Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym |
Fasolakia to grecka potrawa na bazie zielonej fasolki szparagowej. W najprostszej postaci jest to fasola duszona w sosie pomidorowym. Czasem danie to wzbogaca się o takie dodatki, jak cukinia lub/i ziemniaki i właśnie na taką wersję tej potrawki postawiłam. Danie jest absolutnie przepyszne. Niby tylko kilka składników, jednak wszystkie świetnie komponują się ze sobą. Tego samego dnia, gdy miałam fasolakia na obiad, udałam się na zakupy do Lidla. Nawet nie wiecie, jak byłam zdziwiona, widząc tę samą potrawę na sklepowej półce w małej puszeczce (ceny nie sprawdzałam, ale koszt przygotowania tej potrawy w domu będzie o wiele niższy). Zachęcam Was do wypróbowania tego dnia, to obiad w prawdziwie letnim klimacie.
Fasolkę szparagową w sosie pomidorowym przygotowałam w ramach kolejnego 3 po 3 (tym razem mieliśmy przygotować danie na bazie fasolki szparagowej, cukinii i pomidorów). Razem ze mną gotowała Martynosia oraz Justinka.
FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):
- 500 g zielonej fasolki szparagowej, obranej
- 1 większa cebula
- 4 ziemniaki (około 400 g)
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 puszki pomidorów, bez skórki, posiekanych (800 g) lub 1 kg dojrzałych pomidorów (obranych ze skórki i posiekanych, wraz z sokiem)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
- pół łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fasolkę kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w kosteczkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Cukinię kroimy wzdłuż na pół a następnie w plasterki o grubości 1 cm. Czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę (przeznaczoną do smażenia), wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 minuty. Dokładamy ziemniaki, obsmażamy je. Dodajemy fasolkę, czosnek, pomidory, oregano. Patelnię przykrywamy i gotujemy całość na małym ogniu. W razie potrzeby podlewamy wodą. Po około 15 minutach dokładamy cukinię. Dusimy dalej przez kolejne 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy natkę i koperek, mieszamy. Potrawę nakładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.
*potrawę możecie dodatkowo posypać przed podaniem pokruszonym serem feta
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym |
Czas przygotowania: 40 minut.
26 komentarzy
Super to sie prezentuje! W takiej wersji fasolki jeszcze nie jadlam ale ma w sobie wszystko co lubie:)
bardzo podoba mi się ten pomysł na fasolkę i chętnie wypróbuję ten przepis na obiad 😉
Bardzo fajne greckie danie, sama mam je w planach do zrobienia:) Pychotka
Bardzo smacznie wygląda! 🙂
Świetne letnie danie!Wygląda bardzo smacznie!
pięknie wygląda i już czuję ten smak ! mniam !
Bardzo fajne danie. Nie znałam go, mimo że bardzo lubię kuchnię grecką. Teraz aż się prosi, aby użyć świeżych pomidorów zamiast puszkowych.
Widzę kolejną pychotę wartą zrobienia i skosztowania! 😉
muszę w końcu kupić sobie fasolkę i też zrobić sobie taki obiad, bo sezon minie a ja jej nawet nie spróbuję:)
warzywa wszystkie mają być nieugotowane?
Aleksandro, tak. Warzywa uduszą się w sosie pomidorowym.
dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 właśnie kończę gotować, pachnie niezieeemsko! pozwoliłam sobie jednak dosłodzić łyżeczkę, ponieważ pomidory z puszki były nieco zbyt kwaśne.
Aleksandro, w takim razie życzę Ci smacznego i zachęcam do uwiecznienia potrawy na zdjęciu 🙂
O tak! Masz 100 procent racji że to danie wprost stworzone dla mnie. Zakochałam się i będę musiała je zrobić 🙂
Wczoraj zrobiłam to cudo! Pyszne! Myśli Pani, że można to zamknąć w słoikach, pasteryzować i cieszyć się znakomitym smakiem w zimie? Z góry dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam!
Kasiu, zarówno ziemniaki, jak i fasolka kiepsko się przechowują (tych pierwszych nigdy nie miałam okazji pakować w słoiki). Sama fasolka wymaga podwójnej a nawet potrójnej pasteryzacji, bo dość szybko się psuje. Lepiej cieszyć się tą potrawą przez całe lato i korzystać z sezonu na fasolkę. A ten na szczęście jeszcze troszkę potrwa.
Pozdrawiam serdecznie,
Malwinna
Bardzo smacznie to wygląda 🙂
Jeszcze lepiej smakuje z serem feta ;).
Danie jest przepyszne, tez się mocno zastanawiam czy nie spróbować zapasteryzować w słoikach na zimniejsze dni. Choć nie pokoi mnie ten ziemniak… Danie idealne.
Zarówno ziemniak, jak i świeża fasolka, kiepsko się przechowują. Nie wiem, czy nie trzeba by było pasteryzować kilkakrotnie. Może lepiej zamrozić?
Uwielbiam kuchnię grecką. Wczoraj jedliśmy na obiad, szybkie i proste danie. Smak świetny 🙂 Smakowało mojemu rocznemu synkowi, a on jest wybredny więc dzięki 😀
Miło mi to czytać! Rośnie Ci mały smakosz 😉
Myślisz, że z mrożonej fasolki wyjdzie?
Jasne, dostosuj tylko czas gotowania.
Niedawno wróciłem z Grecji, zajadałem się tym daniem tam na miejscu zrobionym ze świeżutkich składników.
Bardzo mi smakowało, ta oliwa te słoneczne pomidorki mniammm :):). Tak jak Pani pisała jest w Lidlu w puszeczce za 6 zeta z haczykiem, ale nie ma to jak zrobić ze świeżych składników tylko , że tam robią je z szerokiej zielonej fasolki a u nas w kraju takiej nie widziałem. Czy ewentualnie można zrobić z żółtej ? jak Pani myśli Pani Malwino?
Ślinka mi leci na samą myśl…. zabieram się za gotowanie.
Wczoraj akurat kupiłam kilka puszek tej Lidlowej. Jest bardzo smaczna. Można by użyć naszej żółtej mamuciej, ale ona gotuje się o wiele szybciej niż zwykła szparagowa, więc po prostu wrzuciłabym pokrojoną na kilka minut przed końcem gotowania.