Pancakes z jabłkami i cynamonem

przez Malwina
Pancakes z jabłkami i cynamonem
Czy i Wy macie wrażenie, że jesień zbliża się wielkimi krokami? W mojej kuchni powolutku zaczynają królować jabłka, gruszki i dynie. W pochmurny i chłodniejszy dzień nie ma lepszego śniadania, aniżeli placuszki z dodatkiem jabłek i cynamonu. Są delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli lubicie połączenie cynamonu i jabłek, wypróbujcie je koniecznie. 
 
Placki z jabłkami i cynamonem
PANCAKES Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Śniadanie Mistrzów #76


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy jajo, cukier, maślankę, cynamon. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Odstawiamy ciasto na 15-30 minut (jeśli się śpieszycie, możecie pominąć ten etap). Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne. Owoc kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej. Przy pomocy małej chochelki nalewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki z jabłkami i cynamonem podajemy z ulubionymi dodatkami, np. miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem, sosem karmelowym.

Placuszki z jabłkami i cynamonem przepis
Czas przygotowania: 10 minut.
16 komentarzy
1

Podobne posty:

16 komentarzy

Majana 15/09/2013 - 8:21 am

Wspaniałe są takie placuszki. A połączenie jabłek z cynamonem wielbię 🙂

Odpowiedz
japoniabliżej 15/09/2013 - 8:39 am

U mnie w kuchni tez już podobnie – jesiennie. 🙂 Placuszki wyglądają obłędnie – na pewno wypróbuję przepis. 🙂

Odpowiedz
Angie 15/09/2013 - 8:43 am

Świetny mają kolor no i te kropki cynamonu widoczne na placuszkach<3

Odpowiedz
Josia 15/09/2013 - 8:45 am

Świetne placuszki. I jak zawsze bardzo fajne zdjęcia. Również takie robię jesienno-zimową porą. Lato, lato i już jesień…

Odpowiedz
teenager ;) 15/09/2013 - 9:54 am

jabłka i cynamon to dwa idealne, klasyczne i przede wszystkim pyszne dodatki do pancakes'ów 🙂

Odpowiedz
ozzie 15/09/2013 - 10:27 am

Właśnie zrobiłam, potwierdzam , PRZEPYSZNE! Właśnie z jabłkami lubię najbardziej ..

Odpowiedz
Malwina 16/09/2013 - 8:11 am

Ozzie- widzę, że działasz ekspresowo 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 15/09/2013 - 11:14 am

pyszne śniadanko:)

Odpowiedz
Patrycja Głowacka 15/09/2013 - 5:26 pm

I dzięki Tobie wiem co jutro zreobię na śniadanie! 😀

Odpowiedz
Ola 15/09/2013 - 5:51 pm

Pyszne, aromatyczne jesienne pancakes 🙂 Idealne na śniadanie 🙂

Odpowiedz
JestSmak 16/09/2013 - 4:56 am

Uwielbiam takie placuszki! Robię podobne, tyle, że z kefirem 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 16/09/2013 - 9:40 am

Pysznie. I tak jesiennie 🙂

Odpowiedz
Bernadeta 16/09/2013 - 3:27 pm

mega apetyczne jesienne fotki:)

Odpowiedz
Niula 16/09/2013 - 8:11 pm

Rewelacyjnie oddałaś tu na tych zdjęciach trwającą już od jakiegoś czasu jesienną aurę…

Odpowiedz
Wegan Nerd 17/09/2013 - 9:50 am

Takie są moje ulubione.

Odpowiedz
ania 16/10/2014 - 8:34 am

Czym można zastąpić maślankę? Śmietaną, mlekiem, jogurtem greckim? 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies