Sandwich z kurczakiem i pomarańczą

przez Malwina
 Tym razem w piątkowym cyklu mam dla Was przepis na ciekawe sandwiche, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom połączenia mięsa i owoców. Połówkowi szczególnie smakował sos z dodatkiem soku z pomarańczy, lekko pikantny z wyczuwalną nutą wędzonej papryki. Całość bardzo fajnie się komponuje. Oryginalny przepis  pochodzi z książki Rachel Ray „30 minute meals”, troszkę go zmieniłam, m.in. modyfikując podstawowy sos i wzbogacając kanapki o dodatek awokado, które szczególnie dobrze smakuje w połączeniu ze słodką pomarańczą. Sandwiche przygotowałam w ramach kolejnego wspólnego gotowania z Karoliną i Edytą. 

SANDWICH Z KURCZAKIEM I POMARAŃCZĄ
Śniadanie Mistrzów #160
Projekt Sandwich #24


Składniki (na 1 porcję):

  • pół małej szalotki
  • 1/2-1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 3-4 łyżki rosołu (opcjonalnie wody)
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 2 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • ulubiona sałata
  • 4 kawałki pomarańczy, obranej i oczyszczonej z błonek
  • czerwona cebula, pokrojona w plastry
  • kilka plastrów awokado
  • 2 bułki 
Szalotkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy cebulę i chili przez 2 minuty. Ketchup mieszamy z sokiem z pomarańczy, octem winnym i rosołem/wodą. Wlewamy na patelnię. Dodajemy wędzoną paprykę, mieszamy. Podgrzewamy krótko, w razie potrzeby przyprawiamy i przekładamy do miseczki (odkładamy troszkę sosu do naszych sandwichy) . Piersi przyprawiamy lekko solą, grillujemy z obu stron na patelni, smarując je w trakcie sosem.
Bułki kroimy na pół, opiekamy krótko w piekarniku, aż staną się chrupiące. Na spodnich częściach bułek układamy sałatę, kurczaka, odłożony sos, kawałki cebuli, awokado, pomarańczy. Przykrywamy drugą częścią bułki i podajemy.

Czas przygotowania: 20 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

hebiichigo 16/05/2014 - 9:29 am

Co za polaczenie smakow 😀
Koniecznie musze wyprobowac w wersji wege 😉

Odpowiedz
Edyta 16/05/2014 - 10:34 am

Jak u Ciebie to kolorowo wygląda 🙂
Dziękuję za kolejne spotkanie w kuchni.

Odpowiedz
kabamaiga 16/05/2014 - 12:19 pm

Dzięki Malwina za kolejne wspólne spotkanie.

Odpowiedz
Smakowy Raj - Olinka 16/05/2014 - 1:14 pm

Taki kurczak z pomarańczą to jest coś 🙂 uwielbiam kurczaka wiec pewnie się zainspiruję Twoim przepisem 🙂
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj

Odpowiedz
Magda C. 16/05/2014 - 8:23 pm

Przepysznie wygląda 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies