Naleśniki to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Tym razem cienkie czekoladowe naleśniki zestawiłam z kremowym serkiem mascarpone i dżemem malinowym. Oczywiście zamiast mascarpone możecie użyć białego twarogu lub innego ulubionego serka.
NALEŚNIKI CZEKOLADOWE Z MASCARPONE I DŻEMEM MALINOWYM
Śniadanie Mistrzów #75
Składniki (na 6-7 sztuk):
- 100 g mąki
- 20 g kakao
- szczypta soli
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka oleju
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g mascarpone
- dżem malinowy
- dodatkowo: cukier puder do posypania
Mąkę, kakao, cukier puder i sól przesiewamy do miski. Dodajemy mleko, jajka, olej. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Odstawiamy ciasto na 30 minut. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta, rozprowadzamy po patelni i smażymy z obu stron. Naleśniki smarujemy serkiem, dżemem (możecie użyć też świeżych malin), zwijamy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 15 minut.
14 komentarzy
uwielbiam naleśniki czekoladowe 😉
Mmmmmm… Wyglądają ciekawie. Takich jeszcze nie jadłam…. 🙂
Pychotka 🙂 Uwielbiam naleśniki z każdym nadzieniem 😉
Wpraszam się na nie! 🙂
wyglądają rewelacyjnie:) jeszcze z takim nadzieniem:) mniam:)
świetne nadzienie, przepyszne naleśniki! uwielbiam takie 🙂
Pięknie wyglądają! A czekolada i maliny – niewątliwie smakują równie dobrze 🙂
Przepysznie wyglądają. No i ten dżem<3
Jakie apetyczne naleśniki,mniam 🙂
jej jak one swietnie wygladaja! smakowitosci zaraz z rana:) oj kusisz:)
U mnie dzisiaj na wytrawnie, ale takie też z chęcią bym zjadła 🙂
Czy ciasto z tego przepisu nie wychodzi za rzadkie? Czy ono powinno takie być? Bo ja dodawałam dodatkowo mąki bo wydawało mi się że wychodzi zbyt wodniste…
Te naleśniki są cieniutkie i aby takie uzyskać, ciasto nie może być zbyt gęste. Proporcje są jak najbardziej ok o ile wszystko dobrze odmierzyłaś przy pomocy wagi. Oczywiście, jeśli zrobisz troszkę gęstsze ciasto też wyjdą, tylko będą grubsze.
Pozdrawiam
Super przepis, naleśniki wyszły przepyszne 😊