Completo, sandwich rodem z Chile

przez Malwina
Hot dog z awokado
Completo, sandwich rodem z Chile

Do completo przymierzałam się od dłuższego czasu, jednak jak na złość nigdzie nie mogłam dostać frankfurterek. Dopiero w ubiegły weekend trafiłam na nie w jednym ze sklepów mięsnych. Jak się później okazało, moje polowanie na frankfurterki było niepotrzebne, ponieważ completo serwuje się z parówkami, a nie z frankfurterkami, jak zrobiłam to ja.

Comoleto to najpopularniejsza kanapka w Chile. To odmiana hot doga serwowana z przeróżnymi dodatkami. Postawiłam na completo italiano oraz completo chemilico. Pierwsza kanapka nawiązuje do włoskiej flagi. Oprócz kiełbaski w bułce znajdują się puree z awokado, posiekane pomidory oraz majonez. Z kolei completo chemilico to nic innego, jak hot dog z dodatkiem jajecznicy. 

/hot dog z majonezem

COMPLETO ITALIANO
Śniadanie Mistrzów #195
Projekt Sandwich #30

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 bułki typu „paluch”
  • 2 frankfurterki lub długie parówki
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 duży pomidor
  • sok z cytryny, oliwa, sól i pieprz do smaku
  • majonez
Przygotowanie:
Awokado rozgniatamy widelcem, dodając odrobinę oliwy i soku z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miąższ pomidora kroimy w kostkę. Bułki nacinamy wzdłuż, krótko opiekamy w piekarniku. Kiełbasę podgrzewamy w wodzie. Kiełbaski wkładamy do bułek, nakładamy awokado, pomidory oraz majonez. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
*do completo w Chile dodaje się parówki. Frankfurterki obecne w moim przepisie są wynikiem błędnego tłumaczenia. Uprzejmie dziękuję jednemu z czytelników, który podzielił się informacjami na temat tej kanapki. Sami zdecydujcie, czy wolicie wykorzystać w przepisie parówki czy frankfurterki. 

Hot dog z jajecznicą

COMPLETO CHEMILICO

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 bułki typu „paluch”
  • 2 frankfurterki
  • 4 jajka
  • sól do smaku
Z jajek przygotowujemy jajecznicę, przyprawiamy ją solą. Bułki nacinamy wzdłuż, krótko opiekamy w piekarniku. Kiełbasę podgrzewamy w wodzie. Kiełbaski wkładamy do bułek, nakładamy jajecznicę, podajemy. 

Hot dog z pomidorem
Completo, sandwich rodem z Chile

Czas przygotowania: 10 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Anonimowy 25/07/2014 - 9:43 am

Wygląda smakowicie!

Odpowiedz
Aneta Marcol 25/07/2014 - 9:46 am

Wyglądają bardzo kusząco. Chętnie zjadłabym obie wersje, jednak muszę przyznać, że kanapka z awokado mnie bardziej zainteresowała, gdyż nie do końca wiem, jakiego smaku się spodziewać. Na pewno przygotuje kiedyś dla rodzinki 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 25/07/2014 - 11:48 am

Ciekawe skąd u Latynosów zamiłowanie do frankfurterek:) P.s. Śliczne deski:)

Odpowiedz
Malwina 25/07/2014 - 11:56 am

Zuziu, mnie bardziej zastanawia, skąd u nich zamiłowanie do kiszonej kapusty. Najpopularniejsze completo ma w składzie właśnie kapustę 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/07/2014 - 11:51 pm

Do chilijskiego completo nie dodaje się frankfuterek – bo ich w Chile nie ma 😉 Dodaje się tylko parówki – vienesas. Kapusta, która znajduje się w completo nie jest tą, którą my jemy w Polsce. W Chile jest na bazie octu i smakuje zupełnie inaczej 😉 natomiast same zamiłowanie do kapusty przyszło razem z pierwszymi imigrantami niemieckimi. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 26/07/2014 - 5:34 am

Wszędzie odsyłało mnie do salchicha de viena, czyli jak mniemam kiełbasek wiedeńskich (frankfurterek). Czy kiełbaski wiedeńskie są parówkami, bo w ofercie niektórych sklepów odnajduję określenie parówka wiedeńska? Dzięki za info na temat kapusty. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/07/2014 - 10:30 pm

Określenie vienesas odnośi się do parówek, natomiast salchichas odnosi się do wszystkich kiełbasek, aczkolwiek salchichas częściej określa się te, która są na grilla. Salchicha de viena to parówka drobiowa 🙂 Tradycyjne completo w Chile podawana jest zawsze z parówką i najczęściej jest to Salchicha Sureña czyli parówka z trzech rodzajów mięsa. Niestety gdyby w Chile można było kupić frankfuterki to bym za nimi tak nie tęskniła 😉 A completo z frankfuterką muszę spróbować następnym razem jak zawitam do Polski – wygląda pysznie! 😀

Odpowiedz
Malwina 29/07/2014 - 4:29 am

Raz jeszcze dziękuję Ci za rozwianie wszelkich wątpliwości! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
agnieszka 25/07/2014 - 12:57 pm

Idealne śniadanie! W weekend obowiązkowe :))

Odpowiedz
Izkaa 25/07/2014 - 1:54 pm

Lubię kolor awokado,ale jakoś nie umiem się przełamać aby je spróbować 🙂 Przepis zapisałam *-*

Odpowiedz
Ola 25/07/2014 - 8:04 pm

jak następnym razem będziemy się z Łasuchem kłócić czy na śniadanie kiełbaski czy jajecznica, spotkamy się po środku przy completo chemilico 🙂 proste i fajne, wygląda na doskonałe śniadanie przed ciężkim dniem pracy 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 27/07/2014 - 11:46 am

Bardzo apetyczne i jakie wielkie! 🙂

Odpowiedz
gin 27/07/2014 - 9:16 pm

Oba wyglądają smakowicie 🙂 Chyba się skuszę, choć nie przepadam jakoś specjalnie za hot dogami.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies