Papryka faszerowana ziemniakami

przez Malwina
Papryka faszerowana z fasolą

Ostatnią przystawką, jaką podałam na wieczorku filmowym były faszerowane papryki. Całkiem dobrze się złożyło, że włączyłam je do sobotniego menu, bo  jak się później okazało, jeden z moich gości, nie przepada za mięsem. Do nafaszerowania wybrałam słodką paprykę Ramiro, podłużną odmianę o niedużej ilości pestek. Zazwyczaj w takich paprykach ląduje ryż lub kasza, tym razem dla odmiany papryki nadziałam smażonymi ziemniakami z dodatkiem czerwonej fasoli. To dość pożywne danie, lekko pikantne za sprawą dodatku chili i kminu rzymskiego. Jako dodatek do pieczonych papryk możecie przygotować delikatny sos na bazie jogurtu naturalnego. 
Przepis na faszerowaną paprykę dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico 4.

Papryka szpiczasta faszerowana

PAPRYKA FASZEROWANA ZIEMNIAKAMI

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 czerwona cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 4 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę o grubości 1 cm
  • pół puszki pomidorów (200 g)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • pół szklanki startego cheddara
  • 1/3 szklanki czerwonej fasoli, odsączonej
  • 6 podłużnych słodkich papryk (u mnie odmiana Ramiro)
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki, smażymy je przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cebulę, czosnek i chili, smażymy dalej przez 3 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy oregano i kmin rzymski, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy przez około 5 minut lub dłużej do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody na patelnię. Jeśli sos jest zbyt rzadki, odparowujemy go. Dokładamy fasolę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie papryki nacinamy wzdłuż (nie do końca), delikatnie rozchylamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Do farszu dodajemy ser, mieszamy. Powstałym farszem napełniamy papryki. Pieczemy przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni. Jako dodatek do papryk możecie podać sos na bazie jogurtu.

*Luźną inspiracją do przygotowania tego dania był przepis w jednej z książeczek z serii Podróże kulinarne. 

Czas przygotowania: 50 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

*Nataleczka* 15/05/2014 - 4:17 pm

Takiej wersji jeszcze nie widziałam ani nie jadłam.

Odpowiedz
amandaricci.butikzprzepisami 15/05/2014 - 7:50 pm

jak tu apetycznie!

Odpowiedz
Angie 16/05/2014 - 6:11 am

Uwielbiam faszerowane warzywa i taką papryką na pewno byłabym zachwycona!: )

Odpowiedz
Wiewióra 16/05/2014 - 7:49 am

na ikonkę patrząc myślałam, że to krwawe płuca 😛 a tu taka smakowita niespodzianka 🙂

Odpowiedz
Magda C. 16/05/2014 - 8:40 pm

Bosko wyglądają te papryczki!

Odpowiedz
Unknown 11/11/2016 - 12:08 pm

Bosko wyglądają i świetnie smakują nawet mięsożernym znajomym 🙂

Odpowiedz
Slovik 29/10/2023 - 1:49 pm

Wygląda…obłędnie i zapewne smakuje tak samo 😍🤘

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies