Sernikowa owsianka z jagodami |
Pieczone owsianki uzależniają. Zachwycają prostotą wykonania, strukturą i przede wszystkim smakiem. Tym razem przygotowałam dla Was owsiankę sernikową. Dodałam do niej jagody, które wręcz genialnie komponują się z twarogiem. Jeśli mieliście kiedyś okazję jeść pierogi z jagodami i serem lub naleśniki w takim zestawieniu, to wiecie o czym mówię. Taką owsiankę z powodzeniem możecie zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Podajcie do niej ulubiony jogurt, serek mascarpone lub zajadajcie bez żadnych dodatków. To kto się skusi?
SERNIKOWA OWSIANKA Z JAGODAMI
Śniadanie Mistrzów #192
Śniadanie Mistrzów #192
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g twarogu w kostce
- 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykły cukier plus 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 niepełna szklanka płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki jagód (możecie użyć jagód mrożonych, nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania ich)
Przygotowanie:
Tworóg, jajka i cukier umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) i miksujemy na gładką masę bez grudek. Przekładamy do miski, dodajemy jogurt, mieszamy do połączenia. Dodajemy płatki, jagody, mieszamy. Masę przekładamy do średniej wielkości (moje miało wymiary 15 cm x 15 cm) żaroodpornego naczynia (by ułatwić wyjęcie owsianki po upieczeniu, posmarujcie naczynie masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego lub mascarpone.
Sernikowa owsianka z jagodami |
Czas przygotowania: 35 minut.
Przepis na sernikową owsiankę w wykonaniu czytelników:
39 komentarzy
Ach i jest przepis na to cudo, na pewno zrobię; ))
Świetny pomysł, wygląda pysznie 🙂
Ja! Ja się skuszę 🙂
Genialna! Już wiem jak ją zrobię 🙂
Udało mi się ją wczoraj zrobić co prawda zamiast jagód dodałam maliny i jeszcze od siebie dwie garście posiekanych orzechów. Przepyszna !!!!
Cieszę się, że przypadła Ci do gustu 🙂
Owsianka faktycznie przepyszna! Kolejna pieczona owsianka, która na stałe wejdzie do naszej kuchni 🙂 Gratuluję bloga, ilości przepisów i pięknych zdjęć!
Wjechala do piekarnika – platki wymieszalam z amarantusem, zamiast jagod borowki, mam nadzieje, ze wyjdzie 🙂
Iza
Wyjdzie na pewno 🙂 Smacznego Izo!
Super przepis. Przepyszna sernikowa owsianka (ja dodałam borówki) 🙂
Pyszna pyszna i jeszcze raz pyszna robiłam w wersji z jagodami i poziomkami
A dokladniej jaki twarog w kostce?
Ją dałam zwykły krowi chudy i pycha wyszło 🙂
Dokładnie zwykły twaróg, sprzedawany w kostkach lub klinkach.
Pyszna, zresztą jak wszystkie pieczone owsianki z tej strony.
Mój pierwszy raz z pieczona owsianka i chyba sie zakochalam 😉
Moja pierwsza w życiu pieczona owsianka była czekoladowa. I powiem szczerze. Na długo się do pieczonej zraziłam. Była sucha, czekolady czuć nie było w ogóle, tragedia. Po paru miesiącach postanowiłam spróbować ponownie. Druga była O.K. Bez szału. Teraz ponownie dałam szansę pieczonej owsiance, tym razem z tego przepisu i powiem szczerze, że jestem miło zaskoczona, bo na prawdę bardzo mi smakowała :] Wypróbuję jeszcze inne przepisy na pieczone owsianki z tej strony, mam nadzieję, że będą równie pyszne.
~V
Świetny przepis :). Na pewno go wypróbuje 🙂
Rewelacyjna :)) Coś czuję, że będzie u mnie hitem tego lata 🙂 Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Czy można zastąpić płatki owsiane np. jaglanymi? 🙂
Trzeba będzie zmienić proporcje poszczególnych składników (np. więcej jogurtu), w przeciwnym razie owsianka wyjdzie sucha.
Mi wyszło trochę twarde, ale może dałam trochę za tłusty ser. Następnym razem dam trochę mniej sera i ubiję białka.
Tłusty ser jest jak najbardziej ok. Wystarczy następnym razem dodać więcej jogurtu.
W końcu mam przysłowiową marchewkę na mojego niejadka owsianek 😀 na pewno będzie bardzo zadowolony odbianą
U mnie właśnie robi się w wersji z nektarynkami 🙂
Czy na zimno (do spakowania na uczelnię) smakuje równie dobrze? 🙂
No jasne 🙂
Czy można zastąpić płatki owsiane kasza jaglana?
Można użyć ugotowanej kaszy 🙂
Czesc nie moge kupic sera polskiego ,czym moge zamienic i czy zwykle platki owsiane ,nie gorskie beda w porzadku czy tez sa za mialkie
Zwykłe płatki plus jakiś kremowy serek typu creme cheese i powinno być ok.
Moja w smaku wyszła bdb, ale bardzo sucha, twarda. Chyba następnym razem dam mniej płatków – może wtedy wyjdzie mokrzejsza.
Ulu, a jakich płatków użyłaś?
owsianych górskich
Czy można ją zrobić dzień wcześniej? Jeżeli tak to jak przechowywać
Można wcześniej. Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku.
Nigdy nie piekłam owsianki, dlatego byłam ciekawa jak smakuje, i po prostu oszalałam, zjadłam sama cała 😋 jednego dnia , chyba się uzależniłam bo dziś pieke znowu, Ale ile kalorii ma ta pychotka?
Świetny przepis, owsianka najlepsza pod słońcem 🥰dziękuję i życzę wszystkiego dobrego
Uwielbiam i robię regularnie 🥰
U mnie z borówkami i malinami 😊