Jajka zapiekane z salsą

przez Malwina
Jajka pieczone w salsie
Jajka zapiekane z salsą

 

Domowa salsa meksykańska to nie tylko smaczny dodatek do nachosów i mięs. Można wykorzystać ją także do przygotowania zapiekanych jajek. Dość dawno nie robiłam na śniadanie takich jajek z piekarnika. Chłodniejsza aura za oknem od razu mi o nich przypomniała. Zapiekane jajka podałam z dodatkiem awokado, pomidora i oczywiście świeżego pieczywa. Zamiast tego ostatniego możecie wykorzystać pszenne lub kukurydziane tortille.


Salsa meksykańska z jajkami

 

JAJKA ZAPIEKANE Z SALSĄ
Śniadanie Mistrzów #212


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka domowej salsy meksykańskiej 
  • pół czerwonej cebulki, posiekanej w kostkę
  • 4 łyżki czerwonej fasolki (ugotowanej lub z puszki)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • tarty cheddar do posypania
  • posiekana natka, kawałki awokado i pomidorów
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy salsę, fasolę, przecier, lekko przyprawiamy solą i pieprzem (salsa sama w sobie jest już słona, więc nie przesadźcie z ilością soli). Podgrzewamy przez 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do dwóch małych naczynek do zapiekania. W sosie robimy wgłębienie, wbijamy jajko, lekko je solimy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 12-15 minut, aż białko się zetnie (lub dłużej do preferowanego ścięcia żółtka). Po 8 minutach od wstawienia kokilek do piekarnika, posypujemy jajka odrobiną tartego sera.
Jajka zapiekane z salsą posypujemy natką pietruszki lub kolendry, podajemy z dodatkiem awokado i pomidorów oraz pieczywa. Dobrze sprawdzą się także tortille (można je lekko opiec, by były bardziej chrupiące).

 

Zapiekane jajka z salsą

 

Czas przygotowania: 20 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Miss Berry 30/08/2014 - 10:26 am

Wygląda przepysznie 🙂 Co prawda dla mnie tego typu potrawa na śniadanie to troszeczkę za dużo, ale co kto lubi 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 5:59 pm

Na kolację w sam raz!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies