Lubicie naleśniki z białym serem? To chyba jedno z połączeń, któremu większość osób nie może się oprzeć. Do naleśników możecie dodać domowy twaróg, mascarpone lub ricottę. Gdy łączę ser z konfiturą nie dosładzam już dodatkowo sera tylko posypuję naleśniki odrobiną cukru pudru. W tym przypadku postawiłam na konfiturę z moreli, ale oczywiście możecie wykorzystać inną ulubioną.
NALEŚNIKI Z RICOTTĄ I KONFITURĄ MORELOWĄ
Śniadanie Mistrzów #68
Składniki (na 6 sztuk):
- 250 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju
- opakowanie sera ricotta (250 g)
- domowa konfitura morelowa z wanilią
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy jajka, olej i mleko, całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Smażymy cienki naleśniki z obu stron, aż delikatnie się zrumienią. Odkładamy na talerz. Każdego naleśnika smarujemy ricottą i konfiturą, zawijamy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Naleśniki najlepiej smakują przestudzone.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
9 komentarzy
Och tak, piszę się na takie! Już może nie na śniadanie, ale obiad – z miłą chęcią 🙂 To już kolejny Twój przepis, który figuruje na mojej magicznej pinterestowej liście "to make".
mniam, są cudne !! ricotta i morele <3
Mniam mniam 🙂
Przepysznie to wszystko wygląda!
Prezentują się pysznie 🙂
Z serem najlepsze 🙂 choć wersja z ricottą koniecznie do spróbowania, ta jeszcze mi umknęła
Jakie zolciutkie i delikatne! Nalesnikow z twarogiem nie jadam zbyt czesto z racji trudnosci w kupieniu twarogu, ale ricotta to inna bajka 🙂
O tak. Właśnie takich naleśników bym chciała!
Przyznam szczerze, ze lubię nalesniki z serem, ale bez szaleństw:) …. zdecydowanie bardziej wolę z dżemem lub z wytrawnymi dodatkami:) pozdrawiam