Make bento, not war! #56

przez Malwina

Witajcie w nowym tygodniu. Nastała jesień, powolutku zmienia się więc zawartość lunchboxów. W dalszym ciągu staram się, by było różnorodnie i przede wszystkim smacznie. Zestawy w minionym tygodniu były dość ekspresowe. Szczególnie polecam Wam pęczak z pieczarkami i sosem sojowym oraz placuszki z jabłkami, które są fajnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu.

PONIEDZIAŁEK

Na śniadanie pożywne placuszki ryżowe z dodatkiem jabłka, cynamonu i rodzynek. Dodatkowo owoce: jabłko, nektarynka i winogrona. Połówek ostatnio zapałał wielką miłością do jabłek, za którymi raczej nie przepadał. 

Na drugi posiłek kasza pęczak z pieczarkami, tymiankiem i sosem sojowo-grzybowym. Jako dodatek do kaszy schab z rozmarynem smażony na patelni.
Jako ostatni posiłek tego dnia placuszki cukiniowe z marchewką i koperkiem, burgery z indyka, sos jogurtowy z melasą z granatów. Dodatkowo w pojemniku wylądowała sałatka z jajkiem i rzodkiewką, która pasuje tu jak wół do karety. Miałam dwa ugotowane jajka i chciałam je jakoś wykorzystać, stąd jej obecność w lunchbox’ie. 

WTOREK
Na śniadanie omlet z pieczarkami i szczypiorkiem plus razowe pieczywo (w papierowej torebce, osobno poza pojemnikiem). Dodatkowo kilka koreczków (pomidory koktajlowe, wędlina z indyka, ogórek konserwowy, papryka).
Jako drugi posiłek sałatka z tuńczykiem, warzywami (sałata karbowana, pomidory, papryka, oliwki, czerwona cebula). W małym pojemniczku dressing z tymiankiem.
Na obiad schab z tymiankiem i słodką papryką, dodatkowo ryż z czarnuszką, sałatka z pomidorów, cebuli i papryki. W pojemniku znalazł się także dip jogurtowy z melasą.

CZWARTEK


Na śniadanie domowy twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym, rzodkiewką i szczypiorkiem. Przyprawiony solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Dodatkowo warzywa (pomidory z czerwoną cebulą, papryka, kawałki ogórka) oraz chleb razowy z żurawiną.
Na drugi posiłek pikantne nuggetsy w azjatyckim klimacie, ryż z czarnym sezamem oraz warzywa gotowane na parze (brokuł i fasolka szparagowa). 
Ostatni posiłek stanowiła sałatka z tuńczykiem, papryką, karbowaną sałatą, pomidorkami koktajlowymi oraz oliwkami. 
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Natalia 29/09/2014 - 8:25 am

Dziękuję Ci za polecenie Lunch Box`a. Udało mi się dostać taki w TK MAX i dziś zadebiutował! 🙂 Teraz zaczerpię kilka inspiracji z Twoich lunchowych pomysłów. DZIĘKUJĘ! 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/09/2014 - 8:28 am

Natalio, cieszę się, że udało Ci się go upolować. Mam nadzieję, że będzie Ci długo służyć 🙂

Odpowiedz
Natalia 29/09/2014 - 8:26 am

Czy w pracy masz możliwość podgrzewania tego, co przyniesiesz?

Odpowiedz
Malwina 29/09/2014 - 8:31 am

Zestawy przygotowuję dla Połówka. Możliwości podgrzania niestety nie ma, ponieważ pracuje w terenie.

Odpowiedz
JustInka 29/09/2014 - 12:36 pm

Jak zwykle piękne i kolorowe! Ja jak zawsze najbardziej lubię wszystko na słodko 🙂 Znasz moje słabości w tej dziedzinie. Pyszności!

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 29/09/2014 - 2:39 pm

Mi najbardziej podobają się pikantne nuggetsy w azjatyckim stylu – brzmią bardzo kusząco 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30/09/2014 - 10:15 am

coś mi się wydaje, że wszyscy dookoła Połówkowi muszą nieźle zazdrościć! 🙂

pozdrawiam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies