Lato to idealna pora, by rozpocząć przygodę z posiłkami do pracy. Ogromny wybór świeżych warzyw i owoców zdecydowanie zachęca do gotowania. Miniony tydzień był dla mnie wyjątkowo pracowity, nowo rozpoczęty także nie zapowiada się inaczej. Postawiłam na stosunkowo szybkie w przygotowaniu posiłki. Króluje nocna owsianka (polecam Wam ją szczególnie w upalne dni) i ekspresowe dania przygotowane metodą stir-fry. W planach mam kolejny tydzień z tematycznym bento, prawdopodobnie tym razem padnie na kuchnię hiszpańską (ale i grecką rozważam). Tymczasem zostawiam Wam garść inspiracji i przepisów, które możecie wykorzystać do zapełnienia Waszym lunchboxów.
PONIEDZIAŁEK
Na śniadanie przygotowałam lekką sałatkę z karbowaną sałatą, pieczonym kurczakiem (kurczak z tymiankiem i cytryną), pomidorem, czerwoną młodą cebulką, serem feta, czerwoną papryką i oliwkami. Do tego dressing z oliwy, octu z czerwonego wina i oregano. Oczywiście przyprawiony solą i pieprzem.
Na drugi posiłek sałatka makaronowa z bobem, kurczakiem, kozim serem i pomidorami. Bazowym przepisem była sałatka z bobu i koziego sera, którą wzbogaciłam o dodatek makaronu i pieczonej piersi z kurczaka, aby była bardziej pożywna.
Na obiad smażony makaron z groszkiem cukrowym, czosnkiem i dymką, przyprawiony sosem sojowym i odrobiną sosu ostrygowego. Do tego grillowana pierś z kurczaka (przyprawiona słodką papryką, czosnkiem, odrobiną kurkumy, chili w proszku oraz solą i pieprzem).
WTOREK
Na śniadanie nocna owsianka. Jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilkę. Wystarczy, że w słoiku umieścicie płatki owsiane górskie, mleko i ulubione dodatki (np. otręby, suszone owoce, orzechy). I na tym kończy się Wasza praca. Płatki przez noc napęcznieją w mleku i na drugi dzień będą miękkie. Pamiętajcie o tym, że świeże owoce transportujemy w osobnym pojemniku i dodajemy do owsianki tuż przez jedzeniem. Ja do owsianki dodałam suszoną żurawinę a w osobnym pojemniku umieściłam pokrojone nektarynki. Jako dodatek do śniadania dodatkowo banan.
Na drugi posiłek przygotowałam pilaw z kurczakiem, szpinakiem i papryką.
Pilaw z kurczakiem i szpinakiem
Składniki (na 1 sporą porcję):
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
- 1 pierś z kurczaka (około 180 g), pokrojona w kostkę
- 1/4 czerwonej papryki, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
- pół szklanki ryżu
- 1 szklanka bulionu warzywnego (w ostateczności wody)
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżka suszonej żurawiny (ewentualnie rodzynek)
- garść liści szpinaku, posiekanych
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy mięso i paprykę, smażymy 3-4 minuty, aż włókna mięsa się zamkną. Dodajemy ryż, przesmażamy przez minutę. Wlewamy bulion, dodajemy kurkumę, kmin, kolendrę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut (aż ryż wchłonie płyn). Pod koniec dodajemy szpinak, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
CZWARTEK
Na śniadanie ponownie nocna owsianka. Tym razem do mleka dodałam łyżkę musu truskawkowego. Jako dodatek do owsianki nektarynka, brzoskwinia i banan.
Na drugi posiłek kurczak w przyprawie 5 smaków z groszkiem cukrowym i makaronem.
Na drugi posiłek kurczak w przyprawie 5 smaków z groszkiem cukrowym i makaronem.
Kurczak w przyprawie 5 smaków z groszkiem cukrowym
Składniki (na 1 porcję):
- 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
- przyprawa 5 smaków
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- garść groszku cukrowego
- 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
- kilka kropel oleju sezamowego
- 80 g makaronu do dań z woka
Przygotowanie: Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka przyprawiamy mieszanką 5 smaków. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy przez około 5 minut. Dodajemy imbir, czosnek, przesmażamy przez 30 sekund. Wrzucamy groszek, smażymy przez minutę. Dodajemy makaron, sos sojowy, olej sezamowy, mieszamy.
Na ostatni posiłek sałatka z kaszy kuskus i warzyw (rzodkiewka, ogórek gruntowy, papryka, dymka, natka pietruszki, pomidor). Jako dodatek do sałatki kebaby drobiowe.
PIĄTEK
Na śniadanie przygotowałam pieczoną owsiankę sernikową z dodatkiem jagód. Do pojemnika zapakowałam także jogurt naturalny, brzoskwinię oraz nektarynkę.
Na drugi posiłek kurczak smażony z groszkiem i makaronem (taki sam, jak w czwartek).
8 komentarzy
U Ciebie jak zawsze niezwykle smakowicie! Ta owsianka sernikowa bardzo mnie intryguje 🙂
Przepis pojawi się na blogu w sobotę 🙂
Wszystko takie pyszne, nie wiem na co się zdecydować: ) Ta owsianka brzmi bardzo ciekawie; )
ile smacznych rzeczy:)
Tyle smakowitości naraz! Rewelacja 🙂
a co można dodać zamiast groszku cukrowego? niestety nigdzie nie mogę go nabyć 🙁
Klaudynas, możesz wykorzystać pokrojoną w słupki paprykę, marchewkę, marynowane kolby kukurydzy, pieczarki, brokuły, fasolkę szparagową, pędy bambusa, ulubione kiełki itp. Ja do dań typu stir-fry używam tego, co akurat mam w lodówce (ostatnio miałam wysyp groszku, dlatego też tak często lądował w bento). Pamiętaj tylko, że smażymy od najtwardszych warzyw do tych najdelikatniejszych. Najlepiej zajrzyj sobie do poprzednich wpisów o bento lub wpisz w wyszukiwarkę na blogu "stir-fry".
Owsianka sernikowa?! Wow! Musi smakować pysznie…ostatnio jadłam nawet lody sernikowe 😉
Pilaw z kurczakiem i szpinakiem to zacne danie 🙂