Klopsiki z chorizo

przez Malwina
Klopsiki z chorizo przepis
Klopsiki z chorizo to idealna przystawka na tapas party. Malutkie klopsiki z dodatkiem aromatycznej kiełbasy, papryczki chili i świeżej kolendry mają w zwyczaju znikać w mgnieniu oka. Przygotowałam je Połówkowi na ostatnie KSW. Miałam nawet w planach zrobić jeszcze zdjęcie wszystkich przystawek z tego wieczoru, ale nim się obejrzałam, zniknęły. Takie klopsiki dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Obowiązkowo przygotujcie do nich smaczny sos. Ja postawiłam na aioli, czyli czosnkowy majonez. Bazą do przygotowania moich klopsików była zmielona łopatka wieprzowa. Dobrze jednak sprawdzi się także mielona wołowina czy mięso mieszane. 

Przepis na te klopsiki powstał w ramach kolejnego wspólnego gotowania z Edytą i Karoliną. Wylosowała go Edytka w książce Przewodnik Kulinarny Pascala- Meksyk, autorstwa Ewy Rusek i Andrzeja Rudnickiego-Sipayłło. 



Tapas przepisy
KLOPSIKI Z CHORIZO

Składniki (na około 24-28  małych klopsików):

  • 450 g zmielonej wieprzowiny (użyłam łopatki)
  • 110 g chorizo, posiekanego w drobną kostkę
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka
  • ciepłe mleko lub woda do namoczenia bułki
  • sól i pieprz do smaku
Do mięsa dodajemy chorizo, kolendrę, chili, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. By sprawdzić, czy mięso jest wystarczająco dosolone, wystarczy niewielki kawałek usmażyć na patelni i spróbować. Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, całość wyrabiamy. Z mięsa formujemy malutkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsiki ze wszystkich stron na rumiano przez kilkanaście minut. Klopsiki z chorizo podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem ulubionego sosu, np. aioli. 

Czas przygotowania: 25 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Edyta 03/04/2014 - 8:05 am

Wspaniale się udały. Ja zamiast z sosem podałam je z sałatką.

Odpowiedz
Justyna Żak 03/04/2014 - 1:37 pm

świetny pomysł:)

Odpowiedz
Shine Rose 03/04/2014 - 2:30 pm

Jeśli będę robić to nie dodam chilli , bo nie lubię na ostro 🙂

Odpowiedz
Magda C. 03/04/2014 - 5:46 pm

Pyszności!

Odpowiedz
kabamaiga 03/04/2014 - 7:00 pm

U mnie było dokładnie to samo mięso 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 03/04/2014 - 7:01 pm

U mnie było dokładnie to samo mięso 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/04/2014 - 6:09 pm

bardzo fajne sa Wasze klopsiki. Świetne zarówno na imprezę, ja i na codzienny obiad:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies