Naleśniki czekoladowe z mascarpone i dżemem malinowym

przez Malwina
Naleśniki czekoladowe z mascarpone przepis

Naleśniki to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Tym razem cienkie czekoladowe naleśniki zestawiłam z kremowym serkiem mascarpone i dżemem malinowym. Oczywiście zamiast mascarpone możecie użyć białego twarogu lub innego ulubionego serka. 

Naleśniki czekoladowe z dżemem przepis

NALEŚNIKI CZEKOLADOWE Z MASCARPONE I DŻEMEM MALINOWYM
Śniadanie Mistrzów #75

Składniki (na 6-7 sztuk):

  • 100 g mąki
  • 20 g kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • dżem malinowy
  • dodatkowo: cukier puder do posypania
Mąkę, kakao, cukier puder i sól przesiewamy do miski. Dodajemy mleko, jajka, olej. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Odstawiamy ciasto na 30 minut. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta, rozprowadzamy po patelni i smażymy z obu stron. Naleśniki smarujemy serkiem, dżemem (możecie użyć też świeżych malin), zwijamy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Czas przygotowania: 15 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Katerina Petrova 14/09/2013 - 7:32 am

uwielbiam naleśniki czekoladowe 😉

Odpowiedz
Dorota von Cologne 14/09/2013 - 9:02 am

Mmmmmm… Wyglądają ciekawie. Takich jeszcze nie jadłam…. 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 14/09/2013 - 9:38 am

Pychotka 🙂 Uwielbiam naleśniki z każdym nadzieniem 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 14/09/2013 - 9:51 am

Wpraszam się na nie! 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 14/09/2013 - 10:15 am

wyglądają rewelacyjnie:) jeszcze z takim nadzieniem:) mniam:)

Odpowiedz
teenager ;) 14/09/2013 - 10:37 am

świetne nadzienie, przepyszne naleśniki! uwielbiam takie 🙂

Odpowiedz
Kinga Kornacka 14/09/2013 - 12:00 pm

Pięknie wyglądają! A czekolada i maliny – niewątliwie smakują równie dobrze 🙂

Odpowiedz
Angie 14/09/2013 - 12:54 pm

Przepysznie wyglądają. No i ten dżem<3

Odpowiedz
Majana 14/09/2013 - 3:26 pm

Jakie apetyczne naleśniki,mniam 🙂

Odpowiedz
Marzena 14/09/2013 - 6:11 pm

jej jak one swietnie wygladaja! smakowitosci zaraz z rana:) oj kusisz:)

Odpowiedz
Kamciss 14/09/2013 - 9:12 pm

U mnie dzisiaj na wytrawnie, ale takie też z chęcią bym zjadła 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/01/2014 - 2:25 pm

Czy ciasto z tego przepisu nie wychodzi za rzadkie? Czy ono powinno takie być? Bo ja dodawałam dodatkowo mąki bo wydawało mi się że wychodzi zbyt wodniste…

Odpowiedz
Malwina 15/01/2014 - 3:08 pm

Te naleśniki są cieniutkie i aby takie uzyskać, ciasto nie może być zbyt gęste. Proporcje są jak najbardziej ok o ile wszystko dobrze odmierzyłaś przy pomocy wagi. Oczywiście, jeśli zrobisz troszkę gęstsze ciasto też wyjdą, tylko będą grubsze.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Paula 03/05/2020 - 7:26 pm

Super przepis, naleśniki wyszły przepyszne 😊

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies