Naleśniki biszkoptowe

przez Malwina
Naleśniki biszkoptowe
Naleśniki biszkoptowe
Ostatnio to ulubione naleśniki Połówka. Chyba najbardziej delikatne i puszyste, jakie do tej pory udało mi się zrobić. Ich przygotowanie zajmuje odrobinę więcej czasu, aniżeli w przypadku klasycznych cienkich naleśników, ale uwierzcie mi na słowo: naprawdę warto!

Od razu uprzedzam, że do ich przygotowania będzie Wam potrzebna dobra patelnia do naleśników, do której nic nie przywiera. Naleśniki są bardzo delikatne i wymagają odrobiny wprawy przy odwracaniu ich na drugą stronę. Jestem jednak przekonana, że poradzicie sobie z tym bez problemu.
Naleśniki biszkoptowe będą wyglądać po usmażeniu tak, jak na zdjęciu powyżej. Nieszczęsny naleśnik, który uczestniczył w dalszej części sesji, to pierwszy usmażony, a jak mówi moja Teściowa, ten pierwszy albo wychodzi brzydki, albo ląduje w koszu. Niezbyt urodziwemu placuszkowi postanowiłam dać szansę i pokazać go szerszej publice. Bo co z tego, że nie jest idealny, skoro w smaku równie pyszny.
Puszyste naleśniki

 

NALEŚNIKI BISZKOPTOWE
Śniadanie Mistrzów #250


Składniki (na około 4 sztuki):

  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru (lub więcej, jeśli wolicie słodsze naleśniki)
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, aż staną się jasne i puszyste. Dodajemy mleko i przesianą mąkę, mieszamy do połączenia. Kolejno stopniowo dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką, aż składniki się połączą. Patelnię do naleśników smarujemy olejem. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta przy pomocy chochelki i rozprowadzamy po dnie. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Naleśniki są bardzo delikatne, należy ostrożnie przewracać je na drugą stronę. Usmażone naleśniki odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem.
Naleśniki biszkoptowe podajemy z ulubionymi dodatkami, np. dżemem lub konfiturą, farszem z białego sera i sezonowych owoców, sosem, bitą śmietaną.

UWAGI:


– do smażenia należy użyć dobrej patelni do naleśników z nieprzywierającym dnem
– dno patelni smarujemy olejem przy pomocy pędzelka
– naleśniki ostrożnie odwracamy łopatką na drugą stronę, są bowiem bardzo delikatne

Ciasto na naleśniki biszkoptowe

 

Naleśniki biszkoptowe przepis
Naleśniki biszkoptowe

 

Naleśniki dla dzieci
Naleśniki biszkoptowe

 

Czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Magdalena Kuchaja 20/12/2014 - 8:12 am

wyglądają naprawdę świetnie!

Odpowiedz
Kinga Łucja 20/12/2014 - 9:36 pm

Smacznie ;))

Odpowiedz
Kamciss 20/12/2014 - 10:13 pm

Muszą być niezwykle delikatne 🙂

Odpowiedz
Wiktoria Stachowiak 21/12/2014 - 12:15 am

moja mama nie ubijała białek a dodawała sodę oczyszczoną (plus czasami wodę gazowaną), efekty bynajmniej wizualny był zbliżony do tego na foto 🙂

Odpowiedz
bistro mama 22/10/2015 - 7:21 am

a ja właśnie ten pierwszy najbardziej lubię 🙂

Odpowiedz
Meriss23 25/10/2015 - 9:38 pm

przepyszne 🙂

Odpowiedz
Magda Fa 03/02/2016 - 9:44 pm

Pyszne 🙂 Przepis znalazłam w poniedziałek, a robiłam je już dwa razy. Tata Paweł i Synek Kazik zajadają się nimi na wyścigi 🙂 PS. Nie doszłam jeszcze tylko do wprawy w smażeniu, nie wiem czy raczej w wysokiej czy niskiej temperaturze…

Odpowiedz
Malwina 04/02/2016 - 7:02 am

Naleśniki i placuszki zawsze najlepiej smażyć na malutkim ogniu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies