Sernikowa owsianka z jagodami

przez Malwina

Owsianka jagodowa z serem
Sernikowa owsianka z jagodami

Pieczone owsianki uzależniają. Zachwycają prostotą wykonania, strukturą i przede wszystkim smakiem. Tym razem przygotowałam dla Was owsiankę sernikową. Dodałam do niej jagody, które wręcz genialnie komponują się z twarogiem. Jeśli mieliście kiedyś okazję jeść pierogi z jagodami i serem lub naleśniki w takim zestawieniu, to wiecie o czym mówię. Taką owsiankę z powodzeniem możecie zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Podajcie do niej ulubiony jogurt, serek mascarpone lub zajadajcie bez żadnych dodatków. To kto się skusi?

Seroowsianka z piekarnika

SERNIKOWA OWSIANKA Z JAGODAMI
Śniadanie Mistrzów #192


Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g twarogu w kostce
  • 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykły cukier plus 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 niepełna szklanka płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki jagód (możecie użyć jagód mrożonych, nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania ich)
Przygotowanie:
Tworóg, jajka i cukier umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) i miksujemy na gładką masę bez grudek. Przekładamy do miski, dodajemy jogurt, mieszamy do połączenia. Dodajemy płatki, jagody, mieszamy. Masę przekładamy do średniej wielkości (moje miało wymiary 15 cm x 15 cm) żaroodpornego naczynia (by ułatwić wyjęcie owsianki po upieczeniu, posmarujcie naczynie masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego lub mascarpone.

Pieczona owsianka z twarogiem

Pieczona owsianka sernikowa przepis
Sernikowa owsianka z jagodami

Czas przygotowania: 35 minut.

Przepis na sernikową owsiankę w wykonaniu czytelników:

39 komentarzy
4

Podobne posty:

39 komentarzy

Angie 19/07/2014 - 10:42 am

Ach i jest przepis na to cudo, na pewno zrobię; ))

Odpowiedz
Magda C. 19/07/2014 - 11:22 am

Świetny pomysł, wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 19/07/2014 - 7:13 pm

Ja! Ja się skuszę 🙂

Odpowiedz
JustInka 21/07/2014 - 9:47 am

Genialna! Już wiem jak ją zrobię 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/07/2014 - 12:01 pm

Udało mi się ją wczoraj zrobić co prawda zamiast jagód dodałam maliny i jeszcze od siebie dwie garście posiekanych orzechów. Przepyszna !!!!

Odpowiedz
Malwina 22/07/2014 - 12:23 pm

Cieszę się, że przypadła Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Edyta 25/07/2014 - 8:34 pm

Owsianka faktycznie przepyszna! Kolejna pieczona owsianka, która na stałe wejdzie do naszej kuchni 🙂 Gratuluję bloga, ilości przepisów i pięknych zdjęć!

Odpowiedz
Anonimowy 26/07/2014 - 6:24 am

Wjechala do piekarnika – platki wymieszalam z amarantusem, zamiast jagod borowki, mam nadzieje, ze wyjdzie 🙂
Iza

Odpowiedz
Malwina 26/07/2014 - 6:28 am

Wyjdzie na pewno 🙂 Smacznego Izo!

Odpowiedz
Anonimowy 09/09/2014 - 3:37 pm

Super przepis. Przepyszna sernikowa owsianka (ja dodałam borówki) 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/09/2014 - 3:06 pm

Pyszna pyszna i jeszcze raz pyszna robiłam w wersji z jagodami i poziomkami

Odpowiedz
Anonimowy 26/09/2014 - 9:27 pm

A dokladniej jaki twarog w kostce?

Odpowiedz
magducha err 11/07/2015 - 6:59 am

Ją dałam zwykły krowi chudy i pycha wyszło 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/07/2015 - 7:47 am

Dokładnie zwykły twaróg, sprzedawany w kostkach lub klinkach.

Odpowiedz
Anonimowy 02/02/2015 - 9:13 am

Pyszna, zresztą jak wszystkie pieczone owsianki z tej strony.

Odpowiedz
magducha err 11/07/2015 - 6:58 am

Mój pierwszy raz z pieczona owsianka i chyba sie zakochalam 😉

Odpowiedz
Anonimowy 17/08/2015 - 11:33 am

Moja pierwsza w życiu pieczona owsianka była czekoladowa. I powiem szczerze. Na długo się do pieczonej zraziłam. Była sucha, czekolady czuć nie było w ogóle, tragedia. Po paru miesiącach postanowiłam spróbować ponownie. Druga była O.K. Bez szału. Teraz ponownie dałam szansę pieczonej owsiance, tym razem z tego przepisu i powiem szczerze, że jestem miło zaskoczona, bo na prawdę bardzo mi smakowała :] Wypróbuję jeszcze inne przepisy na pieczone owsianki z tej strony, mam nadzieję, że będą równie pyszne.

~V

Odpowiedz
księżycowa róża 21/02/2016 - 12:03 pm

Świetny przepis :). Na pewno go wypróbuje 🙂

Odpowiedz
wedelka 18/05/2016 - 8:01 am

Rewelacyjna :)) Coś czuję, że będzie u mnie hitem tego lata 🙂 Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/05/2016 - 6:10 am

Czy można zastąpić płatki owsiane np. jaglanymi? 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/05/2016 - 11:43 am

Trzeba będzie zmienić proporcje poszczególnych składników (np. więcej jogurtu), w przeciwnym razie owsianka wyjdzie sucha.

Odpowiedz
Anonimowy 12/06/2016 - 11:30 am

Mi wyszło trochę twarde, ale może dałam trochę za tłusty ser. Następnym razem dam trochę mniej sera i ubiję białka.

Odpowiedz
Malwina 12/06/2016 - 11:56 am

Tłusty ser jest jak najbardziej ok. Wystarczy następnym razem dodać więcej jogurtu.

Odpowiedz
Anonimowy 13/07/2016 - 3:53 pm

W końcu mam przysłowiową marchewkę na mojego niejadka owsianek 😀 na pewno będzie bardzo zadowolony odbianą

Odpowiedz
strawmerry 10/08/2016 - 1:37 pm

U mnie właśnie robi się w wersji z nektarynkami 🙂

Odpowiedz
Gosia Wycech 08/01/2018 - 7:58 pm

Czy na zimno (do spakowania na uczelnię) smakuje równie dobrze? 🙂

Odpowiedz
Malwina 09/01/2018 - 2:28 pm

No jasne 🙂

Odpowiedz
Nina 01/11/2018 - 10:10 am

Czy można zastąpić płatki owsiane kasza jaglana?

Odpowiedz
Malwina 02/11/2018 - 8:18 am

Można użyć ugotowanej kaszy 🙂

Odpowiedz
Renata 02/02/2019 - 1:08 pm

Czesc nie moge kupic sera polskiego ,czym moge zamienic i czy zwykle platki owsiane ,nie gorskie beda w porzadku czy tez sa za mialkie

Odpowiedz
Malwina 02/02/2019 - 1:24 pm

Zwykłe płatki plus jakiś kremowy serek typu creme cheese i powinno być ok.

Odpowiedz
Ula 12/02/2019 - 11:49 am

Moja w smaku wyszła bdb, ale bardzo sucha, twarda. Chyba następnym razem dam mniej płatków – może wtedy wyjdzie mokrzejsza.

Odpowiedz
Malwina 13/02/2019 - 7:22 am

Ulu, a jakich płatków użyłaś?

Odpowiedz
Ula 22/02/2019 - 8:53 am

owsianych górskich

Odpowiedz
Katarzyna 09/04/2019 - 7:51 pm

Czy można ją zrobić dzień wcześniej? Jeżeli tak to jak przechowywać

Odpowiedz
Malwina 10/04/2019 - 6:37 am

Można wcześniej. Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku.

Odpowiedz
Joanna 29/02/2020 - 6:11 am

Nigdy nie piekłam owsianki, dlatego byłam ciekawa jak smakuje, i po prostu oszalałam, zjadłam sama cała 😋 jednego dnia , chyba się uzależniłam bo dziś pieke znowu, Ale ile kalorii ma ta pychotka?

Odpowiedz
Jolka 30/07/2020 - 4:47 pm

Świetny przepis, owsianka najlepsza pod słońcem 🥰dziękuję i życzę wszystkiego dobrego

Odpowiedz
Aneta 08/05/2021 - 3:33 pm

Uwielbiam i robię regularnie 🥰
U mnie z borówkami i malinami 😊

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies