To ciasto z jabłkami piekłam dziś w południe. W pierwotnym zamyśle miałam zrobić szarlotkę na cieście półfrancuskim. Brak wystarczająco dużej ilości czasu zmusił mnie do małej improwizacji. Spód stanowi maślane ciasto z dodatkiem wanilii, banalnie proste w przygotowaniu i bezproblemowe. Kolejna warstwa to mus jabłkowy, który przygotowałam na żółtej celeste (niestety troszkę za słodkiej do tego typu wypieku). Zwieńczeniem jest baza z dodatkiem niewielkiej ilości budyniu waniliowego. Ciasto jest przepyszne, świadczy o tym choćby to, że od jego upieczenia minęło kilka godzin a nie został nawet malutki kawałek.
CIASTO Z JABŁKAMI I BEZĄ
Słodka Sobota #14
Słodka Sobota #14
Składniki:
[przepis własny]
- pół kostki miękkiego masła (100 g)
- pół szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 kg jabłek (najlepiej wybrać te bardziej kwaśne)
- 1-2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- 3 białka
- 125 g cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka budyniu waniliowego (opcjonalnie)
Masło ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy jajko i ekstrakt, dalej ucieramy mikserem. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, miksujemy do połączenia. Ciasto będzie bardzo gęste, w konsystencji będzie przypominać masę na ciastka. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy o boku 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Przenosimy na metalową kratkę. Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy mus. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę, kropimy sokiem z cytryny (możecie dodać także skórkę otartą z cytryny). Owoce wraz z sokiem umieszczamy w garnku, dodajemy cukier, mieszamy. Całość dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie (pamiętajcie o tym, by od czasu do czasu przemieszać jabłka). Jeśli puszczą zbyt dużą ilość soku, odparowujemy go, gotując kilka minut mus bez przykrycia (starajcie się, aby jabłka nie rozpadły się całkowicie). Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy będą już gęste, dodajemy stopniowo cukier puder, ciągle ubijając. Kiedy białka zrobią się błyszczące i zaczną tworzyć szczyty, wówczas dodajemy budyń i miksujemy (jeśli go używamy). Białka powinny być sztywne, białe i błyszczące. Na spód ciasta wykładamy mus jabłkowy (warto go wcześniej przestudzić lub po prostu przygotować wcześniej), następnie warstwę białek. Pieczemy w temp. 180 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut. Upieczona beza będzie sprężysta. Oczywiście, jeśli wolicie bardziej kruchą bezę, pieczcie około 5 minut dłużej. Ciasto studzimy na metalowej kratce. Po całkowitym ostudzeniu kroimy na porcje.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.
11 komentarzy
wygląda bosko !
Bardzo apetyczne 🙂
Dzisiaj piekłam coś innego, ale już wiem co upiekę następne!
Dzięki kochana! 🙂
Mniam… jakie puszyste to ciasto. Super 🙂
ciasto wygląda rewelacyjnie:)
ale smakołyki. apetyczne bardzo!
Cudowne zdjęcie. Ciasto wygląda delikatnie jak chmurka.
Cudowna
Jak delikatnie się prezentuje, super 🙂
Wygląda przepysznie!
Jeju… Wygląda mega apetycznie i nie wydaję się trudne w przygotowaniu !! 🙂