Połączenie malin i czekolady zawsze się sprawdza. Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na czekoladowe brownies z malinami, tym razem przyszła kolej na blondies. To ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu i jeśli tylko lubicie białą czekoladę, z pewnością przypadnie Wam do gustu. Wypróbujcie koniecznie, póki trwa sezon na maliny.
CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI
Słodka Sobota #6
Składniki (na blachę kwadratową o boku 22 cm):
[przepis własny]
- 200 g dobrej jakości białej czekolady
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 175 g mąki
- 200 g malin
W garnku z grubym dnem umieszczamy masło, połamaną czekoladę i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając do powstania gładkiej masy (jeśli boicie się, że przypalicie masę, zróbcie to w kąpieli wodnej). Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Do garnka wbijamy po 1 jajku, miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, miksujemy. Masę przekładamy z garnka do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 35 minut lub do suchego patyczka.
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
10 komentarzy
Pycha z malinkami 🙂
Mniam miam. Na pewno spróbuje upiec. Zapraszam na chilicake.blogspot.com
Cudo i z malinami <3
Świetnie wygląda, uwielbiam maliny! Śliczne malinowe zdjęcia.
bardzo fajne 😉 przyznam że jeszcze z białej czekolady nic nie zrobiłam, a tu takie pyszne ciacho proponujesz 😉
yummy 🙂 Pychota 🙂
"W garnku z grubym dnem umieszczamy masło, połamaną czekoladę i cukier" – ale na liście produktów nie ma cukru…
Dziękuję za czujne oko i przepraszam za niedopatrzenie z mojej strony.
Czekolada i maliny=niebo. Super ciacho!
Ja akurat za białą czekoladą nie przepadam (a kiedyś ją uwielbiałąm) …. ale samo ciasto prezentuje się super:) …. wielki buziak