Klopsiki z chorizo to idealna przystawka na tapas party. Malutkie klopsiki z dodatkiem aromatycznej kiełbasy, papryczki chili i świeżej kolendry mają w zwyczaju znikać w mgnieniu oka. Przygotowałam je Połówkowi na ostatnie KSW. Miałam nawet w planach zrobić jeszcze zdjęcie wszystkich przystawek z tego wieczoru, ale nim się obejrzałam, zniknęły. Takie klopsiki dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Obowiązkowo przygotujcie do nich smaczny sos. Ja postawiłam na aioli, czyli czosnkowy majonez. Bazą do przygotowania moich klopsików była zmielona łopatka wieprzowa. Dobrze jednak sprawdzi się także mielona wołowina czy mięso mieszane.
KLOPSIKI Z CHORIZO
Składniki (na około 24-28 małych klopsików):
- 450 g zmielonej wieprzowiny (użyłam łopatki)
- 110 g chorizo, posiekanego w drobną kostkę
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 1 jajko
- 1 mała bułka
- ciepłe mleko lub woda do namoczenia bułki
- sól i pieprz do smaku
Do mięsa dodajemy chorizo, kolendrę, chili, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. By sprawdzić, czy mięso jest wystarczająco dosolone, wystarczy niewielki kawałek usmażyć na patelni i spróbować. Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, całość wyrabiamy. Z mięsa formujemy malutkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsiki ze wszystkich stron na rumiano przez kilkanaście minut. Klopsiki z chorizo podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem ulubionego sosu, np. aioli.
Czas przygotowania: 25 minut.
7 komentarzy
Wspaniale się udały. Ja zamiast z sosem podałam je z sałatką.
świetny pomysł:)
Jeśli będę robić to nie dodam chilli , bo nie lubię na ostro 🙂
Pyszności!
U mnie było dokładnie to samo mięso 🙂
U mnie było dokładnie to samo mięso 🙂
bardzo fajne sa Wasze klopsiki. Świetne zarówno na imprezę, ja i na codzienny obiad:)