

  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • przyprawa 5 smaków
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • garść groszku cukrowego
  • 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • kilka kropel oleju sezamowego
  • 80 g makaronu do dań z woka
Przygotowanie: Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka przyprawiamy mieszanką 5 smaków. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy przez około 5 minut. Dodajemy imbir, czosnek, przesmażamy przez 30 sekund. Wrzucamy groszek, smażymy przez minutę. Dodajemy makaron, sos sojowy, olej sezamowy, mieszamy. 
Na ostatni posiłek sałatka z kaszy kuskus i warzyw (rzodkiewka, ogórek gruntowy, papryka, dymka, natka pietruszki, pomidor). Jako dodatek do sałatki kebaby drobiowe

PIĄTEK
Na śniadanie przygotowałam pieczoną owsiankę sernikową z dodatkiem jagód. Do pojemnika zapakowałam także jogurt naturalny, brzoskwinię oraz nektarynkę. 
Na drugi posiłek kurczak smażony z groszkiem i makaronem (taki sam, jak w czwartek).

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

JustInka 14/07/2014 - 10:55 am

U Ciebie jak zawsze niezwykle smakowicie! Ta owsianka sernikowa bardzo mnie intryguje 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/07/2014 - 6:27 am

Przepis pojawi się na blogu w sobotę 🙂

Odpowiedz
Angie 14/07/2014 - 1:50 pm

Wszystko takie pyszne, nie wiem na co się zdecydować: ) Ta owsianka brzmi bardzo ciekawie; )

Odpowiedz
Justyna Żak 14/07/2014 - 5:22 pm

ile smacznych rzeczy:)

Odpowiedz
Magda C. 15/07/2014 - 6:36 am

Tyle smakowitości naraz! Rewelacja 🙂

Odpowiedz
klaudynas 16/07/2014 - 6:11 am

a co można dodać zamiast groszku cukrowego? niestety nigdzie nie mogę go nabyć 🙁

Odpowiedz
Malwina 16/07/2014 - 6:26 am

Klaudynas, możesz wykorzystać pokrojoną w słupki paprykę, marchewkę, marynowane kolby kukurydzy, pieczarki, brokuły, fasolkę szparagową, pędy bambusa, ulubione kiełki itp. Ja do dań typu stir-fry używam tego, co akurat mam w lodówce (ostatnio miałam wysyp groszku, dlatego też tak często lądował w bento). Pamiętaj tylko, że smażymy od najtwardszych warzyw do tych najdelikatniejszych. Najlepiej zajrzyj sobie do poprzednich wpisów o bento lub wpisz w wyszukiwarkę na blogu "stir-fry".

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 16/07/2014 - 7:13 am

Owsianka sernikowa?! Wow! Musi smakować pysznie…ostatnio jadłam nawet lody sernikowe 😉
Pilaw z kurczakiem i szpinakiem to zacne danie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies