Krakersy serowe z wędzoną papryką

przez Malwina
Domowe krakersy przepis

Lubicie sobie od czasu do czasu pochrupać? Jeśli tak, to polecam Wam przygotowanie tych oto krakersów. Sprawdzą się jako przekąska na spotkaniu ze znajomymi, umilą Wam także czas podczas wieczornego seansu filmowego. Delikatnie pikantnego smaku nadaje im dodatek ostrej wędzonej papryki. Możecie je zajadać solo lub z dodatkiem ulubionych sosów, np. sosu jogurtowego.

Krakersy z papryką przepis
KRAKERSY SEROWE Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ

Składniki (na 1 blachę krakersów):
[przepis własny]

  • 140 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
  • 70 g zimnego masła
  • 50 g cheddara, startego na drobnych oczkach
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego (lub gęstego jogurtu naturalnego)
Mąkę mieszamy z solą i papryką. Dodajemy masło, siekamy razem z mąką. Wsypujemy ser, całość zagniatamy. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając do niego w razie potrzeby jogurt (dodałam łącznie 2 łyżki). Ciasto odkładamy do lodówki na kilkanaście minut, by lekko stwardniało. Następnie wałkujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3 mm. Przy pomocy foremki wycinamy kształty krakersów. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 12-15 minut (piekłam 12 minut). Krakersy przenosimy na kratkę.

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 20 minut.

Pikantne krakersy przepis

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

nuovana 27/02/2013 - 11:25 am

zarówno te, jak i inne przechrupki imprezowe prezentują się świetnie. I tak jak na krakersy nigdy nie patrzę, w ogóle ich nie jem, tak te własnoręcznie przygotowane kuszą mnie ogromnie!!!

Odpowiedz
Kamila 27/02/2013 - 11:49 am

Smaczne chrupacze!

Odpowiedz
Justyna Bąk 27/02/2013 - 7:12 pm

świetny pomysł na przekąskę:)

Odpowiedz
Majana 27/02/2013 - 9:31 pm

Świetne chrupki 🙂 Super krakersiki Malwinko:)

Odpowiedz
Angie 28/02/2013 - 9:52 am

Musze spróbować 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 28/02/2013 - 10:44 am

Pochrupać lubię i krakersy też uwielbiam:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Maggie 28/02/2013 - 3:34 pm

Czy lubie? Jeszcze jak! Idealna przekaska do filmu – trzeba tylko uwazac, by sie nie zapomniec i nie spalaszowac za duzo 😉

Odpowiedz
Ola 28/02/2013 - 3:57 pm

a kto nie lubi sobie od czasu do czasu chrupnąć czegoś dobrego 🙂 uwielbiam wędzoną paprykę, ale nigdy jeszcze nie zabrałam się do przygotowania domowych krakersów – chyba jestem zbyt leniwa 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies