Naleśniki z ricottą i konfiturą morelową

przez Malwina
Naleśniki z ricottą przepis

Lubicie naleśniki z białym serem? To chyba jedno z połączeń, któremu większość osób nie może się oprzeć. Do naleśników możecie dodać domowy twaróg, mascarpone lub ricottę. Gdy łączę ser z konfiturą nie dosładzam już dodatkowo sera tylko posypuję naleśniki odrobiną cukru pudru. W tym przypadku postawiłam na konfiturę z moreli, ale oczywiście możecie wykorzystać inną ulubioną.
Naleśniki z ricottą i konfiturą morelową

NALEŚNIKI Z RICOTTĄ I KONFITURĄ MORELOWĄ
Śniadanie Mistrzów #68

Składniki (na 6 sztuk):

  • 250 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • opakowanie sera ricotta (250 g)
  • domowa konfitura morelowa z wanilią
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy jajka, olej i mleko, całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Smażymy cienki naleśniki z obu stron, aż delikatnie się zrumienią. Odkładamy na talerz. Każdego naleśnika smarujemy ricottą i konfiturą, zawijamy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Naleśniki najlepiej smakują przestudzone. 

Naleśniki z ricottą i konfiturą morelową

Naleśniki z ricottą i konfiturą morelową

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

whiness 11/08/2013 - 7:46 am

Och tak, piszę się na takie! Już może nie na śniadanie, ale obiad – z miłą chęcią 🙂 To już kolejny Twój przepis, który figuruje na mojej magicznej pinterestowej liście "to make".

Odpowiedz
teenager ;) 11/08/2013 - 8:46 am

mniam, są cudne !! ricotta i morele <3

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/08/2013 - 9:14 am

Mniam mniam 🙂

Odpowiedz
Renula 11/08/2013 - 12:32 pm

Przepysznie to wszystko wygląda!

Odpowiedz
Katarzyna Kozubowska 11/08/2013 - 1:20 pm

Prezentują się pysznie 🙂

Odpowiedz
Kaś 12/08/2013 - 5:55 am

Z serem najlepsze 🙂 choć wersja z ricottą koniecznie do spróbowania, ta jeszcze mi umknęła

Odpowiedz
Maggie 13/08/2013 - 6:59 am

Jakie zolciutkie i delikatne! Nalesnikow z twarogiem nie jadam zbyt czesto z racji trudnosci w kupieniu twarogu, ale ricotta to inna bajka 🙂

Odpowiedz
JustInka 13/08/2013 - 9:30 am

O tak. Właśnie takich naleśników bym chciała!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/08/2013 - 2:28 pm

Przyznam szczerze, ze lubię nalesniki z serem, ale bez szaleństw:) …. zdecydowanie bardziej wolę z dżemem lub z wytrawnymi dodatkami:) pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies