Ciasto z jabłkami i bezą

przez Malwina
Ciasto z jabłkami i bezą
To ciasto z jabłkami piekłam dziś w południe. W pierwotnym zamyśle miałam zrobić szarlotkę na cieście półfrancuskim. Brak wystarczająco dużej ilości czasu zmusił mnie do małej improwizacji. Spód stanowi maślane ciasto z dodatkiem wanilii, banalnie proste w przygotowaniu i bezproblemowe. Kolejna warstwa to mus jabłkowy, który przygotowałam na żółtej celeste (niestety troszkę za słodkiej do tego typu wypieku). Zwieńczeniem jest baza z dodatkiem niewielkiej ilości budyniu waniliowego. Ciasto jest przepyszne, świadczy o tym choćby to, że od jego upieczenia minęło kilka godzin a nie został nawet malutki kawałek.

Ciasto z jabłkami i bezą przepis
CIASTO Z JABŁKAMI I BEZĄ
Słodka Sobota #14

Składniki:
[przepis własny]

  • pół kostki miękkiego masła (100 g)
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kg jabłek (najlepiej wybrać te bardziej kwaśne)
  • 1-2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 3 białka
  • 125 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka budyniu waniliowego (opcjonalnie)
Masło ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy jajko i ekstrakt, dalej ucieramy mikserem. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, miksujemy do połączenia. Ciasto będzie bardzo gęste, w konsystencji będzie przypominać masę na ciastka. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy o boku 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Przenosimy na metalową kratkę. Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy mus. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę, kropimy sokiem z cytryny (możecie dodać także skórkę otartą z cytryny). Owoce wraz z sokiem umieszczamy w garnku, dodajemy cukier, mieszamy. Całość dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie (pamiętajcie o tym, by od czasu do czasu przemieszać jabłka). Jeśli puszczą zbyt dużą ilość soku, odparowujemy go, gotując kilka minut mus bez przykrycia (starajcie się, aby jabłka nie rozpadły się całkowicie). Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy będą już gęste, dodajemy stopniowo cukier puder, ciągle ubijając. Kiedy białka zrobią się błyszczące i zaczną tworzyć szczyty, wówczas dodajemy budyń i miksujemy (jeśli go używamy). Białka powinny być sztywne, białe i błyszczące. Na spód ciasta wykładamy mus jabłkowy (warto go wcześniej przestudzić lub po prostu przygotować wcześniej), następnie warstwę białek. Pieczemy w temp. 180 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut. Upieczona beza będzie sprężysta. Oczywiście, jeśli wolicie bardziej kruchą bezę, pieczcie około 5 minut dłużej. Ciasto studzimy na metalowej kratce. Po całkowitym ostudzeniu kroimy na porcje. 
Ciasto z jabłkami i bezą

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Katerina Petrova 14/09/2013 - 4:37 pm

wygląda bosko !

Odpowiedz
Mateusz Magnuski 14/09/2013 - 5:06 pm

Bardzo apetyczne 🙂

Odpowiedz
Dorota von Cologne 14/09/2013 - 5:42 pm

Dzisiaj piekłam coś innego, ale już wiem co upiekę następne!
Dzięki kochana! 🙂

Odpowiedz
klaudia 14/09/2013 - 6:05 pm

Mniam… jakie puszyste to ciasto. Super 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 14/09/2013 - 6:16 pm

ciasto wygląda rewelacyjnie:)

Odpowiedz
Paulina C. 14/09/2013 - 6:35 pm

ale smakołyki. apetyczne bardzo!

Odpowiedz
Quchniakaroli 14/09/2013 - 6:44 pm

Cudowne zdjęcie. Ciasto wygląda delikatnie jak chmurka.

Odpowiedz
kabamaiga 14/09/2013 - 8:40 pm

Cudowna

Odpowiedz
Kamciss 14/09/2013 - 9:05 pm

Jak delikatnie się prezentuje, super 🙂

Odpowiedz
JestSmak 15/09/2013 - 6:45 am

Wygląda przepysznie!

Odpowiedz
Justyna Kwil 16/09/2013 - 8:58 am

Jeju… Wygląda mega apetycznie i nie wydaję się trudne w przygotowaniu !! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies