Make bento, not war! #39

przez Malwina
Za nami 39 tydzień z bento. W pojemniczkach coraz więcej sezonowych warzyw i zielonych akcentów. Króluje fasolka szparagowa, wprawdzie jeszcze nie polska, ale przepyszna, pełna smaku i delikatna. Pojawiają się już pierwsze krajowe truskawki o smaku truskawek, soczyste i obłędnie pachnące. Aż chce się włożyć je do lunchbox’u, by zjeść je ze smakiem na śniadanie. Tym razem przygotowałam kilka szybkich dań stir-fry na bazie ryżu i makaronu. To fajny sposób na połączenie w jednej potrawie węglowodanów i białka, do tego iście ekspresowy w wykonaniu. 

Posiłki do pracy

Poniedziałkowe bento:
1) Na śniadanie naleśniki (szwedzkie pannkakor) plus dżem malinowy oraz kawałek pieczonego naleśnika (pannukakku) i truskawki
2) Na drugie pasta z makreli

Bento przepisy

Poniedziałkowe bento-obiad: sałatka z kaszy kuskus, sera feta, czarnej fasoli, brokuła (z dressingiem z dodatkiem czosnku), gotowana na parze fasolka szparagowa, rzodkiewki

Wtorkowe bento:
1) Na śniadanie twarożek z ziołami (wymieszany z jogurtem naturalnym), pomidor, ogórek
2) Na drugie pasta z makreli, jako przekąska chipsy bananowe

Wtorkowe bento-obiad: Kurczak smażony z ryżem, imbirem, papryką, chili i czosnkiem (doprawiony sosem sojowym), fasolka szparagowa

Czwartkowe bento:
1) Na śniadanie twarożek z rzodkiewką i dymką, kawałki pomidora
2) Jako lekka przekąska fasolka szparagowa, chipsy z banana

Czwartkowe bento-obiad: Makaron smażony z kurczakiem, papryką, pieczarkami, imbirem i szalotką, doprawiony sosem sojowym i ostrygowym, posypany czarnym sezamem

Piątkowe bento:
1) Na śniadanie twarożek, rzodkiewki, szczypiorek, kawałek pomidora
2) Na drugie kurczak grillowany z pomarańczowym sosem BBQ plus kukus z papryką, dymką i wędzoną papryką

Piątkowe bento-obiad: Kurczak smażony z makaronem, marchewką, papryką, porem, chili i czosnkiem, doprawiony sosem sojowym, pieczarki smażone z chili i czosnkiem

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

mnemonique 19/05/2014 - 6:50 am

uwielbiam Twoje bento, są piękne, pożywne, kolorowe, radosne, zdrowe, ale przede wszystkim praktyczne.
Pozdrawiam,
Monika

Odpowiedz
Magda C. 19/05/2014 - 7:16 am

Znowu kusisz pysznościami i podziwiam za te cuda!

Odpowiedz
JustInka 27/05/2014 - 11:00 am

Jestem ogromną fanką Twoich zestawów Bento. Pozostajesz dla mnie niekończącą się inspiracją, natchnieniem i niedoścignionym wzorem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies