Pasta z makreli

przez Malwina
Pasta z makreli

Pasty kanapkowe to fajny i smaczny dodatek do chleba. Zarówno w moim domu, jak i domu Połówka, takie pasty jadało się bardzo często. Najpopularniejszą była pasta z makreli z dodatkiem jajek. Ja swoją wersję wzbogacam o dodatek niewielkiej ilości chrzanu ze słoiczka. 

Pasta z makreli przepis

PASTA Z MAKRELI
Śniadanie Mistrzów #74


Składniki:
[przepis własny]

  • 1 wędzona makrela
  • 2 jajka
  • 1 malutka czerwona cebulka lub pół większej
  • 1 łyżeczka chrzanu*
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki majonezu
Oddzielamy mięso ryby od ości i skóry. Należy dokładnie sprawdzić, czy nie pozostały w nim drobne ostki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W miseczce umieszczamy mięso ryby, jajka, cebulkę. Dodajemy chrzan, całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z majonezem. Pastę z makreli podajemy jako dodatek do pieczywa.

*zamiast chrzanu możecie użyć gładkiej musztardy

Więcej przepisów na smaczne śniadania znajdziecie 
Pasta z makrelą przepis

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 13/09/2013 - 7:39 am

Uwielbiam taką pastę!

Odpowiedz
Sara K 13/09/2013 - 8:10 am

Robię taką pastę bardzo często ale bez dodatku chrzanu. Czasem, jak się nie uda uzyskać odpowiedniej konsystencji, dodaję łyżkę jogurtu naturalnego.

Odpowiedz
Edyta 13/09/2013 - 8:17 am

Telepatia 🙂
Jak napisałam u siebie, postanowiłam podawać rodzince więcej ryb, więc i Twoją wersję z chrzanem zamiast ogórka zrobię niedługo, bo jeszcze nie próbowałam.

Odpowiedz
Przypraw mnie 13/09/2013 - 8:36 am

U mnie też ostatnio gościła na blogu. Ale w innym wydaniu. Z twarogiem i koncentratem pomidorowym. Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
marianna 13/09/2013 - 9:14 am

Moja ulubiona pasta jajeczna jest wyjątkowo pyszna dzięki dodatkowi chrzanu, dlatego mogę sobie wyobrazić że Twój dzisiejszy przepis bardzo przypadłby mi do gustu. Akurat otworzyłam słoiczek, a używam go w małych ilościach i zawsze boję się, że mi się zmarnuje, tak więc zrobię!:)

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 13/09/2013 - 9:28 am

Lubię to!!! Lubię to!!! Lubię to!!!

Odpowiedz
Justyna Bąk 13/09/2013 - 2:32 pm

też taką pastę czasem robię:)

Odpowiedz
Beatrice 13/09/2013 - 8:32 pm

Pasta z makreli jest genialna. Prawda jest taka, że można dodać do niej wiele dodatków i zawsze będzie pyszna. Ba, nawet taka wyłącznie z makrelą, odrobiną majonezu/jogurtu i twarożku, będzie smakować wyjątkowo 🙂

Odpowiedz
Marzena 14/09/2013 - 3:38 am

Oh to musi byc pyszne Malwinko!:) Ja tez wszelkie pasty uwielbiam:)

Odpowiedz
Anonimowy 14/09/2013 - 10:28 am

Witam.Ja bardzo przepraszam czy ja mogę zapytać o chlebuś na zdjęciach??? Bardzo mnie zaintrygował zwłaszcza jego kształt.Czy można wiedzieć co to za chlebuś. Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/09/2013 - 11:54 am

Ten chlebek kupował mój Połówek, robi go jakaś piekarnia dla sieci Społem. Jak będę w najbliższym czasie, to zerknę, co to dokładnie za chleb. On jest taki malutki, pakowany po chyba 5-6 kromek.

Odpowiedz
Anonimowy 17/09/2013 - 2:33 pm

Bardzo Dziękuję za odpowiedź,a jeśli nie sprawię kłopotu to będę niesamowicie wdzięczna za zerknięcie i dalsze info. 😉

Odpowiedz
Malwina 17/09/2013 - 3:01 pm

Sprawdziłam dzisiaj, to chleb razowy, który piecze częstochowska piekarnia Społem. Być może w innych miastach w sklepach tej sieci jest również dostępny.

Odpowiedz
Anonimowy 17/09/2013 - 3:06 pm

Jest Pani nieoceniona. DZIĘKUJĘ raz jeszcze. Będę szukać choć nie wiem czy mam szanse w Krakowie. Ale dziękuję bardzo.

Odpowiedz
Anonimowy 12/10/2013 - 5:42 pm

Właśnie zajadam tę pastę na kolację, razem z chlebem z suszonymi pomidorami. Pychota! Dziękuję za przepis! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/02/2015 - 8:24 am

Polecam ogórek kiszony zamiast cebuli. Pycha

Odpowiedz
Anonimowy 20/02/2015 - 6:09 pm

Pyszszszna, prosta i szybka – lubię to! 🙂
Dzięki!

Ewelina

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies