Pasty kanapkowe to fajny i smaczny dodatek do chleba. Zarówno w moim domu, jak i domu Połówka, takie pasty jadało się bardzo często. Najpopularniejszą była pasta z makreli z dodatkiem jajek. Ja swoją wersję wzbogacam o dodatek niewielkiej ilości chrzanu ze słoiczka.
PASTA Z MAKRELI
Śniadanie Mistrzów #74
Składniki:
[przepis własny]
- 1 wędzona makrela
- 2 jajka
- 1 malutka czerwona cebulka lub pół większej
- 1 łyżeczka chrzanu*
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki majonezu
Oddzielamy mięso ryby od ości i skóry. Należy dokładnie sprawdzić, czy nie pozostały w nim drobne ostki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W miseczce umieszczamy mięso ryby, jajka, cebulkę. Dodajemy chrzan, całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z majonezem. Pastę z makreli podajemy jako dodatek do pieczywa.
*zamiast chrzanu możecie użyć gładkiej musztardy
Więcej przepisów na smaczne śniadania znajdziecie
w dziale Śniadanie Mistrzów
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
17 komentarzy
Uwielbiam taką pastę!
Robię taką pastę bardzo często ale bez dodatku chrzanu. Czasem, jak się nie uda uzyskać odpowiedniej konsystencji, dodaję łyżkę jogurtu naturalnego.
Telepatia 🙂
Jak napisałam u siebie, postanowiłam podawać rodzince więcej ryb, więc i Twoją wersję z chrzanem zamiast ogórka zrobię niedługo, bo jeszcze nie próbowałam.
U mnie też ostatnio gościła na blogu. Ale w innym wydaniu. Z twarogiem i koncentratem pomidorowym. Pozdrawiam
A.
Moja ulubiona pasta jajeczna jest wyjątkowo pyszna dzięki dodatkowi chrzanu, dlatego mogę sobie wyobrazić że Twój dzisiejszy przepis bardzo przypadłby mi do gustu. Akurat otworzyłam słoiczek, a używam go w małych ilościach i zawsze boję się, że mi się zmarnuje, tak więc zrobię!:)
Lubię to!!! Lubię to!!! Lubię to!!!
też taką pastę czasem robię:)
Pasta z makreli jest genialna. Prawda jest taka, że można dodać do niej wiele dodatków i zawsze będzie pyszna. Ba, nawet taka wyłącznie z makrelą, odrobiną majonezu/jogurtu i twarożku, będzie smakować wyjątkowo 🙂
Oh to musi byc pyszne Malwinko!:) Ja tez wszelkie pasty uwielbiam:)
Witam.Ja bardzo przepraszam czy ja mogę zapytać o chlebuś na zdjęciach??? Bardzo mnie zaintrygował zwłaszcza jego kształt.Czy można wiedzieć co to za chlebuś. Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Ten chlebek kupował mój Połówek, robi go jakaś piekarnia dla sieci Społem. Jak będę w najbliższym czasie, to zerknę, co to dokładnie za chleb. On jest taki malutki, pakowany po chyba 5-6 kromek.
Bardzo Dziękuję za odpowiedź,a jeśli nie sprawię kłopotu to będę niesamowicie wdzięczna za zerknięcie i dalsze info. 😉
Sprawdziłam dzisiaj, to chleb razowy, który piecze częstochowska piekarnia Społem. Być może w innych miastach w sklepach tej sieci jest również dostępny.
Jest Pani nieoceniona. DZIĘKUJĘ raz jeszcze. Będę szukać choć nie wiem czy mam szanse w Krakowie. Ale dziękuję bardzo.
Właśnie zajadam tę pastę na kolację, razem z chlebem z suszonymi pomidorami. Pychota! Dziękuję za przepis! 🙂
Polecam ogórek kiszony zamiast cebuli. Pycha
Pyszszszna, prosta i szybka – lubię to! 🙂
Dzięki!
Ewelina