Completo, sandwich rodem z Chile |
Comoleto to najpopularniejsza kanapka w Chile. To odmiana hot doga serwowana z przeróżnymi dodatkami. Postawiłam na completo italiano oraz completo chemilico. Pierwsza kanapka nawiązuje do włoskiej flagi. Oprócz kiełbaski w bułce znajdują się puree z awokado, posiekane pomidory oraz majonez. Z kolei completo chemilico to nic innego, jak hot dog z dodatkiem jajecznicy.
Śniadanie Mistrzów #195
Projekt Sandwich #30
Składniki (na 2 porcje):
- 2 bułki typu „paluch”
- 2 frankfurterki lub długie parówki
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 duży pomidor
- sok z cytryny, oliwa, sól i pieprz do smaku
- majonez
- 2 bułki typu „paluch”
- 2 frankfurterki
- 4 jajka
- sól do smaku
Completo, sandwich rodem z Chile |
Czas przygotowania: 10 minut.
13 komentarzy
Wygląda smakowicie!
Wyglądają bardzo kusząco. Chętnie zjadłabym obie wersje, jednak muszę przyznać, że kanapka z awokado mnie bardziej zainteresowała, gdyż nie do końca wiem, jakiego smaku się spodziewać. Na pewno przygotuje kiedyś dla rodzinki 🙂
Pozdrawiam 🙂
Ciekawe skąd u Latynosów zamiłowanie do frankfurterek:) P.s. Śliczne deski:)
Zuziu, mnie bardziej zastanawia, skąd u nich zamiłowanie do kiszonej kapusty. Najpopularniejsze completo ma w składzie właśnie kapustę 🙂
Do chilijskiego completo nie dodaje się frankfuterek – bo ich w Chile nie ma 😉 Dodaje się tylko parówki – vienesas. Kapusta, która znajduje się w completo nie jest tą, którą my jemy w Polsce. W Chile jest na bazie octu i smakuje zupełnie inaczej 😉 natomiast same zamiłowanie do kapusty przyszło razem z pierwszymi imigrantami niemieckimi. Pozdrawiam!
Wszędzie odsyłało mnie do salchicha de viena, czyli jak mniemam kiełbasek wiedeńskich (frankfurterek). Czy kiełbaski wiedeńskie są parówkami, bo w ofercie niektórych sklepów odnajduję określenie parówka wiedeńska? Dzięki za info na temat kapusty. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Określenie vienesas odnośi się do parówek, natomiast salchichas odnosi się do wszystkich kiełbasek, aczkolwiek salchichas częściej określa się te, która są na grilla. Salchicha de viena to parówka drobiowa 🙂 Tradycyjne completo w Chile podawana jest zawsze z parówką i najczęściej jest to Salchicha Sureña czyli parówka z trzech rodzajów mięsa. Niestety gdyby w Chile można było kupić frankfuterki to bym za nimi tak nie tęskniła 😉 A completo z frankfuterką muszę spróbować następnym razem jak zawitam do Polski – wygląda pysznie! 😀
Raz jeszcze dziękuję Ci za rozwianie wszelkich wątpliwości! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Idealne śniadanie! W weekend obowiązkowe :))
Lubię kolor awokado,ale jakoś nie umiem się przełamać aby je spróbować 🙂 Przepis zapisałam *-*
jak następnym razem będziemy się z Łasuchem kłócić czy na śniadanie kiełbaski czy jajecznica, spotkamy się po środku przy completo chemilico 🙂 proste i fajne, wygląda na doskonałe śniadanie przed ciężkim dniem pracy 🙂
Bardzo apetyczne i jakie wielkie! 🙂
Oba wyglądają smakowicie 🙂 Chyba się skuszę, choć nie przepadam jakoś specjalnie za hot dogami.